onsdag, mars 13, 2019

Vinna hos specialist i Sundsvall

Idag hade jag tagit ledig för att åka upp till veterinärkliniken i Sundsvall för att träffa en specialist. Jag bokade tid hos veterinären i Hudiksvall för att jag skjutit på beslutet om operation och rehab när det gäller Vinnas L7-S1. Efter besöket i Strömsholm i september så påbörjade vi rehab i avvaktan på beslut om hur jag skulle göra med operation. Rehab gick bra och jag kunde inte se några tecken på smärta eller besvär hos Vinna. Julveckan brann klinikens vattentrask och de beslutade att inte investera i någon ny. Pga julledighet och annat så blev det en paus i rehaben men däremot kom jag igång bättre med min träning och där är hundarna med så det kändes ändå bra. Men hur skulle jag göra? Operera eller låta bli. Om jag nu inte opererar, hur ska jag då tänka kring Vinnas träning och rörelsefrihet. Vad skulle hon få göra, vad skulle hon inte få göra? Därav besöket på kliniken i Hudik men efter en rejäl “kläm- och känn” genomgång och diskussion med alla mina frågor så rekommenderade de at jag skulle träffa en duktig ortoped i Sundsvall då de inte kände att de kunde svara på mina frågor. Sagt och gjort! Idag var det dags!

Körde upp till Sundsvall i ett riktigt busväder! Anlände vid 10-tiden och fick då träffa Trond Holdaas.

Ett mycket positivt och bra möte. Trond gick igenom Vinnas historik från Strömsholm samt gjorde en ordentlig undersökning av muskulatur, rörelseförmåga ev. smärtor osv. Vi diskuterade henne och hennes tillstånd i två timmar. Han förklarade grundligt förutsättningarna och alternativen



Jag fick fråga och fråga och han svarade efter bästa förmåga. Går ju inte att lämna några garantier eller säga några tider. Till slut kom jag till ett läge då jag var tvungen att bestämma mig! Operation eller inte??? Min fråga till Trond blev därför “Om Vinna var din hund, hur skulle du göra?”. Han tvekade inte för en sekund utan svarade direkt att han inte skulle opererad med motivationen att han ansåg att hennes skada är omfattande och hon är väl gammal.. Han hade dessutom fått en bra bild över hur jag vill jobba med mina hundar.

Tufft beslut men Trond är nu den andra veterinären som avråder från operation. Vinnas L7-S1 är omfattande och hon ska fylla 8 i år. Operation är komplicerad och rehabtiden lång 1/2-1 år i alla fall. Även om prognoserna efter operation är bra så kommer hon alltid att behöva stå på antiinflammationshämmande/smärtstillande. Det finns heller inga långtidsstudier på den operation som skulle behöva genomföras så man vet inte hur länge effekten av operationen skulle bestå. Det finns idag ett 10-tal hundar som genomgått operationen. De lever efter ett drygt år bra liv vad han kände till, dock inte i full arbetskapacitet. Vad jag förstod så var det i huvudsak brukshundar som dessutom var yngre än Vinna när de genomgått denna operationen. Mitt beslut att inte operera innebär avsevärt kortare liv för Vinna men det livet ska vi se till att det blir bästa tänkbara även utan tävling och utan apporteringsträning och jakt. Igår fick hon en cortisoninjektion intill leden vilket hon ska få ytterligare två gånger med två veckors mellanrum. Hon kommer så småningom också att få Cartopfhen Nu ser hon "skadad" ut men hon rör sig fortfarande lika förhållandevis obehindrat som tidigare.


Ovissheter känns värst, har vi månader eller år kvar tillsammans. Trond hade haft en hund som fick jaga in till “the bitter end”. Han satte in behandlingen och fick 5 månader med ytterligare med sin hund. Den siffran gör mig väldigt orolig! Det innebär att vi inte har mycket tid kvar men samtidigt fick jag recept på Onsior utskrivet. Hon ska äta en tablett/dag och han skrev ut så att det räcker ett drygt år. Det känns mer positivt men det är ovissheter som känns värst just nu.

Inga kommentarer: