måndag, januari 01, 2024

När då då...?

Varje år efter nyår brukar jag gå igenom bloggen och se vad som hänt under året och när det hänt... Så även i år... På nyårsafton var det tänkt att vi skulle spela spelet "När då då?" Nu hann vi aldrig det men titeln på spelet får spegla årets första inlägg.

Januari

Redan den 3 januari började vi året med att ögonlysa Esset inför ev. kommande parning. Resultatet var bästa tänkbara så nu ska allt annat också klaffa....

Den 11 januari genomförde vi den första inomhusträningen i Brukshunsklubbens nya träningshall på Hagmyren. Härligt att kunna träna inomhus nu när det är mörkt och dåligt väder som gett ishalka överallt. 


Efter 2 månader utan löpning pga hälsporre så genomförde jag min första löprunda på min födelsedag. I halka och på tå men måste ju försöka i alla fall... Födelsedagen i övrigt spenderades med god middag hemmavid på fredag den 13e. Middagen bestod av löjromstoast, västerbottenlax och Himmelsk dessert.

Direkt efter min födelsedag så åkte vi ner till Hofors för att fira Johans 50 årsdag med grillad hästfilé. 

Då fick jag också en fantastisk födelsedagspresent då Johanna har stickat den tröja som jag så länge trånat efter.

Januari bjöd annars på konstigt vinterväder med minusgrader ena dagen och flera plusgrader och regn nästa dag. Frostigt och kallt ena dagen, ishalka nästa men fördel var att vi fick ha lite barmark på vissa platser i skogen vilket möjliggjorde träning. trots vinter,


Ett olyckligt hundmöte resulterade i att Vinna fick en skada på ögat. Besök hos veterinär och ögondroppar 4 ggr/dag i en dryg vecka gjorde dock att allt fick bra.

En annan fördelen med det konstiga vädret är att isarna blev väldigt fina. Vi började träna på långfärdsskridskor genom att åka turer på Drevisfjärdens fina isar i slutet av januari. Blev rundor på runt 4 -7 km.

Februari

I februari fortsatte vi åka långfärdsskridskor nu på stadsfjärdens is å då blev rundorna längre, ofta närmare 1,5 mil

Vi var ett hyffsat stort gäng som genom flatklubben träffades i Delsbo ridhus för lite inomhusträning.

Det blev en sväng till veterinären med tjejerna då de skulle vaccineras och i samband med det besöket testades även Vinna för hypothyrios då vi hade en misstanke om att det kan vara det som gör henne så seg och då hon nu även tappat päls som inte vill komma tillbaka. Det var ett tydligt resultat så medicinering började direkt och efter det så piggade Vinna på sig markant.

Trots häl-sporre fortsatte jag att genomföra löprundor minst ett par dagar i veckan och det kändes sakta sakta bättre. 

På jobbfronten dök ett ärende upp då olja noterades vid en Prom i isen nedanför Håstavillorna. Ett ärende som resulterade i en åtalsanmälan som i sin tur resulterade i en företagsbot för det nybildade företaget.

Henkes mamma Birgitta fyller år i februari och i år var det 75 år som skulle stått på tårtan om det stått några siffror på den.

Lite snö gjorde att vi kunde köra lite viltträning på barmark på dagarna och när vi kom in bänkade vi oss framför Skidskytte VM där Sverige gjorde succe med en massa svenska medaljer.

I slutet av februari kom snö och då passade Esset på att börja löpa. Nu ser vi fram emot spännande tider då hon ska paras med Zappa.

Mars

Mars inleddes med en lång resa ner till Laholm. Då Zappa även skulle para en tjeckisk tik och damerna  såklart behaga löpa precis samtidigt så blev det insemination för de båda.

Min magkänsla var att allt gått bra men tyvärr visades det sig vid ultraljudet lite senare att Esset inte blivit dräktig. Så snopet, oväntat och tråkigt... Inte heller den tjeckiske tiken blev dräktig.

I mars fyllde också världens bästa Esset 4 år. Den hunden ska jag bara ha en valp efter! Hon är världens bästa!!!


Mars bjöd på väldigt fint vinterväder men nu var skridsko-isarna borta och det blir istället promenader efter skoterspår på isen.

I mars åkte jag också ner till Stockholm för tollarklubbens Årsmöte med uppfödarträff. Där fick Esset både en brons- och en silverpin då hon under året gått till pris i både Nkl och Ökl på tollingjaktprov.

Mars bjöd också på bad i baljan, krogrunda och när det blev sommartid så smälte snön snabbt och vi kunde börja träna mera ute i skog och mark igen.



Tanken var att vi skulle flytta till nya lokaler nere på Kattvikskajen den sista mars. Den flytten blev senarelagt men eftersom vi planerat för utflyttningsfest så genomfördes festen enligt plan även om det blev lite i förtid. 

April

April inleddes med fint väder med fika på altanen på helg morgnarna.

I år åkte vi upp på en snabb visit till Piteå över påsk. Blev middagar med släkten, besök hos pappa på Ängsgården och promenader på Piteås fina vinterarena.




När vi kom hem till Hudik kände man att våren var på väg så det var dags att plantera ut penséerna. När jag genomförde mina löprundor blev man blöt om fötterna trots att jag höll mig till vägen i byn.

Hundträning började bli ett allt mera vanligt inslag i alla fall på helgerna och redan i slutet av april apporterade Esset i vattnet för första gången för i år även om isen fortfarande låg ute på sjön.



Trots att snön fortfarande låg djup på vår gård så blev vårtecknen allt vanligare runt den 20 april.


En helg i slutet av april kom Johan och Johanna på besök och vi hade ett riktigt härligt väder. Gick i linne på dagen och satt och solade på altanen/ mot garageväggen på eftermiddagen. Badade också i tunnan och åt god mat och hade trevligt på kvällen. 




När de skulle åka hem dagen efter vad det ett helt annat väder och tjocka kläder åkte än en gång fram när det var dags för promenad.


I slutet av april var det äntligen dags för jobbflytt till Kattvikskajen. Samma dag som den stora flytten gick så blev det också en tripp till Delsbo tillsammans med logen. Där blev det shopping på Capricorn och sedan Bubbelprovning på Farmhouse. Väldigt trevligt!


Valborg firade vi hemma på egen hand med god mat och dryck.

Maj

Började månaden med en jättebra och trevlig träning hos Henry i Ljusdal.


Det var intensivt på jobbet i och med den försenade flytten som sammanföll med ett kemikalieprojekt då vi skulle genomföra en rad inspektioner också. 

Den fjärde maj, efter en genomförd löprunda sprang jag ner till sjön och konstaterade att isen äntligen gått på sjön.

En helg i början av maj åkte vi till Enånger för att slappa och hjälpa till att röja längst med ån.


Den 10 maj, bara 6 dagar efter att isen gått på vår sjö så åkte jag till Järvsö för att starta på retrieverjaktprov. Jag drog startnummer 1 så det var bara att kasta sig in i provet. Esset genomförde ett bra prov med fina transporter, tyst, stadig hämtade de två långa vattenmarkeringarna och genomförde ett jättefint sök men på den avslutande landmarkeringen gick hon ifrån kråkan. Även om hon tog den när jag skickade om så hjälper inte det utan nollan var ett faktum.

I mitten av maj blev det kurs för domaren som dömde provet i Järvsö, Asbjörn Kristiansen. En riktigt bra kurs med mycket utmanande och långa apporter och dirigeringar vilket är precis vad vi behöver. Jag var verkligen nöjd med Essets arbete under helgen.

Den 18 maj gjorde vi årets premiärtur med husvagnen. En kort men trevlig resa till Söderhamn och Skärså där vi besökte Månses för gott fika, käkade på Albertina och hamnade på ett spontanbesök hos Henkes förra chef.


Efter detta åkte vi vidare ner till Hofors för att hälsa på Johan och Johanna. Där blev det god mat, fisketur för grabbarna och blomutställning för mig och Johanna. jag investerade i tre olika dahlior. Det blev en riktigt mysig långhelg.






Den 22 maj var det dags för en återkommande tradition, blodomloppet. För första gången tog jag med mig Esset på den 5 km långa löprundan. Var intressant att se hur fint hon klarade att springa fokuserat trots allt folk. Vi sprang på 26:28 trots lite stopp för allt folk och för att låta Esset dricka i Borgarparken. 

Den 24 maj var det åter dags för hundkurs, denna gången med Trond. Tyckte dock att det var lite samma som tidigare så var inte lika nöjd med årets kurs men det är ju ändå alltid skoj att träna hund.

För första gången testade vi att plocka häggblommor för att göra häggblomssaft. Annorlunda och ok smak men tror inte att jag kommer att göra det fler gånger.

Nu hade vattnet blivit varm så vi tränade en hel del vattendirigeringar och det gick väldigt bra. Esset blev duktig på dirigering över. Det vi behöver träna på nu är att simma längs med stranden på andra sidan om det behövs. Där har vi en liten utmaning för hon siktar gärna på land och när hon väl närmar sig fast mark på andra sidan så går hon upp.


Juni

Inledningen på juni blev ungefär som i maj. Kurs hos Henry Carlsson.

Peter i byn har ett band och en kväll i juni bjöd han in byn att komma och lyssna. Micke, Christer och Helena kom hem till oss för en drink först och sedan åkte vi golfbil ner till Peter för att lyssna på livemusik. Mycket trevligt även om vi inte blev så många på "spelningen".



Vi fortsatte att köra mycket vatten, både dirigering och vattenmarkeringar i olika terränger och på olika platser.


I sjön där vi bor körde jag med apportkastare för att få ut avståndet ordentligt då det inte går att kasta från andra sidan vid den sjön.

Nationaldagen "firades" hemmavid med thaimat till lunch men mera traditionell svensk mat på kvällen.


Vi kommer i ordning mera och mera på nya Kattvikskajen. 


På fikat om det är fint väder har vi en fantastisk takterass där vi kan sitta och titta ut över havet och Kastellholmen.

Innan alla skulle gå på semester körde vi en afterwork på Pk:s. Vi var några som sedan fortsatte vidare och testade nya flotten på Möljen. Riktigt mysigt blev det!





Våra möbler på baksidan började bli slitna så vi fräschade upp matdelen med nya ljusa möbler.


I mitten av juni åkte vi till Änga och hälsade på Lasse och Birgitta. Sov över och dagen efter åkte jag ner till Mohed för utställning. Det var nog sommarens hittills varmaste dag. Esset skötte sig fint men det var en snål domare så jag får vara nöjd med ett slätt Excellet. Det var bara två tikar som fick Excellent men tyvärr blev det inga ck så certet får tydligen vänta på sig.

Blev mycket hundträning i juni. För det mesta med Esset men även Vinna fick komma ut och apportera lite vissa gånger.


Midsommar firades i år på Blacksås på dagen där vi, tillsammans med Ida, Gösta och Glenn åt silltårta och annan buffémat.


Senare på kvällen firade vi och grillade hemma hos oss. Då kom även Lars, Niklas och Emma så det blev en riktigt trevlig midsommar i år.

Dagen efter midsommar var vädret fint så vi gjorde en utflykt till Bjuråker. Det blev minigolf på "Blodmyra", glass på Dellenbaden, konstutställning i Moviken och strandhäng i Fönebo. En riktigt mysig dag!






Några dagar i slutet av juni fick vi besök av labben Holly till Essets stora glädje, Roland och Gunilla skulle ner och se Bruce Springsteen. 

Det fina vädret fortsatte så när det var riktigt varmt och vi jobbade så tog vi en glassfika uppe på takterassen.

Juli

Vid månadsskiftet kom ett väderomslag. Det fina vädret försvann och ersattes med regn och blåst. Vi tog en shoppingresa till Sundsvall vilket var skoj men så mycket shopping blev det inte. 

Sen blev det ett trevligt återseende då Helena kom till Hudik och hälsade på. De var på fest hos deras före detta grannar i Iggesund men vi träffades och tog en promenad och åt frukost på Strandpiren innan de åkte hem till Ludvika igen. Kort men jättetrevligt besök.


Då vi var i Sundsvall fick jag tag i gäss /vitkindad gås som sjkutits vid skyddsjakt) som jag behöver för att träna inför kommande tollingjaktprov. Esset hade inga problem med dessa gäss....

Vi började semestern direkt efter sista arbetsdagen genom att åkte iväg med husvagnen upp till Sikeå. Dagen efteråt väntade SSRK utställning i Gumboda där det bara blev ett VeryGood så vi åkte på utflykt istället. Det bar bl.a. en tripp till Ratan.


Dagen efter blev det ett excellent på utställningen och dessutom fick Vinna träffa dottern Penny.


Direkt efter utställningen åkte vi vidare upp till Piteå där vi landade på mammas balkong. Vi spenderade många kvällar på balkongen då vi hade fint väder under vår vistelse i Piteå i år.

Vi besökte pappa vid flera tillfällen, där satt vi också på balkongen men vi var också ute och promenerade bl.a. ner till Mormor och morfars grav.



I Piteå han vi också med den  obligatoriska trippen till stugan dör det blev bad för mig och mamma. På morgnarna körde jag löprundor till Skuthamn med efterföljande bad i Piteälven. Vi hann också med  motormässa i parken och besök på restauranger såsom Beas i Jävre, Panelen och Ekbergs.





Det fina vädret för året var efter detta slut tror jag. Det fick vi erfara redan på resan hem från Piteå.

Väl hemma klättrade vi upp på taket och skrapade bort mossa. det tog över en vecka att få bort allt men eftersom det hela tiden skulle komma regnskurar så blev aldrig taket behandlat utan det får vi göra nästa år istället.



En kväll under summerweek cyklade vi ner på stan och käkade och lyssnade på hårdrock

Hundträningen fortsatte att fokucera på vatten och gås inför kommande jaktprovsstarter.


Henke och Johan kom äntligen iväg på den fjällsemester som de drömt om. Att flygas ut med helikopter i fjällvärlden långt från vägar och folk för att fiska i orörda vatten.



Inför tollarspecialen åkte jag ner och startade på Ockelboprovet under två dagar. Två dagar med starter i öppenklass. Första dagen gjorde Esset ett jättefint prov men la ner två fåglar på vägen in vilket resulterade i ett Very Good. 


Dag två var det en ny plats och nu gick allt precis som det skulle och äntligen belönades vi med ett excellent. Duktiga duktiga Esset.


Förra året startade jag i nkl på Ockelboprovet och det blev två nollor vilket det även blev på tollarspecialens efterföljande prov. I år var klassen en annan och resultaten lika så tack och lov.

Augusti

Direkt efter Ockelboprovet var det dags att börja den långa resan ner mot Malmö där årets tollarspecial skulle äga rum. Vi körde först ner till Gränna där det blev en natt på camping. Bilen krånglade och mitt i sommaren fick vi ingen tid på någon verkstad förrän efter ca 15 mil och de visade sig att det bara var en varningslampa som tänts egentligen utan anledning tack och lov. 


Vi anlände till Malmö, installerade oss på campingen, rastade hundarna och gick sedan och käkade middag på campingrestaurangen vilket var allt vi hann den här dagen. 

Första dagen på specialen var vi funktionärer i juniorrutan. En grön pöl var platsen där juniorerna startade samtliga dagar. Mycket växter (andmat) trots att man rensat vattnet flera dagar innan provet. 


På kvällen anordnade Anette och Ola den årliga Vildandenträffen på idrottsplatsen intill campingen. Många nya bekantskaper...


Dag två var vi och såg Håkan starta Essets syster IPA på specialens elitklass å som de dominerade. Gjorde ett rakt igenom superfint prov trots att det var ordentligt svårt.  Efter att vi sett några hundar i elitklass åkte vi på Skåne Sightseeing. Vi åkte till Wallanders Ystad, besökte Smygehuk och Ale Stenar. Lunchen intogs i Kåseberga. 




På lördag var det dags för min och Essets start på tollingjaktprovet.  Först blev det en liten valpträff med Vinna och två av hennes valpar, Esmeralda och Flamma. Så härligt att få träffa dem och deras ägare igen!

Provstarten gick inte perfekt men bra. Var nervös då de hade bytt ut gåsen mot en liten kricka vilket vissa hundar hade nobbat. Esset hade aldrig apporterat kricka så jag visste inte hur det skulle gå men krickan var inga som helst problem. Esset var het men höll i hop och vi belönades med ett Excellent. Hurra! Nu är vi uppflyttade till elitklass.


På specialens sista dag var det utställning på Svaneholm slott. Esset fick excellent men inget HP men den viktigaste tävlingen i tollarvärlden är att utse årets tollarmästare och banne mig om inte Håkan och IPA knep den titteln i år. Wow!!!

Vi hade haft tur med vädret under specialen och det var bara på utställningsdagen som regnet verkligen vräkte ner. Så skulle det bli en tid framöver och vår resa hem genomfördes i ett riktigt busväder och när vi anlände till Hudik så hade stormen Hans verkligen översvämmat vår lilla stad vilket bl.a. resulterade i vattenskador och urspårade tåg.


Efter några intensiva veckor blev det lite lugnt på hemmaplan innan det i var dags att ta emot faster Karin och Ljubo som besökte oss för första gången. Efter några dagar här i Hudik då vi fick visa upp vår fina stad så åkte de vidare norrut.




Jag och Henke firade 19 årig bröllopsdag i år.


Några dagar senare åkte jag upp mot Piteå. Hämtade upp Karin och Ljubo i Umeå. Första dagen i Piteå åkte jag tillbaka ner till Umeå för att premiärstarta i elitklass på tollingjaktprov. Det var mycket som strulade men hon genomförde ändå hela provet, fick in allt vilt inklusive gåsen och genomförde båda vatten och landdirigeringen. Mycket bra och mycket som gav mersmak men strulen lite här och där resulterade ändå i ett Not Sufficient även om jag tyckte att ett Good hade kunnat vara befogat men det är ju elitklass... Jag var ändå nöjd med vår första provstart i elitklass. Här hör vi hemma....



Tillbaka upp till Piteå för släktträff och firande av mamma som fyllde 80 år. En fantastisk middag på Tages blev det på födelsedagen och sen blev det middagar hemma hos mamma samt besök på stugan, och hos pappa såklart, fix på gravar och sightseeing i Piteåtrakten.







När jag kom tillbaka till Hudik igen hade hösten infallit. Fortsatt mycket regn och nu var svampsäsongen här med massor av kantareller.


September
I september blev det en tur ner till Hofors i kombination med Leksand och Sången för ännu en start i Elitklass på tollingjaktprov. Det sista för i året skulle det visa sig.


Johanna hängde med och tittade på provet medan grabbarna åkte och fiskade. Esset var jätteduktig men missade på dubbelmarkeringarna vilket drog ner priset men pris blev det. Good i elitklass! Vilket år vi haft!!!

Grabbarna hade också fiskelycka och på kvällen firade vi med kräftskiva. 


Ett besök på Eatstudio med logen blev det under hösten. Mysigt och gott med pizzabuffé.


Fick tips om att Vinnas CACIB som hon erhöll för många år sedan fanns att ladda ner och det vill man ju inte missa. Så här ser det ut, internationells certifikat!
I september-regnet var vi nere på stan och smakade på Hudiksvall. Det är restauranger som ställer ut på sommargatan där man sedan kan köpa små smakarätter. Tråkigt väder men kul tillställning.

Vi fortsatte att frossa i godsaker den dagen då vi köpte med oss lite delikatessostar och oliver innan vi åkte hem.


Jag spontananmälde Esset till ett retrieverjaktprov, ett funktionärsprov där jag aldrig jobbat som funkis. Men jag kom med så då var det bara att åka till Galtström och prova lyckan. Det gick nästan hela vägen om det inte hade varit för några slarviga nedläggningar vid inleverering. Ett Very Good fick vi i alla fall med oss.

Tidigt i våras kontaktade jag hälsocentralen för att jag ville få bort min pigmentfläck i ansiktet. De kontrollerade den, de fotograferade men det behövdes inga åtgärder var meddelandet som jag fick. Men.... jag ville ta bort det så jag skulle få en kallelse till Hud i Gävle. Den kallelsen kom inte förrän efter sommaren och vid det besöket fick jag besked om att de inte skulle göra nått utan att jag fick vända mig till en skönhetsklinik. Det vill jag inte så jag fick dem att ta ett prov i alla fall. Det visades sig efter ytterligare en provtagning att det var malignt melanom så jag skulle kallas till operation några veckor senare.

Några fina höstdagar hade vi trots allt regn å då gällde det att ta vara på dagen. Hittade en ny träningstjärn som jag ska testa nästa år.



SSRKs WT och KM gick inge vidare. Vet inte varför det strulade så väldigt för så svårt var det inte. De svåraste stationerna var de hon genomfördes snyggast men inga poäng att skryta med då vi nollade flera stationer.

September avslutades med Essets första praktiska jakt. Hon har mycket att lära när det kommer till stora Kanadagäss och varmvilt. Det blev en kråka, en and och ett antal kanada- och grågäss men vi behöver mera erfarenheter.




En vandring på Norra Hornslandet hanns också med när vädret var fint.



Oktober

En skit-månad i många bemärkelser... Månaden började dock bra när vi åkte ner till Strandpiren och tog en lyxfrukost den 1 oktober. 

Bara två dagar senare började Esset löpa. 

Bra början på månaden men nu hände det nått. Jag började få värk i ryggen, ner över skinkan och sedan succesivt längre och längre ner i ena benet. Det gjorde så ont att jag varken kunde gå, stå eller ligga vilket också innebar att jag inte kunde sova.  Det visade det sig att nått hänt i ryggen exakt vad är oklart men det resulterade i en inflammerad ischiasnerv. Jag jobbade men effektiviteten var inte på topp då jag hade svårt att koncentrera mig pga värk och sömnbrist. Inte heller kunde jag gå långpromenader med hundarna, än mindre springa.

Mitt i allt detta skulle jag nu opereras för Malignt melanom i ansiktet. Inget jag han oroa mig för då jag hafte fullt upp med ischiasen. Att med bara lokalbedövning i ansiktet försöka ligga still på ett operationsbord i upp emot en timma när man under nästan en veckas tid knappt kunnat ligga alls var det som jag gruvade mig för. Det gick efter lite meck bra och operationen var över på 40 minuter.

Ett stort ingrepp i ansiktet och ett stort "emballage" som jag fick leva med i drygt 2 dygn sen var det ett större plåster men inget tryckförband i ytterligare en vecka fram tills det var dags att ta stygnen. Efter det så var det "bara" tejp vilket var skönt.

Mitt i allt detta gick Esset in i höglöp så Karin var snäll och kom upp till mig med Asterix och stannade i tre dagar för att vara med. De kämpade tappert och var så fina med varandra men de ville sig inte. Tog hjälp av Ingela som sa att det var för tidigt så Asterix fick stanna och försöket blev mera och mera intensiva men de fick helt enkelt inte till det trots att Esset stod fint och Asterix hoppade upp och red.

Dagarna gick och de försökte verkligen hur mycket som helst men det gick inte å när jag tänkte att vi får köra insemination istället så var höglöpet över. Så ledsamt för jag vill verkligen ha avkommor efter denna kombination. Det är superduperhundar bägge två.


Så klart kom det snö precis när jag skulle köra ner till Gagnef för att återlämna Asterix men det gick bra. Kändes tråkigt att lämna tillbaka honom. Han har varit så enkel och trevlig att ha hemma hos oss.


Mitt i alla detta skulle stygnen också tas bort. Det ser lovande ut och trots att det bara gått en vecka efter operationen så såg det förvånansvärt bra ut. Skönt också att "bara" ha tejp i ansiktet.


När Asterix hade åkt hem var det dags att uppvakta Henke som fyllde år. Ett lugnt firande med god mat när jag nu hade lättare för att äta/gapa. Löjrom till förrätt och oxfilé till varmrätt.


Några andra som också skulle firas var Vinnas fina kull som nu blivit 7 år.

Jag arbetade ju under denna tid heltid hela tiden med undantag för totalt en vecka då jag var nyopererad. Praktiskt att kunna jobba hemma en sån här gång annars hade det nog blivit ytterligare några dagars sjukskrivning skulle jag tro.

En fest-grupp bestående av representanter från alla avdelningar i fastigheten på jobbet arrangerade inflyttningsfest. Blev en riktigt trevlig tillställning som förhoppningsvis kommer att återkomma. Ja inte inflyttningsfest men gemensamma aktiviteter för alla i huset.



Efter detta spenderades mycket fritid med att vintra husvagn, båt och sedan hade vi en fiberkabel som skulle grävas ner och vi skulle handskotta sand 1 dm runt hela kabeln. Det blev mestadels Henkes arbete då jag inte fick anstränga mig så mycket. 

November

Den första november kom snön på riktigt i år. Ovanligt tidigt känns det som då vi inte haft särskilt vita jular de senaste åren. 

I och med att vintern kommit så var det hög tid att skörda vindruvor och för första gången gjorde vi i år Vindruvssaft på hela skörden.

Henke åkte iväg till Sundsvall en kväll i början av november för att se Mikkey Dee

Med all oflyt vi haft den senaste tiden så blev det såklart ännu mera regn. 



Hela schaktet på nästan 300 m vattenfylldes så att få i sand i botten på schaktet var omöjligt då det var 0,5-1 meter djupt vatten hela vägen. Vi hann få klart kanske 30 meter men sen kom snön och kylan och allt frös så det är bara att inse att vi kommer att få slutföra jobbet till våren. Ny fiber blev i alla fall inblåst vilket känns skönt.

Den 8 december var det jubileumsfest för alla som varit anställda i 25 år. Jag passerade den gränsen i midsommarveckan och den här dagen fick jag min guldklocka. Overkligt att jag arbetet 25 år i Hudiksvall nu.


Efter allt regn så frös landskapet och det kom åter snö vilket gjorde det väldigt vackert ute. 





Även i år bokade Flatklubben Delsbo ridhus så det passade jag såklart på att vara med på nu när vi fått så mycket snö.

Det fortsatte att snöa... Mera och mera och mera. En dag när jag åkte hem på lunch så försvann vägen. Den syntes inte då det snöat så mycket samtidigt som det blåst så alla konturer var borta. Plopp sa det så kom jag lite långt utanför vägen och bilen gled ner i diket. 


Tack och lov var grannen med den största traktorn i byn hemma så han drog snabbt upp bilen så jag kunde åka tillbaka till jobbet.

December
Årets sista månad bjöd dels på julkalendern på tv men i år hade jag också investerat i en bubbelkalender vilken bjöd på en liten bubbelflaska varje dag fram till julafton.
Eftersom Henke gått tillbaka till Voith så blev det julfest i år och den genomfördes på Köttbaren. Efter en arbetsdag så åkte jag hem och bytte om och sedan åkte vi till Ronny och Maria en stund innan vi åkte tillbaka till jobbet, eller ja Köttbaren. En trevlig julfest blev det även om vi avrundade lite i förväg för att ta en taxi hem till hundarna. 

Såklart blev det lite julbak  även om det blev senare än vanligt och inte lika mycket som vanligt.


Vid lucia hade vi bokat Sabaton Cruise igen. Förra året kom vi aldrig iväg pga Covid men i år var det ingenting som hindrade oss.



Efter första natten så la båten till i Tallin och då gjorde vi som vanligt vår dagstripp med vandring i gamla stan pch genom julmarknaden på torget. 


Även i år hittade vi en pizzeria med riktigt bra pizzor.

Helgen efter resan blev det ännu en träning i Delsbo ridhus. Den här gången var vi bara 4 stycken men så hade vi ridhuset bara en timma denna gång så det blev riktigt bra ändå.


Förutsättningarna för apporteringsträning utomhus är ytterst begränsade nu när vi fått så mycket snö. Ett försök med lite viltträning blev det när jag körde dirigeringar med vilt efter vägen hemma.


Henkes whiskeysamling har nu växt sig så stor att den inte ryms i vitrinskåpet längre. Jag vill ju ha glas och lite annat i skåpet också så vi investerade i två nya vitrinskåp som vi ska ställa i matrummet.



På en av de sista arbetsdagarna genomförde vi en Myndighetsgemensam tillsyn vilket blev väldigt bra. Miljö-. bygg, räddning och polsen var med den här gången.

Henke blev sjuk efter kryssningen men tack och lov så varade det bara några dagar så han kunde följa med mig till Hud i Gävle där de gick igenom alla mina pigmentfläckar och informerade om fortsatt behandling och provtagning som kommer i januari.

Dagen efter Gävlebesöket blev det packning och avresa för att fira julen i Piteå i år. Kom upp på fredagkväll före julafton som i år var på söndag. Dagen före julafton blev det uppesittarkväll med Thomas, Amanda och Johan. Julafton var vi bara jag, Henke, mamma och Thomas men det var lugnt och skönt.

Vi hann med två besök hos pappa, en sväng på gravarna, ett par promenader till Svartudden, flera promenader på isbanan och dessutom hockeykväll hos Anna, fika hos Ulla och Mårten och Zandra och  ett restaurangbesök med hela familjen.

Vi missade lägenheten för första gången i år så jag sov i pappas säng medan Henke sov på vår uppblåsbara säng i "biblioteket". Ja han var inte ensam...


Innan vi skulle åka hem hade det blivit väldigt kallt som synes. Termometern i bilen visade som lägst -23 grader under färden mot Hudik.


Vi hann vara hemma några dagar innan det var dags för nyårsfirande. I år var vi hos Ida och Gösta i Idenor. Hundarna var med och jag misstänkte att det kunde bli en hel del raketer från bostadsområdet men det var i stort sett lika lugnt som hemma. När vi var ute så hördes lite avlägsna smällar men det är inget hundarna noterar.



Som vanligt när jag gör min sammanställning så kan vi konstatera att det hänt en hel del men nu lämnar vi detta år bakom oss och siktar mot 2024.

Inga kommentarer: