söndag, maj 03, 2009

Jaktprovsstart

Vaknade klockan 05:00, usch vad tidigt!!! Åt frukost, packade och åkte sedan tillbaka till provplatsen. Tomas skulle jobba även idag och jag skulle ju starta. Efter provgenomgången insåg jag dock att vårt 1:a pris INTE skulle komma idag. Vattenmarkeringen skulle bli för svår och dessutom var jag orolig för Humlas sega sök och ovilja att bada i går. Skulle hon klara de långa dubbelmarkeringarna och gå i vatten. Å hur skulle det bli med avlämningarna från vatten. Det visade sig att mina farhågor delvist skulle besannas men även fullkomligt förkastas.

Humla inledde med en bra transport och ett jättefint tollingarbete. Den första dubbelmarkeringen på vattnet spikade hon men den första fågeln la hon ner och skakade sig men tog sedan snabbt upp den och kom in. Den andra inleveringen gick bättre men jag fick inte fågeln i handen.

Ytterligare ett jättefint tollingarbete följt av ytterligare en spikad dubbelmarkering. Inget skak på någon denna gång men avlämningarna... Tur att matte kan aggera målvakt för annars hade de hamnat på backen!

Nu var det dags för vattendirrigeringen som först gick genom ca 25 meter vass och sedan skulle de simma på blankvatten ut till en liten vassö ca 30-35 meter ut i vattnet. Totalt ca 50-60 meters dirrigering gissningsvis. (kan ha helt fel avståndsbedömning men någon stans där ikring skulle jag tro) Trodde inte Humla skulle komma genom vassen men det gjorde hon Tyvärr tog hon fel vassö och trots flera försök lyckade jag inte få henne till rätt område.

Nästa övning var en landdirrigering men den var det inga problem med. Den var ca 40-50 meter och egentligen inga svårigheter.

Avslutningsvis var det söket där hon mattades rejällt efter 3 hämtade apporter och började sedan sin kissrunda. J-la hund! Måste träna motivation men den lilla odågan! Avlämningarna var genomgående bedrövliga men med snabb matte så satt de flesta i hand i alla fall.

Räknade kallt med ett 3:e pris för mer var det egentligen inte värt. Tror dock domaren ansåg att Humlas lydnad, hennes fina tollingarbete och markeringsförmåga ändå vägde så tungt att vi fick ett 2:a pris till sist. Priset är jag väldigt nöjd med däremot är jag rejällt missnöjd med de dåliga avlämningarna för det vet jag att hon kan. Söket är en svaghet så det fick jag bara bekräftat än en gång och dirrigeringen var för svår för oss så även det kan jag ha överseende med.

Grattis till alla andra duktiga förare och hundar. Här kommer dagens resultat:

1:a pris
Agrosofens Menuetta
Agrosofens Calypso

2:a pris
Duck Dog's Honker
Sävikens Bumblebee af Nema
Tollarbos Ducke Molleson

3:e pris
Tollartrollets Rubin

0 pris
Lönnlövets Watt
Tollarbos Ädla Älsa

Här måste jag lyfta fram syskonen Twist och Sniffa med mattar som båda fick välförtjänta 1:a pris. Tyckte även Tollartrollets Rubin med husse Peter gjorde dagens snyggaste vattendirrigering.

Efter prisutdelningen köpte jag lite rapphöns och duvor innan jag begav mig hemmåt runt 16.30-tiden. Var redan då lite småpömsig efter den tidiga morgonen och att ha varit ute i blåst en hel dag. Inte blev det bättre av att det var långa bilköer mellan Söderköping och Norrköping samt senare också genom Stockholm.

I Uppsla var jag tvungen att göra ett stopp på Max för att käka lite men sean fortsatte jag. Var fruktansvärt trött när jag slutligen kom hem strax före klockan 22. Gick en kortis med hundarna, gav dem mat, packade upp ppch duschade och kastade mig sedan i säng och somnade på stört.

Inga kommentarer: