onsdag, maj 15, 2013

Kurs hos Eva Th

Idag slutade jag lite tidigare än vanligt för att tillsammans med Zandra med Jaga och Anna med Lizzie bege mig till Eva Thorén Söderström för kurs med “småttingarna”. Vi började med att redogöra för hur hur hundarna var eftersom Eva inte träffat någon av dem tidigare.

Så här blev sedan upplägget i träningen:

1. Nosarbete

1a. Inledningsvis började vi med olika nosarbetsövningar, dvs att dummiesarna som skulle apporteras grävdes ner. Eva visade summiesen för hunden och gick sedan och preparerade ett område genom att dutta den och slutligen täcka över den i området som hon vittrat in. Vi skickade sedan hunden till området så att de skulle få jobba med näsan för att hitta den. Vinna gjorde detta väldigt fint!

1b. Nu förflyttade vi oss medan Eva la ut en ny dummies i området, även denna helt övertäckt. När vi sedan stälde upp så kastade hon en markering till samma område som tidigare, där den övertäckta dummiesen placerats ut och sedan plockade hon upp den kastade. Vi skickade hundarna på en markering och nu ville man såklart att hundarna skulle lita på vad de sett och ligga kvar i området tills de hittade den övertäckta dummiesen. Vinna markerade fint, sökte inledningsvis med ögonen men låg kvar i området när hon inte hittade nått och slog på näsan. Mycket bra jobbat lillan!

1c. Ännu en gång en förflyttning, en övertäckt dummies i området utan att hundarna viste om det å så skickade vi på en dirigering denna gång. Vinna fixade även detta mycket fint. Rakt till området och letade fint.

2. Fotgående

2a. Alla fick gå med hundarna vid sidan i en triangel. Tre varv skulle vi gå och vi fick jobba och belöna som vi själv ville. Fotgåendet är inte det bästa när det gäller Vinna utan hon kan slå ut lite och falla bakom mig men klart godkänt tycker jag ändå.

2b. Nästa övning innebar att hunden självmant skulle söka rätt position. Vi ställde upp med hunden fot och Eva bakom. Fick intruktioner att gå en bit och sedan på henne kommando vända oss om. När hundarna satt fint vid sidan i utgågngsposition så skickade vi på ett varsågod då Eva stod med en godis i handen.

Vinna fattade galoppen ganska snabbt och det är såhär jag ska träna in fotgående och utgångsposition. Helt utan lock och pock och kommandon. Överlåta jobbet till Vinna helt enkelt!

2013-05-15 18.04.152013-05-15 18.04.30

3. Tänket “Hur mycket är apporten värd dvs vad måste hunden göra för att få hämta apporten?”

3a. Markering kastas sedan måste hunden gå ett fint fotgående innan den slutligen får hämta

3b. Markering kastas sedan måste hunden komma på en fin inkallning till en ny plats för att gå hämta apporten

Även detta moment var en enkel grej för Vinna som löste uppgiften fint och raskt! Hon är snabb min lilla rackare.. Wink

4. Dirigering med höger och vänsterskick

4.a Hunden sitter med skogen bakom sig, mellan två utlagda dummiesar och ska på kommando ta den som man dirigerar till

4b. När detta sitter skickar man hunden fram till den plats där den tidigare satt, blåser stopp och skickar sedan till höger eller vänster som belöning när den sitter som den ska.

Detta var något som var betydligt svårare för Vinna än jag trott. Höger och vänsterskick funkade fint men att sedan skicka henne fram och blåsa stopp för att skicka höger vänster, Det var för svårt. Hon kan inte stoppsignal kopplat till sitt ännu och söker kontakt med mig och förväntas belönas direkt och när ingen belöning kom så tog hon för sig själv, dvs rörde sig mot någon utan dummiesarna åt sidan. Detta får vi träna mera på!

5. Vilt

5a. För Vinna del körde vi övning 2 med vilt istället för godis. Från början fick hon hämta viltet ur Evas hand, sedan från backen brevid Eva och slutligen efter kast från Eva. Å trot eller ej men alla vilten höll. Spontan på allt fast hon inte träffat på kaja och mås tidigare.

5b. Dubbelmarkering med vilt och sen transport före skick. Tanken är att om hon följer med och sitter fint får hon hämta det första viltet och gör hon detta bra belönas hon med att få hämta andra viltet. Även denna gång löste hon uppgiften fint och viltet “lever” Tjoho!!!

6. Arbete i samband med skott

6a. Ett skott sköts och en dummies kastades in i en björkdunge. Herre jösses vilken snabb hund jag har! På en betydsskala från 1-20 tror jag hon fick 100. Mycket bra!!!

6b. Eva gick in i skogen och gömde sig. La ner en dummie och sköt sedan ett skott. Man skickar hunden som ska springa mot skottet och börja leta efter dummiesen som ligger någonstan i området. Även denna övning löste Vinna fint.

Med risk för att jag glömt nått men i stora drag var detta träningen och jag är såååå nöjd med Vinnas jobb. I huvudsak är det transporterna vi ska träna på för att bli bättre å då är det inte att hon drar iväg utan bara att hon ska hitta den “rätta” positionen vid min sida både vid transport och när vi stannar.

Träningen skulle vara från 17-20 men vi höll på nästan till 21 och vi var alla så nöjda när vi åkte därifrån. Ser redan fram emot helgen då vi får träffas och träna för Eva igen.

Vinna är en trygg liten typ! Somnade med huvudet på Jaga i bilen på vägen hem…

2013-05-15 21.06.14

Inga kommentarer: