onsdag, maj 10, 2023

Premiärstart på retrieverjaktprov

 Förra veckan gick isen på våra sjöar här uppe och idag anordnade flatklubben det första retrieverjaktprovet i vårt område. Då Esset inte var dräktig så spontananmälde jag henne till provet och vi kom med. 

Tog ledig hela dagen trots att provet började först på eftermiddagen men då var jag första startade.

Hann med en sista viltcheck och hon tog som vanligt allt vilt utan problem. Gick sedan en promenad med tjejerna genom byn då det var riktigt fint väder. Innan jag åkte käkade jag en tidig lunch eftersom jag ändå inte ätit någon frukost.

Anlände till Järvsö precis före 12 och anmälde mig och tog med Esset till samlingen då jag var första hund.

Provet började med en transport ner mot vattnet då det samtidigt gick två skott under transporten. Skotten var riktade ut mot söket. Väl framme vid vattnet gick ett skott och en fågel kastades från en båt ca 40-50 meter ut i vattnet. Esset gick 2 m i men hamnade lite fel och kom tillbaka direkt. Skickade på nytt å då simmade hon rakt ut och greppade fågeln. Avlämningen hamnade på mina fötter.

Ytterligare ett skott och nu gick hon rakt i och hämtade direkt. Målvaktsräddning men fågeln i hand. 

Kort transport till söket där Esset jobbade väldigt stort och fint och fann snabbt fem vilt. Lite snabba avlämningar men i övrigt ett väldigt fint arbete.

Nu väntade en lång transport där jag skulle skicka in henna i ett skogsområde. Det skulle tydligen ligga en kråka där. Domaren såg aldrig att hon var fram till kråkan men misstänker att hon borde fått den i vind. Men det skulle vara kråkor på de avslutaden markeringarna så vi gick vidare. Skott och kast och sedan skickade jag men när Esset kom fram till kråkan så tog hon den inte utan kom tillbaka. Viltvägran och nollad men skickade henne igen och då hämtade hon den men då var det ju försent. Den sista markeringen fick vi därför inte göra utan provet avbröts.

Mycket bra men väldigt besviken på att hon inte tog kråkan, inte ens på markering. Mycket märkligt även om det nu visade sig att det var soptipskråkor men de såg fräscha och fina ut. 

Så här löd kritiken:

Samarbetsvilja  
Söklust
Markeringsförmåga
Stadga
Apporteringslust
Apporteringsgrepp
Vattenarbete

Helhetsintryck

Pris: Not Sufficient,
Godkänt vattenarbete

Hunden lugn och fokuserad. Följer fint föraren provet igenom
Täcker området i djup och bredd men tar inte kråkan på slutet
Markerar bra på vatten och land
Tyst, lugn och fin
Stor
Spontan med bra grepp och återkomst men varierande avlämningar
Lite tveksam igång på första men löser sen sin uppgift

En lugn och fin tollare som visar många goda kvaliteter.
Markering och sökarbete. Går er till pris idag pga vägran av kråka

 


Efter provet åkte jag och köpte kråkor för nu måste jag testa soptippsvilt hemma innan nästa start.

Hämtade också ut lite nya kläder som vi köpt på Revolution Race och kom sedan hem ungefär samtidigt som Henke.

Gick en promenad med tjejerna genom byn och åkte sen och köpte planteringsjord så att jag kan plantera om tomatplantorna men det får bli någon annan dag för nu var jag rätt trött....

Inga kommentarer: