söndag, juni 30, 2024

Hemresa

 Idag var det dags för oss att bege oss hemåt. Emil och Thomas skjutsade Karin och Ljubo till Kallax på morgonen. Vi gick en promenad med Esset, städade ur övernattningslägenheten och åt frukost innan vi begav oss hemåt igen.

En lång resa kändes det som även om vi åkte på dan. Körde ner till Övik där vi stannade och käkade en kebab-tallrik på Circle K samtidigt som vi passade på att tanka och rasta Esset. Resan fortsatte därefter hela vägen hem. Packade ur bilen och körde igång tvättmaskinen innan vi tog en promenad till Esset. 

Till middag blev det varma smörgåsar då vi inte var jättehungriga och sen somnade jag i soffan. I morgon väntar sista arbetsdagarna före semestern.

lördag, juni 29, 2024

Trerätters middag

 Idag kändes det lite som dagen efter... Vi tog en lugn morgon med en kort promenad med Esset före frukost. Efter frukost fixade Henke tvn i bokrummet medan jag och mamma gjorde lite pappersarbeten. När vi var färdiga tog vi en lång promenad till Svartudden, Vid tages bro var det både barn och hela fotbollslag som badade i kanalen och hoppade från bron.

Efter det så blev det lite lätt lunch eftersom vi ska ut och äta en trerätters middag idag.

Vi hade bokat bord på Ångbryggeriet där de fixat ett PSG-erbjudande bestående av tre rätter. Blev en trevlig middag med hela släkten.


Tapas till förrätt.

Oxfilé och pommes till varmrätt.

Jordgubbsglass, myntacurd och lime till efterrätt. 

Vi var alla trötta idag så det blev en ganska tidig kväll eftersom vi ju ska köra hem i morgon. Vi avslutade kvällen inne i mammas lägenhet.

fredag, juni 28, 2024

Begravning

 Idag var det dags för pappas begravning. Vi började dagen med en promenad med Esset och åt sedan frukost efter det. Henke åkte och fick bilen tvättad medan jag gjorde mig klar. Begravningen var redan klockan 10 och vi ville vara på plats en halvtimma före.

Vi hämtade upp Karin och Ljubo vid Stadt och begav oss sedan till kapellet. Han träffa begravningsbyrån, prästen och gästerna som anlände men också se på blommorna, kistan mm. Vädret var helt fantastiskt och medverkade till att det blev lite lättsammare.





Ceremonin var känslosam och fin precis som det ska vara.



 För egen del kände jag att det blev som mest känslosamt när jag pratade med folk på vägen ut. Då svämmade känslorna över...

Efter begravningen åkte jag och Henke och hämtade en tårta och sedan anslöt vi till de andra i mammas lägenhet. Där blev det kaffe och tårta tillsammans med familjen och kusinerna med familj.



Karin och Ljubo flyttade över sina grejer och "flyttade" hem till Thomas. Just den här helgen är Piteå Summegames "PSG" i Piteå och alla boenden är fullbokade.

Vi tog efter detta en promenad med Esset och åkte sedan och hämtade maten till kvällen. Vi hade bokat festlokalen på gården där familjen träffades och åt på eftermiddagen. Grillbricka från Ica Kvantum med rostbiff, marinerad fläskfilé och kyckling samt tomat och mousarellasallad, potatissallad, bearnaissås och painrich.


Vi var alla trötta efter dagen och såklart fick jag huvudvärk så vi avrundade dagen tidigt och jag vilade lite samt tog en promenad med Esset innan vi städade ut lokalen och gick upp till lägenheten.

torsdag, juni 27, 2024

Till Piteå

 Idag klev vi upp som vilken vanlig arbetsdag och packade in oss i bilen för att köra upp till Piteå. Jag känner mig jättetrött så jag körde upp till Härnösand sen körde Henke upp till Umeå där vi rastade Esset och käkade lunch innan vi fortsatte upp till Piteå dit vi anlände vid 15-tiden.

Bar upp alla grejer till lägenheten och gick sedan en promenad med Esset innan vi gick ner till Golden Dragon för att äta middag med Karin, Ljubo och Thomas. Fint väder, god plankstek och sedan promenerade vi upp till lägenheten där det blev jordgubbar och klass på balkongen.

Karin och Ljubo som varit på resande fot sedan klockan 4 i morse men också vi var trötta så det blev en tidig kväll där vi satt och pratade och förberedde lite inför morgondagen. Gick en sista promenad med Esset strax efter midnatt innan vi somnade snabbt i övernattningslägenheten

onsdag, juni 26, 2024

Tandläkarbesök och vackra blommor

 Var på jobbet som vanligt idag men vid fikat promenerade jag till tandläkaren för att laga tanden som sprack tidigare i veckan. Det gick snabbt och bra utan någon bedövning och det känns verkligen ingenting så de var ett riktigt bra besök. 

På vägen till tandläkaren ringde de från blomsterhandeln och meddelade att jag hade en blombukett som skull levereras. Nu är det ju nästan 30 grader varmt ute så då ville de vara säker på att det fanns någon hemma som kunde ta emot blommorna så istället för att få dem levererade så gick jag och hämtade dem. De var från Vinnas gulliga uppfödare Ola och Anette 💖💖💖

Njöt av blommorna först på jobbet och sedan hemma. De kommer sedan att få följa med upp till Piteå så får vi njuta av dem där resten av veckan.

På kvällen blev det packning inför morgondagens resa.

tisdag, juni 25, 2024

Värmebölja och hundträning

Full fart med jobb idag och sen hem till Esset på lunchen. Efter lunch blev det ett besök till Delsbo så Esset var med i bilen. Nya blodprov för att kontroller TSH och T4. På vägen genomfördes också en inspektion och väl tillbaka på kontoret igen så blev det lite radonmätningar.

Värmeböljan har kommit och när jag åkte från jobbet kl 16:30 visade biltermometern hela 33 grader.

Direkt efter jobbet träffade jag Zenita i Lingarötjärnen. Vi promenerade runt och la ut tre målområden för dirigeringar och körde också lite markeringar över och i vatten. Idag kändes Esset alertare än i helgen.







Hemma känns Esset  lite låg så jag känner inte riktigt igen henne. Hon kanske känner av att det varit mycket nu eller så tycker hon också att det är lite konstigt att Vinna är borta och hon är ensamhund. Vi har nog inte heller hittat rätt dos för medicinen så det kan vara det som spökar också. Vi får helt enkelt ha lite tålamod och ge det lite tid.

Under tiden som jag var iväg och tränade fortsatte Henke med plattarbetet. Cirka halva sträckan är nu lagd.


Det blev kallskuret till middag idag. Kycklingspett och mimosasallad samt grillad sparris och feta- och spenatknyten. Självklart satt vi ute i denna värmen.

Efter maten kom Lasse och Birgitta förbi en sväng för att hämta lite grejer och fika lite. Sen konstaterade vi också att fågelungarna nu flyttat ut ur vårt lusthus och det verkar som att ungarna lyckades hitta ut genom fönstret efter flytt.

måndag, juni 24, 2024

Spräckt tand

 Så var man tillbaka på jobbet igen för ännu en arbetsdag. Mitt bland allt annat som händer så är det samtidigt slutspurt inför semestern. Den här veckan blir det tre arbetsdagar sedan är det dags för begravning. Nästa vecka blir det också tre arbetsdagar men sen infaller semestern.

På lunchen åkte jag hem till Esset och promenerade, käkade och sällskapade med henne innan dag var dags för eftermiddagspasset.

Efter jobbet fraktade jag fram fler plattor, Henke hämtade med sand och fortsatte sedan plattarbetet medan jag tog med Esset bort till Talgen där hon fick en dubbelmarkering bland vassen som inledning. Blev sedan två tre dirigeringsskick över viken och sen en trippelmarkering i vatten. Avlutade med att kasta ut en dummie över viken. Gick sedan längsta in i viken och skickade på dummiesen som en dirigering som fick bli avslutningen.



Väl hemma avslutade Henke precis sitt arbete så det blev middag och slapp i soffan framför tvn resten av kvällen.

söndag, juni 23, 2024

Effektiv vilodag

 För att både jag och Esset skulle få nått meningsfullt att tänka på så åkte vi iväg till Kaffebönan för lite träning. Göran, Zenita, Micke och Kristina var där och hade börjat träna. Blev markering/dirigering över vatten. Esset hade tveksamma vattenigångar och var på det stora hela väldigt låg. Kändes inte alls på G så vi hamnade lite i en konflikt. Kanske är så att hon känner att jag inte är mig själv eller så kanske hon också är lite påverkad över att Vinna inte längre finns och hon blivit ensamhund. Ja ja hon fick i alla fall jobba sig lite trött.

När vi kom hem hade Henke börjat röja efter vägen och i slänterna så jag tog grästrimmern och körde runt husen, altanerna, bärbuskarna osv så att det blev lite ordning på tomten.

När vi var färdiga med det blev det lite lunch och sen gick vi ut och skottade bort gruset mellan huset och garaget. Började fylla sant och la några rader plattor närmast ingången. Kommer att bli skönt när det är plattor istället för en halvtaskig grusgång där det cäxer tistlar mm. Dessutom följde de in mycket skräp och grus framförallt på vinter. Det kommer också att bli lättare att skotta vintertid. 

En intensiv dag men skönt med lite fysiskt arbete. Avslutade "arbetsdagen" med att gå en promenad med Esset genom byn.

lördag, juni 22, 2024

Midsommarafton och dagen efter midsommarafton

 Huset är tomt, man förstår inte riktigt även om man visste och var förberedd på att det snart skulle ske. Jag hade till och med ringt och bokat tid hos veterinären till veckan och var inställd på att det kanske skulle vara dagen men... nu kom det tidigare men ändå flera år efter att den var stipulerad.

Midsommarafton blev annars en lugn och trevlig tillställning. Vi var 4 par som ordnade en midsommarlunch med silltårta och plockmat. Vädret var bästa tänkbara och vi hittade en fantastisk plats.



Efter maten blev det kubb och ett annat spel.




Vi blev kvar på stranden fram till efter klockan 16. Då åkte vi hem och gick en promenad med Esset samt duschade och bytte sedan om och åkte till Idag och Gösta för fortsatt firande. Där blev det god drink, grillning och jordgubbstårta. 

Fint väder blev det hela kvällen så vi satt ute på altanen till 01-tiden då vi åkte hemåt efter en trevlig kväll trots dagens inledning.

Idag blev en lugn dag. Efter frukost åkte vi och hämtade bilen och sen tog jag en promenad med Esset till Lingarötjärnen där det blev lite vattenträning med Esset. Kändes skönt att göra nått med hund och bra för Esset efter en vecka i Piteå utan träning och med tanke på att hon nu mera är ensamhund.


Under tiden jag var iväg med Esset så bytte Henke vatten i badtunnan. Senare åkte vi iväg och handlade och sen blev det middag och jag blev sängliggande med huvudvärk. Tack och lov gick det över efter någon timma så att jag kunde uppdatera bloggen och se lite tv.

fredag, juni 21, 2024

Vinna 110825 - 240621

 Midsommarafton 2024 inleddes på sämsta tänkbara sätt även om midsommarfirandet blev trevligt men det skriver jag om i morgon istället. Dagens inlägg fokucerar på det tråkiga som hände redan före lunch.

 När vi skulle äta frukost kom Vinna som vanligt smygande för att få del av Henkes ägg som hon alltid får. Redan när hon passerade i hallen hörde jag att nått inte var som det skulle. Hon snubblade till. Väl i köket såg vi hur bakdelen inte bar henne utan när hon försökte vifta med svanen så föll bakpartiet och hon reste sig men samma sak hände igen. Vi var så medvetna om att det var nära nu men det kom ändå så plötsligt när detta hände. 

Googlade och konstaterade att kliniken hade öppet trots att det är midsommarafton så beslutet blev snabbt att åka in. Vi fick bära henne till bilen men hon var hela tiden lugn och glad. Vi tog med favoritbädden så att hon låg i den i bilen och den tog vi även med oss in på kliniken. Detta var sista bilden som togs innan vi bar ut henne i bilen.

Team Vinnarens finns inte mera. Vinna, Vildandens Excell af Pixboot fick somna idag nästan 13 år gammal. 

Vinna har gett sitt namn till kenneln då hon födde Vinnarens gyllene kull 2016. En fin kull som på många sätt har visat framfötterna inom många olika områden och alla lever som trevlig familjehundar. Vinna är farmor till två kullar och inom bara några veckor skulle hon ha blivit farmorsmor också. 

Vinna har alltid varit en stabil hund med fötterna på backen. Vid 2 års ålder blev hon huggormsbiten och så illa där an att hon hamnade några nätter på Ulltuna men hon återhämtade sig till fullo efter detta.

Hon visade aldrig rädslor men hon har haft sina idéer. På hemmafronten skulle hon alltid skälla när man kom hem eller det kom folk. Vi försökte få bort detta men det var hopplöst. Hon hade också ett par hundar som hon bara hade bestämt sig för att ogilla och hon moppsade upp sig direkt hon såg dem heller hörde hundens husses röst. Hon var aldrig någon elak hund men när hon fått för sig nått så släppte hon det aldrig. 

Hon var fantastiskt viltspontan och en tyst och lugn hund på jakt och jaktprov. Tyvärr var viltintresser på matvilt lite för stort. Hon kunde helt enkelt inte låta bli att äta upp änder ibland. Ytterligare en företeelse som hon visade tidigt och son vi aldrig lyckade få bort. Trots detta tog vi oss igenom nkl på både retrieverjaktprov och tollingjaktprov men sen var det stopp. På proven i de högre klasserna var det alltid någon fågel som hon inte kunde hålla sig ifrån att äta upp. På WT som går på dummies arbetade hon sig upp till elitklass tämligen okomplicerat. 

Viltspår champinon blev hon tidigt på minsta möjliga antalet starter. Hon blev också utställnings champion, uppflyttad till lydnadsklass 3 och lägre klass bruksspår. I rallylydnad startade vi nybörjar- och fortsättningsklass och de titlarna plockade hon hem. Vi testade även på lite nosework och klarade godkänt doftprov Eukalyptus utan problem.

Vid drygt 7 års ålder diagnostiserades Vinna med L7S1. Efter omfattande utredningar konstaterades kraftiga förträningningar men operation skulle vara möjlig. Dock med lång konvalescens och hon skulle aldrig bli helt återställd. Bara två hundar i Sverige med lika omfattande fel hade opererats men de var betydligt yngre. Vi bestämde oss för att inte operera utan behandla och medicinera och ha henne med så länge som möjligt. Veterinären förvarnade oss dock för att det kunde vara så kort som några månader men vi bestämde oss för att ta tillvara på den tiden. 

Men... Vinna har så många gånger visat sig vara en fighter. Hon tuffade på och vi fortsatte träna och tävla lite inofficiellt i alla fall bara för att hon skulle få göra det hon älskade. På senare år har hon drabbats och opererats för såväl juvertumörer vid 10 års ålder som livmoderinflammation vid 12 års ålder. Så sent som sista året konstaterades också att hon drabbats av hypothyrios och förutom det så var hon på slutet helt döv. Under hela tiden har hon dock varit pigg och glad och aldrig visat på smärta, rädsla eller ilska. De tre månaderna som veterinären pratade om när hon var 8 år blev fem år. Vinna var en sann fighter som överlevde alla prövningar som hon utsattes för. Trots det så tar det en dag slut och idag var dagen kommen. Vi visste och har vetat så länge men det känns ändå så tungt och tomt när dagen väl kommer. Tack älskade Vinna för alla år, alla valpar, alla hyss och alla äventyr du tagit med mig på. Team Vinnarens är borta men du lever kvar i mitt minne och namnet och bilden på kenneln.