lördag, januari 01, 2011

Årskrönika

Dags att summera året som gått. Som vanlig har man svårt att komma ihåg vad som helst också liksom tidigare känns det som om det varit tämligen lugnt år på hundfronten mycket pga jobb. Vi hoppas att det blir ändring på den fronten till nästa år. Men nu är det 2010 som ska sammanfattas och då är det tur att man varit flitig på att blogga.

Året började med SNÖ, massor med SNÖ!!! Bilderna får tala när det gäller snömängden.
Den 17-18 januari började grannens labrador valpa. Ville såklart vara med så på eftermiddagen gick jag över och allt verkade lugnt men ändå inte… Det visade sig vara så att valpar fanns kvar i magen men värkarna var nu så svaga att hon inte skulle klara detta själv. Eftersom det var helg var det bara till att sätta sig i bilen och köra mot Uppsala och Ulltuna. Jag körde och Gunilla höll koll på Ginny. Väl framme på Ulltuna fick Ginny injektioner av mede för att sätta igång värkarna och efter mycket om och men sålyckades hon själv klämma fram de återstående valparna. Det slutade med 6 välskapta valpar, 2 hanar och 4 tikar. Vilket dygn det blev först vaken i 25,5 timmar och sedan sova i 2 timmar innan en hel arbetsdag och kväll. Men måste ändå konstatera att det var ett av mina mest intressanta dygn i mitt liv. Länge hade jag en tanka på att ta en tik från denna kull men jag tog mitt förnuft till fånga till sist, det är ju tollare det ska vara!!!
Den 2 februari ögonlyste jag Humla och resultatet var det bästa tänkbara, helt utan anmärkning!!! Under våren hade Neo det jobbig och var allmänt orolig av sig och ville inte gärna vara ute när det var mörkt. Problemet bestod under nästan 2 månader. Gunden låg i hans rädsla för raketer så jag tog ett beslut att Neo inte skulle behöva uppleva ett nyår till. Han skulle få vara kvar över sommaren men om han blev orolig igen till hösten så skulle jag befria honom. Tack och lov var problemet övergående och nu vet jag att med lite lugnande under nyår så klarar han det också. Hoppas killen blir kvar många år till för friskare och piggare hund får man leta efter...
3-7 februari, när det var som kallast och stressigaste så bestämde jag och Jonas på jobbet för att fasta i en vecka. Det har jag aldrig gjort tidigare och det kan jag säga, att inte tänker jag göra det frivilligt någon mera gång heller…
Så klart medförde snön att hundträningen blev helt annorlunda och uppladdningen under våren blev allt annat än vanlig. Lite hundträning inledningsvis alltså men som tur var så beslutade jag, Helena och Zandra oss för att i alla fall träffas och träna 1 timma, en dag i veckan och det höll vi stenhårt på så effektiviteten blev hög den korta tid vi träffades. Fokus så länge det var mycket snö var dirrigering och vilt.
När snötäcket tunnades ut så övergick vi istället till vilt och sökträning. Vilttillgången var minimal så vi fick använda allt vi hade från kaninskinn till gåsvingar.
1 mars fick jag nytt jobb, jag tillträdde som Tf Miljöchef på halvtid tillsammans med kollegan Mats efter att vår tidigare miljöchef som haft den positionen i 40 år gått i pension. Ett spännande och skrämmande uppdrag som ska vara resten av året. Vi får se vart det leder…
Den 11 mars fick vi vår båt såld men köparna kan inte hämta den förrän snön är borta någon gång i maj. Nu måste vi börja leta efter en annan, större båt men det är ju länge kvar till sommaren och egentligen räknar vi inte med att hitta nån båt förrän till hösten.

I slutet av mars lyckades min ”farbror” Ljubo med bedriften att vid 72 års ålder bestiga Kilimanjaros topp. En fantastiskt stark insats!!!
Den 13 mars var det så dags för en mindre hundaktivitet i alla fall. SSRK Gävleborg höll årsmöte och arrangerade då ett mindre och lite annorlunda workingtest med kombinerad utställning, en sk. Master. Humla startade för första gången i Ökl och skötte sig riktigt bra och slutade som total 4:a.

15 april åkte vi söderut till Lasse Jonsson för att träna lite. Jag hoppades på många goda tips men också lite vattenträning då ju isen inte kommer att gå hos oss än på minst en månad och snart är det ju dags för provstart. En givande och mycket bra träning blev det. Privattränig för bara vi tre kändes verkligen lyxigt. Lasse hade dessutom tinat vilt som vi också fick träna med i slutet av dagen.
Under denna dag driver också askmolnet in över Sverige och Europa och orsakar totalt kaos när det gäller framförallt flygtrafiken. Det var den isländska vulkanen Eyjafjallajökull som under flera månade orsakade stora störningar i flygtrafiken i hela Europa.

Den 24 april tränade jag lite vatten i en av dammarna på golfbanan, det är nämligen det enda öppna vatten som fanns i Hudiksvall nu.
Den 25 april var det dags för årets första provstart, ökl tollingjaktprov mere i Gusum i Östergötland. Provgenomgången visade på ett medelsvårt prov. Lätt dubbelmarkering ute på blankvatten men där hunden skulle springa genom vassörja. Ca 50m lång landdirrigering följt av en ca 55meter lång vattendirrigering, inte så lång dirrigering alltså men genom tungsprungen sörja och längst med land vilket ställde till det hela lite. Avslutning med vattensök i sörjan med 2 vilt och sedan ett landsök med totalt 5 vilt. Innan provet fick de dessutom gå och slå sönder isen innan provet kunde börja, kallt i vattnet alltså! Humla gör ett bra jobb och får dagens enda 1:a pris och är därmed uppflyttad till Elitklass, Jippi!!!!
7-8 maj. En helg i internatets tecken. Först en tripp söderut till Sanna Hallgren. En mycket passiv och omotiverad Humla men en trevlig och givande träning i vilket fall som helst.
Dagen efter, Internat med Anki Cleasson och Johan Fogelberg som har kennel Mighty Ducks. En mer motiverad Humla idag men dagen byggde ändå på motivation och det blev en givande och trevlig dag även idag.
Den 22 maj hittade vi vår nya båt så det blir båt i sommar trots allt. En Flipper 850 blev det så den är rejällt mycket större än får förra båt som även den var en Flipper, men en 620.

Den 27 maj köpte vi nya trädgårdsmöbler för i sommar ska det bli en ny altan å möblerna kommer inte att ställas ut förrän den nya altanen är på plats så nu har man lite press på sig.

Helgen den 29-30 maj var vårt mål för vårens träning. Jag, Helena och Zandra skulle bege oss upp till Håsjö i Jämtland för att starta Nkl på Retrieverjaktprov. Tyvärr började Zandras hund, Grattis, att löpa så det blev bara jag och Helena som åkte. Provupplägget var som följande:
Först en ca 20 meters transport ner till vattnet för en enkelmarkering med and. Kastaren stod på land och kastade och många hundar tog därför landvägen tillbaka.

Ca 50 meters transport med ytterligare en vattenmarkering med and som kastades från en udde. Även här gick många hundar iland och tog landvägen tillbaka. Ca 20 meterns transport till ett sök med totalt 7 vilt, 2 änder, 2 trutar, 2 kråkor och en kanin. När sista viltet från söket var på väg in kom ett skott och sedan skulle man skicka på ett riktat närsök ut i vassen. Provet avslutades med två relativs långa enkelmarkeringar med kråkor. Total provtid per hund var ca 30 minuter. Humla skötte sig MYCKET bra och belönas därför med ett 1:a pris. Äntligen!!!!!

9-21 juni. Pappa fyller 70 år den 17 juli så mamma och pappa bjöd med mig, Henke, brorsan, Amanda och Emil till Kroatien en vecka. Semestern skulle avslutas med 4 dagar i Bosnien hos Karin och Ljubo.

Veckan i Kroatien var helt underbar. Fantastiskt väder hela veckan, bra boende, fina stränder och god mat. Vi testade 4 olika stränder under veckan samt ett poolområde. Vi åt på lite olika restauranger men hittade rätt snart en favorit som vi besökte totalt tre gånger under vår semester. Vi gjorde en stadstur till Pula stad och en båtresa till Revinj, Limfjord och Red Island men annars stannade vi på vår lilla halvö.

Efter en vecka i Kroatien körde vi vår buss, via Opatija som fascinerat mig så väldigt förra gången jag var i Bosnien, till Cuklinac på den bosniska landsbygden. Under våra dagar här hann vi med grislakt och grillad gris, besök i Dubica och ett kloster, bad i pool, folkdansuppvisning, kafferep i trädgården hos en nära granne och tidernas värsta åskväder med strömavbrott till följd. När vi lämnade Bosnien på vår resa mot Sverige var det spö regn och bara 12 grader. Vilken fantastisk tur vi haft med vår resa!!!

Vi anlände till Sverige lagom till midsommar 29 juni. Vi firande midsommar själva på tu man hand i Änga. Kändes konstigt men samtidigt fantastiskt skönt efter att ha haft folk omkring sig i flera veckors tid.

Tråkiga saker hände också under året men varför älta dem…? Jag konstaterar att det förekommit mindre roliga händelser under året också men väljer att se framåt istället och lämnar därför de händelserna utan ytterligare kommentarer och bakom mig.

Den 3 juli hade medelhavsvärmen i Sverige förvandlats till Karibienvärme. Underbart härligt väder och mitt i allt detta sol-och värmefrosseri anordnas en skidtävling på kajen i Hudiksvall. Hela svenska skideliten var representerade och tävlade i bl.a sprint och Kalla fick också förmånen att tävla mot Järvsöfaks. Vilka kontraster, skidtävlingar på riktig snö i 32 gradig värme med segelbåtar passerande 50 meter från skidspåret. Massor med folk hade samlats och allt var dessutom gratis.
Den 9 juli, näst sista helgen före semestern gjorde vi årets första båttur men också premiärturen i den nya båten. Turen, båten vädret, allt blev perfekt och både vi och hundarna njöt över att få vara ute till havs med båt igen.
23 juli-25juli Tollarspecialen på Kolmården
Årets tollarspecial började faktiskt med att jag var med och jobbade på workingtestet. En hel dag som var mycket intressant att vara med på men som också innebar att jag inte fick se nått från tollingjaktprovet som pågick parallellt. Dag två var det dock dags för mg och Humla att göra debut rent tävlingsmässigt. Start i Ökl på Tollingjaktprovet eftersom någon elitklass inte arrangerades. Jag undrar fortfarande varför man inte passar på att anordna inofficiella elitklassprov i väntan på att reglerna träder i kraft. Men nu är det som det är så vi startade i Ökl. Humla seg idag och tuff sökterräng gjorde att vi halkade ner till ett 2:a pris. Gåsen som man lagt till i provet kom dock in utan problem. I kampen om tollarmästartitteln var vi dock borta i och med detta…

Hann se några hundar innan jag Camilla och Anette begav oss till Kolmårdens djurpark för flera timmars rekreation och bekantskap med alla möjliga och omöjliga djur.
Sista dagen blev en lång och MYCKET regnig tillställning. Humla presterade dock långt över förväntat och placerade sig som tredje bästa tik totalt på specialen. I efterhand utsågs hon också till Årets tollingjaktprovstollare så jag kan inte vara annat än MYCKET nöjd för årets insats.
Sent sent på natten den 25 juli anlände jag till Hudiksvall och tidigt nästa morgon åkte jag, Henke, Lasse och Birgitta till Piteå för en liten minisemester. Här bodde vi ute på stugan men var in och shoppade i stan en dag, var in och gick omkring på PDOL eller Piteå Dansar och Ler en dag och gjorde en lite runttur en dag. Vädret var inte det bästa men vi fick en skön vistelse i norr i alla fall. Det viktiga är ju att det inte regnar för då finns det ju mycket att hitta på i alla fall.
2 Augusti, det blir ingen valp… Ytterligare ett bakslag detta år. Min tänkta valp blir inte av pga hälsoskäl. Inte roligt, detta var verkligen något som jag sett fram emot och en kombination som jag trodde enormt mycket på. Vi får se när den rätta kombinationen dyker upp härnäst.

10 augusti: Äntligen! Ny altan och hundgården klar. Å nu kommer trädgårdsmöblerna som vi köpte i våras väl till pass. Det blev såå fint!!!

När nu utemiljön är klar var det den 16 augusti dags att även det ÄNTLIGEN köpa en ny soffa. Från och med nu blir det nya tider för hundarna i huset. Från och med idag är det hundförbud i soffan. Undra hur detta ska gå?

Sommaren bjöd på totalt 12 nätter i båten. Mycket med tanke på att jag var på tollarspecialen i fyra dagar, vi var i Piteå i fem dagar och Henke var iväg på hårdrocksfestival i två dagar 4-5 september. Den 26 september var det dock dags för årets sista båtfärd. Det var en kanonbra tur i vår favorithamn å vi var alldeles ensamma fram till morgonen då några jägare anlände för att jaga skogsfågel. Även om vädret var bra så var det ENORMT mörkt, fuktigt och rått så hela båten var igenimmad på kvällen. Till nästa år ska det vara en värmare i båten.

Årets enda jakt, 26 september var tänkt bli en gåsjakt men det blev inte riktigt som vi tänkt oss. Steg upp klockan 04:20. Frukost och byltade sedan på mig kläder för att bege mig tillsammans med Roland och Gunilla till Ljusdal för att vara med på gåsjakt. Gruppering och bulvaner fixades iordning och sedan väntade vi. Kom några duvor som blev påskjutna. Skickade Humla och hon hämtade med en kort tvekan och med dåligt grepp. Väntan men inga gäss kom men tillsist flög det över några duvor å ytterligare en duva föll. Nu hämtade Humla utan tvekan och kom in med den. Ytterligare väntan och en flock kajor passerade å då sköts det ju ytterligare så att Humla fick hämta en kaja. Kort tvekan och sedan fint grepp och in till mig. Från ingenstans kom sedan några änder. Alla blev överrumplade så det blev bara en and som föll och dessutom skammades. Skickade Humla och hon hämtade den snabbt till mig, Henry fick dock knycka till så att den dog.
Inte en gås kom flygande över oss så det blev inga gäss idag. Attans också, hade behövt den utmaningen. Är relativt nöjd med Humla men gillar inte den korta nosningen på viltet före hon plockar upp det och framförallt, hon pep en hel del idag och det gillar jag VERKLIGEN INTE!!!

Det går sakta när det gäller renoveringen av vårt vardagsrum. TV, tv bänk, vitrin och soffa är på plats och idag, den 13 oktober kom bordet och mattan också på plats. Nu är det bara väggar och golv som ska åtgärdas men det verkar som om det kommer att ske första 2011.

17 oktober var det dags för mig och Humla att göra vår premiärstart i Ökl på retrieverjaktprov. Jag hade verkligen sett fram emot detta då Humla visade på fint viltintresse och bra fart men vår start blev en flopp. Provet började med en dubbelmarkering över vatten (Fåglarna hamnade på andra sidan vattnet, uppe på land). Humla markerade och jag skickade men sen var provet slut. Humla gick inte i vattnet och inte gick hon i på mitt kommando heller så då kastade jag in handduken. Hur kommer det sig att hon helt plötsligt tycker att kallt vatten är nått problem. Hon har ju minst 2 gånger startade på Tollingjaktprov då det legat is på vattnet, visserligen på våren men ändå? Testade att kasta i en fågel efter provet och då var det minsann inga problem? Skithund!

10 november Den RIKTIGA vintern anländer. Massor av snö faller och sedan är det som att det aldrig vill sluta. Så fort det inte är kallt så snöar det men jag återkommer till detta…

19-20 november åker vi tillsammans med Ida och Gösta på en weekend till Sundsvall. Vi shoppade i stan på fredag, hade bokat spa och massage på eftermiddagen/kvällen och åkte sedan ner på stan och intog en fantastisk lyxmiddag på en Italiensk krog inne i centrala Sundsvall. På lördag shoppade vi vidare denna gång i Birsta City. Vilken underbar återhämtningshelg vi fick!!!

Året slutar som det började!!! Aldrig har vi haft så mycket snö. Alla taken är avskottade och snödjupet inne på gården är nu ca 2 meter. Herregud!!!

Inga kommentarer: