lördag, september 15, 2007

Tävlingsdags

Så var det dags igen.... att tävla lydnad, eller ja Bruks var det... Känns som om det var evigheter sedan å det var det ju också, över ett år sedan och dessutom har det ju knappt blivit någon lydnadsträning heller. Måste ta tag i det i vinter...

Hur som helst så vaknade jag klockan 04:15 av att frysen larmade. Hade inte stängt dörren så det var bara -7 grader... Vet inte hur länge frysen larmat men alldeles för länge uppenbarligen. Gick ner och slog av larmet och satte på actionfreeze... Kunde inte riktigt somna om efteråt och klockan 06:15 larmade frysen åter igen så då steg jag upp. Gjorde frukost och packade lite grejer innan jag gick en kortis med vovvarna. Det spöregnade och var verkligen sämsta tänkbara väder!!!

Från samlingen åkte vi ut till Lintjärn där spåren skulle läggas. jag drog spår nummer 2 vilket kändes bra, nästan minsta tänkbara vänta... Efter 50 minuter satte jag på Humla på spåret. Var rätt nervös men jag vet egentligen inte varför eftersom hon alltid (de 3 spåren hon fått denna vecka) klarat spåret, har ju bara varit tempot som varit bättre och sämre. Humla gjorde ett kanonspår, hon fick felaktig ett avdrag då domarna trodde att hon vinklat rätt men vände och gick tillbaka. I verkligenheten gick hon lite långt ut i vinkeln och vinklade visserligen åt rätt håll men altså inte på spåret. Hittade det inte och vände och ringade åt andra hållet. Kom på spåret igen och tog nu vinkeln rätt. En ringning får de göra utan poängavdrag så egentligen skulle hon haft 10 men det är ju omöjligt för somarna att veta exakt vart vinkeln går och en 9:a är ju bra! Härligt trots att hon bara gått 3 personspår i sitt liv, alla denna veckan.

Budföringen hade jag räknat med att nolla eftersom det också är ett moment som vi aldrig tränat men där fick vi också en 9:a. Hon satte sig inte direkt på första skicket men en 0:a är jag helnöjd med.

Lydnaden gick mindre bra. 0:an på framförgåendet var väntad, ytterligare ett otränat moment som vi testade för första gången denna vecka. Hon gick fram men inte tillräckligt. Hde desutom för kort koppel så av den anledningen blev det noll. Domaren trodde att hon klarat det men ett fullångt koppel för hon gick ut helt OK. Jaja... skitsamma, momentet kommer aldrig mer igen. Linförigheten var okoncentrerad, läggandet segt, lite bus på apporteringen och sedan satte hon sig inte på hoppet. Inkallningen var dock bra och jag är nöjd med att hon inte tjuvade på nått moment för vi har ju inte tränat med kommendering. Hur som helst är de huvudsaken att man får så mycket poäng att man klarar uppflytning och det kände jag att jag hade. Nu var det bara platsliggningen kvar och då blev jag riktigt nervös... Fy skjutton, tänk om nått skulle hända på den å så missar man uppflyttningen...

La alla 8 hundarna (en hund "föll bort" på spåret), lämnade hundarna och började gå. Hör då ett skrik och titta bort mot de sista hundarna då är det fullt slagsmål mellan 3 hundar. Jag vänder om direkt och så gör även de andra tävlanden och domaren säger såklart att vi fick gå tillbaka när hon såg oss vända. Lättade upp Humla med lite fotgående och lite snabba lägganden medans de fick ordning på hundarna. Två utav hundarna var inte med på omläggningen. Jag var skitnervös nu och dessutom blåste det massor så löven flög... Hua, trodde Humla skulle börja jaga nått förbiflaxande löv men hon låg fint, 10p. Phu nu var det klart!!! Humla slutade som 3:a av de 9 hundar som kom till start. Otroligt nog var det 5 hundar som blev uppflyttade, de två som slogs skulle också blivit uppflyttade om hundarna legat. Himla jäkligt för dem!!!

När jag kom hem slappade jag en timma innan jag tog med hundarna upp i skogen. Neo hade ju bara rastats och inte gjort nått särkilt så han var verkligen sugen på lite skogröj. Vi blev ute i när 2 timmar och som det blåste. Tack ock lov hade det slutat regna och solen tittade till och med fram. Här kommer några bilder från skogen, blev tyvärr inga från tävlingarna:


Neo och Humla

...igen...

... å igen...

... men nu saknas Neo...

Inga kommentarer: