fredag, juli 28, 2023

Ockelboprovet dag 1, Very good

 Tidig morgon för avresa till Ockelbo och årets tollingjaktprov där det var rekordmånga anmälda men jag ändå haft turen att komma med bägge dagarna.  Känslan var lite sådär då genrepet inte gått så bra men det sägs ju att genrep inte ska gå bra.

Samling klockan 8:30 och jag hade startnummer 6. Fint väder men de hade varnat för åska på eftermiddagen. Provet såg intressant ut. Tolling, dubbelmarkering på vatten, vattendirigering och sedan ett sök i svår terräng och avslutsningvis en enkelmarkering på land i mycket snårig och tät terräng.

Kände innan provet att upplägget inte kändes som någon omöjlighet men lite speciella vattenigångar med hög stenig kant. Söket kändes också lite osäkert men vet att Esset är duktig.

Esset var enormt het på ansmygningen men höll sig intill mig. Kom några ljud pip när vi kom fram till gömslet och satte oss men blev direkt tyst när vi började tolla. Å den tollingen gick undan kan jag meddela... Passivitete gick bra, efterföljande 2 tollingar och passiviteter gick också bra men hon var het. Fin stadga och fokus vid skotten och markeringarna som hon spikade och levererade och lämnade av fint. Dirigeringen gick plättlätt och även den levererades och avlämnades fint. Transport till söket och där gjorde hon ett fint jobb. Tyvärr la hon ner två av vilten några meter framförmig så jag sa till henne och hon tog direkt upp med och levererade i ihand. Övrigt vilt levererades fin. Yttersta viltet från udden på andra sidan tog hon genom att jag skickat ut henne över vattnet. Mycket bra.

På den avslutande markeringen tittade hon på skytten och missade kastet men hörde nedslaget. Dock lite diffust men hon löste den ok.

Vi belönades helt riktigt med ett Very Good men lite frustrerande att hon trots så fina grepp skulle lägga ner två vilt. Men oj vilken skön känsla att känna säkerheten i att hon klarar provet uppgifter utan problem. Riktigt fint arbete.


Provet var klart och prisutdelningen genomfördes vid 17-tiden. Efter det var vi ett gäng som gick i hop och köpte pizza. Jag och Marlena åkte och hämtade pizzorna men först åkte jag och checkade in på mitt boende. 

Jag, Marlena, Mikael och Anna F käkade middag i provstugan och snackade avel fram till 21-tiden då jag åkte tillbaka till mitt boende. Rastade Esset och gav henne mat och sedan la vi oss vid 23-tiden. Det var dock väldigt varmt i stugan så vi sov båda väldigt dåligt.

Inga kommentarer: