måndag, januari 02, 2023

Mål och måluppfyllelse

I början av förra året följde jag upp de mål jag satt upp med hundarna 2021 samtidigt som jag satte nya mål för 2022.  Det är nu dags att följa upp de målen och sätta upp nya för 2023.

Uppföljning mål 2022

Vinna 

Det primära målet med Vinna var att hon skulle hålla sig pigg. Tyvärr blev inte året riktigt så även om hon faktiskt varit rätt bra i ryggen i år. Där  får jag nog säga att hon varit bättre i år än i fjol men till sommaren haltade hon och var väldigt slö så det blev ett besök till veterinären för misstänkt livmoderinflammation och det bekräftade också proverna. Hon kastrerades och återhämtade sig bra och hon blev åter en piggare hund. Lite hälta fram kan man se ibland pga misstänkt artros men detta gör vi inget åt. Hon får Librera ca 1 ggr/månad och sen så äter hon ju Onsior och båda de delarna påverkar ju även ev. artros.

Några starter på prov eller annat har det inte blivit och kommer nog heller inte att bli aktuellt nått mera i framtiden.

Esset

Essets stora mål var absolut tollingjaktprov där jag verkligen ville få till ett 1a pris (Excellent) i Nkl. Första starten var tänkt att genomföras i Ockelbo men såklart började hon löpa då så premiären blev på tollarspecialen. Jag tyckte hon genomförde provet bra och skulle ha belönats med ett Excellent men ja, två änder hamnade på mina fötter och därav blev det ett Very good istället. Nästa start blev dubbelprovet i Umeå. Där blev det ett VG första dagen och ett Good dag två då hon inte sökte lika fint som hon brukar och dessutom la ner några vilt. Anmälde mig i sista sekunden till Dalaprovet i Kuså och tänkte att nu skulle det gå vägen. Då genomförde hon ett viltbyte för första gången i sitt liv. Provet i övrigt genomförde hon väldigt fint men nu började jag misströsta. Skulle jag inte få till ett prov med excellent i år heller????

Tillsammans med Maria och Marie började vi planera för att åka till och prova att starta på Gotland. Det visades sig bli en mycket bra helg. På första provdagen genomförde Esset ett väldigt fint prov. Men... Hon tappade sista landviltet på vägen och tog upp det direkt igen och levererade det till min hand. Jag var väldigt nervös för att nedläggningen åter igen skulle innebära att vi inte skulle nå ända fram. Mina farhågor besannades inte denna gång utan äntligen fick vi vårt excellent och fick samtidigt möjligheten att flytta upp till ökl dagen efter. Där genomförde hon ett helt fantastiskt prov och tog två vattendirigeringar varav den ena till en gås. Än en gång tyckte jag att jag skulle ha ett excellent men fick i alla fall ett VG med motiveringen att vilt hamnat på backen. Nu fanns ju hela provet på film och inget vilt hamnade på backen även om hon har snabba avlämningar. Men, VG i öppenklass på premiären är inte illa pinkat. Min SuperEsset!!! 💓💓💓


I samband med att vi arrangerade Gävleborgs KM så testade jag att starta i ökl på WT. Blev lite väl stressigt att vara arrangör, sammanställa resultat, vara delaktig i prisutdelning mm så vi nollade två stationer och det slutade med 46p och en 12 plats då det var många andra som också nollade någon station. 

Eftersom det blev så många tollingjaktprovsstarter så hann vi inte med någon start på retrieverjaktprov annat än ett inofficiellt med vilt i Västernorrland. Esset gjorde mycket bra men var inne i en period där hon avbröt sina inlevereringar och släppte vilten. En nolla blev det men ändå mycket jag var nöjd. med. Träningsgänget hade tänkt försöka åka över till Norge men någon sådan resa blev inte av.

Lite träning blev det i totohallen men inte så pass att vi kände oss redo för någon lydnad-, rallylydnad- eller bruksstart under året.

Mål inför 2023

Sååå vilka mål ska vi ha för detta år då? 

Vinna

Som jag skrev ovan så räknar jag inte med några fler provstarter för Vinnas del men att ha henne med är ett mål i sig. Så länge hon är pigg och frisk så ska hon så klart hänga med på aktiviteter.

Esset

För Essets del hoppas jag att vi får till en start på retrieverjaktprov och startar vi så är vi såklart ute efter resultatet Excellent. 

På tollingjaktprov hoppas vi kunna erövra två excellentresultat i Ökl så att vi kan flytta upp till elitklass och dessutom hoppas vi kunna vara med på lite praktiska jakter i år.

Det skulle vara väldigt trevlig att erhålla nått cert på utställning i år också. Vi hoppas på det!

Om nödvändiga tester visar det resultat vi hoppas och tror och jag hittar den perfekta drömprinsen så hoppas jag också att hon får bli mamma i år.

_________________________________________________________________________________

Annars genomfördes årets första arbetsdag och dessutom var jag och lämnade blod så här på årets första vardag.

Inga kommentarer: