fredag, januari 01, 2016

Tillbakablick på året som gått

Som vanligt försöker jag i början av året att se tillbaka på året som varit. Alltid kul att se vad året har bjudit på för man glömmer ju så fort. Det är nog största anledningen till att jag faktiskt skriver dagbok. Att jag ska minnas! Det är inte så mycket för att andra ska läsa utan mer för min egen skull så här kommer 2015 i en tillbakablick:

Januari

Det var inte mycket snö vid årsskiftet i fjol heller. Vi var vid bergtäkten den 6 janauari och då var det en fin is där.

januari3

Den 10 januari däremot, då kom det en halv meter snö precis när vi skulle ha parmiddag så det ena paret tog sig inte till stan. Det är väl typiskt!

januarijanuari2

Eftersom det så plötsligt kom väldigt mycket snö så var det svårt att ta sig ut i skogen. Istället tränade vi en hel del i totohallen. Vinna tränas inför lydnadsklass 2 och det är rutan och fjärrdirigering som står i fokus. Humla får träna inför 3:an och det är i huvudsak vittringen men också rutan som strular för oss.

I januari gjorde vi ett inköp! Vi köpte ett utomhusspa vilket skulle komma att användas flitigt när den väl kom på plats i maj.

Ulrika på jobbet höll skatingkurs inför kommunklassikern som vi ska vara med i år. Såklart blev jag ju tvungen att skaffa mig skatinskidor så det skulle komma att bli en hel del skidåkning under slutet av januari till början av mars. Totalt närmare 18 mil faktiskt. En annan sport som vi utövade en hel del från läktaren var handboll. Vi hejade på Strands damer så klart.

Februari

Under februari åkte jag skidor nästan varje dag. Hundarna fick hänga med på en skidtur på täkterna eller efter vägen på kvällarna å dessutom fortsatte skatingkursen under februari månad. Ett antal besök med skidåkning på skidstadion blev det också så milen rasade in under februari månad.

Wrapssemlan fick sitt stora genombrott och den var väl ok. Lättare att äta men jag gillar nog den traditionella bästa trots allt. I övrigt var det många kalas och goda middag under februari månad.

februari6

Jag beställde äntligen min födelsedagspresent. Blev en fin stor canvastavla på hundarna å den var så fin att jag kommer att beställa fler.

februari5

Temat skidåkning fortsatte när jag och Henke åkte till Falun för att se på skid-VM live. Passade samtidigt på att hälsa på Helena och Melker i Abborberg och Ludvika med övernattning hos dem. Mysigt och skoj och väldigt roligt att var på plats å se skid VM. Det gäller att passa på när det är på “hemmaplan”.

februari4

I Februari blev Neo opererad. Han hade en knöl i nacken som hade svällt så det blödde och vätskade hela tiden så den opererades bort och då passade vi även på att ta en fettknöl under tassen. Allt gick bra och han återhämtade sig direkt!

februari2

I slutet av februari gjorde jag och Lisa en spontangrej och anmälde oss till Kortvasan. Inte så imponerad över att åka egentligen men ändå en kul upplevelse så jag skulle inte förvåna mig om jag gör om det nästa år igen.

februari

Mars

I mars var det Humlas tur att sövas hos veterinären. Inget allvarligt bara lite borttagande av tandsten och det gick fint. Tänderna var i övrigt ok.

Träffade en konstig typ på jobbet idag. Kolla!

februri

Årets första riktiga jaktträning genomfördes på barmark redan den 8 mars. Inte varit någon jaktträning tidigare i år men denna dagen blev det till och med träning med vilt.

I mars firade Lasse sin 70-årsdag å då blev vi bjudna till Egypten. En vecka i ett härligt varmt Egypten. Ett resmål som bjöd på helt enorm snorkling och varm och bra väder. Det som det inte bjöds på var god dryck och dessutom inträffade en händelse då en gubbe i personalen försökte tafsa på mig i hissen. Sammantaget en mycket bra resa men ingen plats som jag kommer att besöka igen.

mars2

Den 26 mars såg jag ett lodjur på mycket nära håll. Tyvärr ville mobilen inte vara med men att stå öga mot öga med en Lokatt var en häftlig upplevelse som jag gärna gör igen någon annan gång.

mars

Fick för första gången besöka Hudiksvalls gamla oljebergrum vilket var en häftig upplevelse.

mars1

April

Påsken firades i år i Enånger. Blev både hundträning, äggjakt och en hel del utevistelse.

april9

Henke åkte en vecka till Taiwan och det blev en rekordtidig islossning.

Helena kom till Hudik på besök å då hade vi också bokat Eva Thorén för hundträning. Årets första riktiga träning med instruktör

april6

Den 20 april åkte jag och Helena ner till Anita Norrblom tillsammans med Ulrika från Söderhamn. Hos Anita anslöt även Sussie å so allltid är det så superbra att åka ner till Anita. Bara älskar hennes träningar och filosofi för hundträning.

Nästa utmaning av Kommunklassikern började i April. 30 mil på cykel på sex veckor. Det var en utmaning men gick bättre än väntat tack vare att jag ett par gånger i veckan cyklade till jobbet, hem på lunch och tillbaka på eftermiddagen och sedan hem efter jobbet. Blev hela 3,2 mil de dagarna.

april4

Humla, älskade lilla stumpan fyllde 10 år! Helt fantastiskt då hon är enormt pigg och kry! Hoppas det håller i sig fler år till….

april5

I april var det förvånandsvärt mycket fester också. Först ut var det Logendamerna som hade på PiaF och sedan gick vi på The Bell. Dagen efter var det fest med jobbet då vi tackade av Kicki och firade Ulrika 30 år och Anne-Li 50 år. Direkt efter det åkte jag och Henke, tillsammans med Eva-Lotta och Micke till Stockholm på en riktig matresa. Fantastisk mat på Asiatisoka restaturande Waipo och sedan dagen efter var det en matupplevelse BonBon.

aprilapril2april3

Innan vi åkte hem åt vi på Vapiano vilket också är en annorlunda matupplevelse. VI hann även med tjejkväll på stan med avslutning på Manis i och den sista april är det ju Valborg. Då hade vi bjudit hem Roland och Gunilla och det blev en väldigt blöt tillställning.

Maj

I maj var snön borta och vi kunde börja avlägsna den gamla altanen och forsla bort den gamla vedeldade badtunnan som vi sålde till Roland och Gunilla. I slutet av maj var den på plats och såklart bjöd vi in Lasse och Birgitta till premiärdoppet eftersom de varit delaktiga i att få den på plats. Stor del av majs kvällar och helger bestod annars av grävning och återfyllning och såklart bygge av däcket där spa-poolen nu är placerad.

majmaj2

En hel del viltträning blev det då provsäsongen närmar sig snabbt och jag väldigt gärna skulle vilja genomföra ett helt prov med Vinna. Provsäsongens första prov blev i samband med Bygdeåhelgen i Umeå. I år åkte jag upp och var med på helgen också. Var riktigt kul även om mitt utkast i bloggen resulterade i överdrivna reaktioner som spreds på Facebook och skapade elaka och otäcka kommentarer från folk som inte ens vet vem jag är. Inte skoj! Helgen var dock trevlig liksom provet som dock sluade mindre skoj då Vinna åt upp tredje viltet på söket.

maj4

I maj blev det också ett veterinärbesök med Humla. Hon har fått knölar på två ställen i juvrerna men veterinären tyckte att det skulle blien stor operation och för det mesta är tumårerna godartade så vi avvaktar och ser om de förändras eller blir mer. Inför sommaren kommer det inte att bli någon operation i alla fall. Vi får se i höst.

Vi fick ihop ett härligt träningsgäng på hemmafronten. Det skulle visa sig bli början till organsierade och bra träningar resten av året.

juli

Mums Måns vann hela Eurovision song contest, vi gick hamnvakt redan i maj vilket var en hit. Väldigt lugnt och skönt!

maj3

I maj fyllde bästa polaren, kompis och läromästaren 14 år. Grattis lilla gubben! Nu har uppnått en mogen ålder!

Juni

I Hudiksvall sattes den första teatern i en rad kommande teatrar som ska sättas upp om Hudiksvalls historia. Första teatern heter 1721 och handlar om rysshärgningarna i Hudiksvall. Den visades sig vara fantastiskt bra, välgjord och proffsig så vi kommer absolut att se de kommande uppsättningarna också.

En officiell utställning, den i Högbo hann vi med i år. Trodde att Vinna skulle gå bra då hon är så fin i pälsen nu men det blev ett Very good tyvärr men med fin kritik.

Den 18 juni började Neo halta en hel del. “Axeln” vek ut sig när han gick, precis som att han inte orkade hålla emot.

Midsommarafton var kall å eftersom Ida och Gösta kommit hem från Danmark i natt så firade vi nyår hemma hos oss. Vi satt inne och åt och badade spa-bad senare på kvällen.

juni3

Neos tillstånd förrvärrades ordentligt idag och han kunde inte gå mer än några 10-tal meter.  Helgen efter midsommar skulle visa sig bli Neos sista det förstod vi så vi bestämde oss för att ge honom den bästa helgen. Neos favoritplats på jorden är Änga, Enånger så dit åkte vi för att busa på täkterna, simma och bada och hämta pinnar i vattnet och skämmas bort med god mat. Den 22 juni fick Neo somna in och sedan begravdes han i täktkanten vid huset i Änga.

juni1

En vecka senare åkte jag och Tina ner till Halmstad för att träna med Catarina, Maygreth och Anette. En helhelg med träning inför kommande special med fokus för Vinnas del på vithantering och för Humlas del på att vara tyst. Vi kom sedan att kalla helgen för Halmstadspecialen så vi får hoppas att det blir en tradition framöver.

juni

Juli

Månaden började med sommarens enda värme med + 32 grader. Tyvärr jobbade vi fortfarande då å det blev bara några få dagar så vi får nog utnämna denna sommar till den kallaste på mycket mycket länge. Vi satt inte ute på altanen nått på kvällarna i år och inte blev det många turer med båten heller men några hann vi såklart med.

Jag och Helena träffades och åkte på ett WT tillsammans på Kyrkbacka gård. Kul att vi får chans att träffas och kul att komma iväg på ett WT även om vädret var sämre än sämst och resultatet blev väl inte så bra heller men kul hade vi likväl.

juli2

Vi sågade upp väggen i garaget för att sätta in en gångdörr nu när vi har en så stor port. Blev riktigt bra och mycket smidigt.

Linda och Martin bjöd in till ett jättefest i harmånger då de båda fyller 40 år. Väldigt väldigt trevligt!!!

Eftersom sommarvärmen uteblev och vi inte var ute med båten så mycket i sommar så blev det desto mera träningar. Fint väder även om det inte var så varmt. VI har verkligen blivit ett rejält gäng nu!

Under semestern passade vi som vanligt på att åka upp till Piteå en vecka vilket även sammanföll med pappas 75 års dag.

De sista dagara av juli spenderade vi i Sälen där årets Tollarspecial arrangerades.

I år startade jag Humla på Tjp och utställning och Vinna på Tjp, lydnad och utställning.

Tollarspecialen blev enormt trevlig. Vi bodde själv i egen stuga vilket var väldigt lyxigt samtidigt som vi hade bästa tänkbara sällskap i stugan brevid där Hanne och Brian och Anette och Ola bodde.  Resultatmässigt blev det toppar och dalar. Humla nollade sitt första tjp någonsin då hon sa voff när jag skickade henne på dubbelmarkeringen på vatten. Hon gjorde i övrigt ett fantastiskt arbete som säkerligen skulle ha resulterat i ett försapris om det inte varit för hennes skall. På utsällningen åkte hon ut pga sitt flippöra . För Vinnas del så gjorde hon ett fantastiskt tjp och låg på ett 1:a pris fram till sista viltet som hon åt upp. Direkt från tjp:t åkte vi till nästa prov i lydnad där hon gjorde en fantastisk prestation och vann lydnadsklass 2 med 184,5p och blev därför 2:a i kampen och lydnadstollartitteln. På utställningen var hon kvar länge och fick HP så även där gick det bra.

Augusti

I augusti gjorde vi vår första båttur för året. Helt otroligt! Vi hade till och med börjat om att jobba när vi gjorde vår första båttur så det blev bara en tur över helgen men vi hade fint väder och fick fina dagar.

augusti3

I augusti kom ett härligt resultat som visade att Vinna är Clear avseende DE, en “ny” sjukdom som drabbat tollare där det konstaterats att Vinnas pappa är bärare så det var väldigt skönt att få svart på vitt att inte Vinna kommer att drabbas av denna sjukdom.

Vi åkte upp till Galtström för träning med andra hundmänniskor. Blev provträning med vilt och en mycket mycket bra träning!!! Kul initiativ! Det måste vi göra om!!! Vinna skötte sig dessutom exemplariskt med både övningarna och vilten. Så skoj!!!

augusti2

En tur till Dalarna, närmare bestämt till Helena i Abborberg för hundträning och kompismys blev det i iaugusti. Vi utforskade Abborbergs tjärnar och hade fint väder så det blev massor med vattenträning och även en del viltträning. Så mysigt hade vi det!

En spektakulär bådband inträffade i Hudiksvall vilket innebar en del jobb för vår del och såklart en tragedi för båtägare.

augusti 

Traditionsenligt suringskiva tillsammans med logendamerna ute i Båsfjärd genomfördes i slutet av månaden. Å temperaturen i luften var fortfarande så låg att vi fick sitta inne i båthuset och sedan i huset hela kvällen.

En till båttur hanns med innan båtsommaren definitivt var över. Blev en väldigt trevlig båthelg med bla fest i Berghamn eftersom det var Lysnatt. Massor med maschaller hade vi såklart placerat ut efter hela stranden.

September

Den 4 september var vi på årets första jakt, det var gåsjakt och för första gången någonsin fick även Vinna vara med. Hon var väldigt lugn och fin men så hade hon ju ingen aning om var som väntade. Härligt väder, bra plats för oss hundförare att sitta på. Vi satt mot en lada i lite höggräs så med lite kamo kunde vi sitta rakt upp och ner och se allt väldigt tydligt. Tyvärr blev det bara en gås skjuten men det kändes bra att det inte hände så mycket på första jakten. För första gången skickade jag Vinna på gås. Inte en tvekan, inga problem med gripandet och inga som helst problem att bära. Sååå coolt!

september

Redan den 6 september var det dags igen och denna gång hände det betydligt mera. Totalt 19 gäss sköts och Humla fick hämta de flesta (15st) men även Vinna fick ta några (3st). Humla var grym! Vinna skötte sig bra men det var betydligt hetare denna gången men så var vi tre tollare också.

oktober2

För att förbereda oss för höstens andjakter började vi använda oss av bulvaner och vättar i träningen. Vi började på land och använde då and och duvvättar. Grym träning på täkten här i Vij. Senare hade vi vättar i vatten och även den träningen funkade klockrent.

Den 12 september var det dags för ännu en premiärjakt. Jag och Anna fick följa med på duvjakt. Idag hade jag bara med Humla för att det skulle var lugnt och för att vi inte varit på duvjakt tidigare. Det gick lite trögt med jakten på täkten men Humla och Lizzie fick i alla fall några apporter var. Vi flyttade sedan upp till skogen och då hände det mera så det blev i alla fall ett 10 tal duvor. Grymt kul, superduktig Humla och som grädde på moset skrevs en artikel om jakten så vi kommer kanske i en jakttidning till hösten.

Den 13 september jagades gås på täkten här i Vij. Humla och Vinna var med men det blev inte så mycket skjutet men skoj att kunna vara med och jaga bara ett par hundra meter från huset. Även den 19e jagades på hemmaplan och den 20 var vi  i Ilsbo. Även nu var både Humla och Vinna med liksom Robin med sin tollare Zingo.

september2september3

Den 24:e var det jaktdags igen. Årets första andjakt till havs. Bara Humla fick följa med. Vi satt på en svantoalett och pga dimma blev vi tvungna avv bryta jakten. Inga änder flög förbi däremot en gås så den fick sätta livet till. Första gången det skjutits gås i havet för Humla men såklart var det inga problem och inte brydde hon sig om vättarna denna gången heller. Är nog första gången det hänt. Härligt tror att hon fattat nu!

I övrigt så tog vi en hel del checkpoints i hittaut-träingen. Skoj och gör att man kommer ut på lite andra platser med hundarna.

Oktober

Månaden började med fest, hårdrocksfest med jobbet.Dagen efter festen satte jag mig i bilen och åkte till Piteå medan Henke skulle delta i Tjurruset. I Piteå blev det kusinträff, tv-inköp till mor och far men framförallt Tjp och äntligen! Äntligen gick det hela vägen för både Theo och Vinna. De enda två hundarna som belönades med försapris. Vinna blev dessutom provbäst. Tjoho vad skoj!!!!

oktober3

I oktober lyckades jag skrapa bilen mot en pelare i garaget. Det var väl j-ligt onödigt!

Den 16 oktober väntade årets andra utlandssemester och den kom vid bästa tänkbara tillfälle då både jag och Henke var trött a och slitna. Cypern i en vecka var precis vad vi behövde! Den här gången åkte vi också på en katamarantur men vi var också på utflykt till Famagusta vilket var en upplevelse. Hemresan blev försenad pga problem med lyget och sen åskade det och blixtrade som tusan så jag var livrädd inför blygningen hem. Inte blev det bättre när det under 1,5 timma var en hel del luftgropar. Hua! Under semestern passade vi såklart på att fira Henkes 40 års dag också. God middag och dessutom en härlig massage på hotellets spa blev firandet förutom katamaranturen som vi också genomförde den 20 oktober.

oktober

Ytterligare en jakt hanns med i oktober men det blev bara en denna månad. Det var andjakt i skärgården och bara Humla var med. Hon genomförde sin bästa jakt någonsin. Inte en enda gång försökte hon röra vättarna. Hon var lös hela tiden, reltivt tyst och apporterade tillförlitligt som vanligt.Urkul!

November

November blev rekordvarm. Vi hade närmare 20 grader i början. Tack vare det mida vädret så kunde vi vara ute och jaga en massa utan att vattnet blev för kallt. Även VInna fick vara med på en andjakt men hon behöver mera rutin för vattenarbetet. Totalt ytterligare fem jakter blev det i år.

NovemberNovember2November3

Fick chansen att vara med på hovrättsförhandlingar när det gäller Arizonas utsläpp i Söderhamn. Det var en intressant upplevelse. Bra att få vara med när det finns ett miljömål på hemmaplan som komer så pass långt.

Den 13 november inträffade ännu ett hemskt turistattentat i världen, denna gången i Paris. Nästan 150 människor sköts ihjäl i totalt 8 attentat på olika platser i Paris.

12249669_10208573758125184_7475517715786136753_n

Samma dag som det inträffade så inträffade ett datorhaveri på jobbet vilket innebar att vi inte kunde komma åt våra system på tre dagar.

Den årliga storstadsweekendresan tillsammans med Ida och Gösta gick i år till Uppsala. En trevlig helg med en hel del shopping och god mat och dryck. Alltid lika mysigt!

Nya sängar köptes in. Höga till tusen men oj vad sköna!!!

December

En hel del träningar i totohallen genomförde vi i december då det fortsatte vara varmt, Upp emot 10-12 plussgrader större delen av månaden. Men december är ju så mörk så på vardagarna tränade vi i totohallen på kvällarna. På söndagarna fortsatte vi att hålla i våra apporteringsträningar då ju det är barmark fortfarande. Härligt!

En hel del middagar/julfester blev det med logen, voith, jobbet och hos Lasse och Birgitta.

December2 December

Julafton firades lugnt tillsammans med Lasse och Birgitta medan nyår blev en trevlig men lite blötare tillställning tillsammans med Ida och Gösta och Kicki och Henrik. Mycket trevlig avslutning på året.

DSC_0412b

Inga kommentarer: