söndag, september 13, 2020

Årets första gåsjakt

 Tidig morgon, klockan ringde 03:30. Har alltid lite halvångest när jag måste stiga upp så tidigt men vet att jag uppskattar det när jag väl är på plats. 

Hämtade upp Anna och sedan mötte vi upp skyttarna klockan 05:00 för fortsatt transport ut till dagens "skådeplats". Svårt med gåsjakt intill en sjö så redan från början var jag lite skeptisk och mina farhågor bekräftades. Det flög en hel del gäss men de gick ju ner på vattnet. Vi tror att de sedan brukar gå upp på land och att det är därför det brukar vara så mycket gäss på platsen.

Klockan 8 ledsnade vi lite och bestämde oss istället för att åka till ett viltvatten och spana efter änder. Blev en transport till ett område och sedan en vandring ner till ett mindre vatten som visade sig nästan helt växt igen. Blött och stort område men ingen direkt vattenspegel.

Vi såg några änder som vi bestämde oss för att skrämma upp. Skyttarna placerades ut men några hade inte skor för att kunna gå i detta område så det blev lite sisådär. Jag och Vinna gick sedan runt vattnet och stötte upp de änder som låg där, det var nog bara 7 stycken.  Skott avlossades men både jag och skytten tyckte att de blev bom men de som stod på sidan satt att två ev, föll.  Vi gick och sökte av området men det var tungsprunget, omöjligt att gå i och svårt att se och bedöma var de ev. skulle fallit. Vi sökte av området i närmare en timma men inga änder hittades.

Efter denna strapats bestämde vi oss för att åka tillbaka till området där vi jagade gässen. När vi kom tillbaka kunde man se att gässen vandrat upp på land men de var fortfarande nere vid stranden. En gås låg bland bulvanerna så genom att smyga oss på den så kunde den i alla fall skjutas. Övriga änder lyfta och la sig nere på vattnet. En av skyttarna hade smugit ner till vattnet och bestämde sig efter ett tag för att ta en gås som kom simmande. Denna blev dock skadeskjuten och en skadeskjuten gås ska man inte lämna. Den flög lite men simmade framförallt till andra änden av sjön så vi tog bilen och åkte runt. Den skadade gåsen simmade omkring med ytterligare två gäss men innan vi hade kommit ner till stranden lyfte alla tre. Men de landade igen så vi tog en båt och bestämde oss för att närma oss gässen den vägen. En tungrodd båt var det och eftersom det blåste så mycket så gick det lite segt. När vi väg kom närmare så lyfte de igen men nu kunde man tydligt se vilken gås som var skadade. Två flög vidare och lämnade sjön men den tredje orkade bara flyga en bit så vi följde efter, skrämde upp den igen och nu var vi så nära inpå att vi  lyckades avliva den. Vinna fick apportera den från båten vilket ju passade alldeles utmärkt. När vi kom tillbaka till övriga fick hon även apportera den några gånger på land. Vilket grepp hon tar, snabbt, fast och har inga problem att bära de tunga fåglarna. 






Vi kom tillbaka till stan klockan 12:30. Blev en snabb lunch och sedan tog jag med mig Esset och åkte ut till Stensön för lite ytterligare viltträning med Esset och ett genrep med Link som ev. ska starta på prov senare i veckan. Det går framåt med viltträningen men det är ännu inte de snabba gripanden som jag önskar och med vissa fåglar vill hon gärna lägga ner och ta dåliga grepp på. När det gäller änder så går det mycket bättre nu. Snabbare gripanden och levererar ibland i hand men ibland på mina fötter. Vi kämpar vidare...

När jag kom hem från Stensön var klockan närmare 16. Vi tog lite krustader med räkröra och några med jalapenoost och ett glas vin men sen blev det en stödvila i soffan en timma.

Till middag blev det grillat men sen var jag seg hela kvällen så när jag även fick huvudvärk blev det en tablett och en kylmask i ansiktet så då somnade jag igen i soffan. 


Inga kommentarer: