lördag, september 04, 2021

Kursdag 1 med Karin Friberg

 Blev en riktig tidig morgon när klockan ringde klockan 05:15. Packade ut frukosten i bilen och några kylvaror i husvagnen innan jag begav mig mot Hofors och Kratte Masugn där jag och Esset skulle kursa för Karin Friberg i några dagar. 

Efter att ha kopplat lös husvagnen och ställt den på plats så anslöt jag till kursen. Idag var det fokus på hur man för hund och nyttjar terrängen mm. Esset är så lugn och fin vid min sida. Fokuserad och vill verkligen göra rätt. Snabb som sjutton är hon också när hon jobbar. Vi började med ett test där vi gick två och två. Markering kastades och sen fick vi veta vem av oss som skulle ta den och vem som först skulle ta en dirigering som lagts ut i förväg. Den andra hunden skickades på dirigering och löste den uppgiften bra. Essets skickades på markeringen och spikade den.

Övningen gjordes om och nu var det omvända uppgifter. Jag skickade Esset på dirigeringen. Dirigeringen var upplagd så att Karin skulle kunna se hur många kommandon våra hundar klarade av. Esset gick för långt, jag blåste stopp och hon stannade fint. Skickade henne till vänster men hon hamnade lite för långt bak. Blåste stopp igen och hon stannade fint igen. Blåste närsök framåt men då hamnade hon lite framför sökområdet. Blåste stopp och skickade på ut men nu var mina tecken slut. Tre tecken var det hon klarade bra sen började hon handla på eget bevåg. Mycket mera än jag trott. Jag gick ut och satte henne där jag senast skickade henne. Gick tillbaka till min utgångsposition. Visade henne i rätt riktning och nu tog hon min signal bra och hittade dummiesen.

Vid övningarna på förmiddagen konstaterade jag att Esset inte kunde närsökssignal. Tränade det lite när hon var lite men sen har jag nog glömt det. 

En annan lärdom under dagen var att jag inte ska flytta mig för att rikta in hunden för raka bakåtskick. Om Esset viker av till höger så ska inte blåsa stopp men INTE själv förflytta mig till höger för att få en rakt ut-skick. Då förstärker jag bara hennes riktningsändring till höger.  Dags att börja köra klockan så att hon lär sig mer än rakt ut och höger vänster. Hon ska såklart också lära sig ut klockan 1-2 och ut klockan 22-23 om ni förstår hur jag menar.

Hinner inte fotografera på dessa kurser men ett par bilder i mellanakten blev det i alla fall...




Först klockan 17 avslutades dagen och då hade vi nog alla ganska trötta hundar. 

Jag och Esset gick upp till husvagnen. Jag bytte om och gav Esset mat innan jag gick tillbaka ner till Smedjan för att äta middag med övriga som övernattade. Blev en trevlig middag med mycket hundsnack och en hel flaska bubbel.

Var tillbaka i husvagnen klockan 22 å då blev det en kort rastning, kloklippning och sedan tv-titt en stund innan jag somnade. 

Inga kommentarer: