lördag, juni 14, 2014

Fosen provdag 1

Fosen bjöd på kallt men fint väder. Soligt och alldeles stilla och tyst på morgonen. Terrängen är obeskrivbar så jag kan varmt rekommendera att åka över hit och starta. Jag skulle starta som nummer tre vilket innebar att jag hann se en hund innan jag skulle hämta Vinna. När jag såg provupplägget tänkte jag att detta går aldrig! Så här var det upplagt:

Man kom ner i en ravin mot vattnet. Högt uppe på höger sida stod en kastare. En kort transport och sedan en landmarkering rakt ner mot vattnet i ravinen. Herregud! Markeringen i sig var väl inte så märkvärdig men i skarp nedförspacke rakt mot vattnet. När den var bärgad så sköts det igen. Samma kastare kastade men denna gång blev det dolt nedslag nedanför den höga klippan där kastaren stod. Även denna mot vattnet.

Transport rakt ner till vattnet då det kom ett skott under transporten. Skottet sköts mot vänster där man skulle skicka på en ca 40m dirigering. Kort transport ner till söket som låg längst med strandkanten och upp på sluttningarna. Ett smalt men djupt sök med varierande terräng och nivåskillnader. Hundarna skulle ta in 5 stycken på söket där det låg totalt 6 stycken.

När söker var bärgat var det vattenmarkeringar som kastades från land. Kastaren stod på en klippa. Första markeringen var ca 30m men den andra markeringen var enligt uppgift 80m. Väldigt lång men tydligen är just denna domare förtjust i vattenarbeten.

Oj oj vad jag trodde att det var kört. Hur som helst så hämtade jag Vinna som kändes väldigt lugn och fokuserad. Bra känsla när vi gick in.

DSC_1713b

Första markeringen spikade hon och brydde sig inte det minsta om att det var rakt mot vattnet. Även den andra markeringen spikade hon.

DSC_1716bDSC_1718bDSC_1720bDSC_1735b

Dirigeringen gick bra. Hon kom nästan ända ut på första kommandot men vek upp mot berget så jag blåste stopp och visade vänster. Hon fortsatte en bit till men vänder sedan vänster och kom rakt på den så OK men inte perfekt.

DSC_1736bDSC_1738bDSC_1739b

Söket började bra men jag såg att hon missade en närliggande apport. Flyttade mig för att hon inte skulle springa över den när hon kom in med de andra apporterna som hon hittade. Gick bra och jag försökte skicka mot denna apporten men hon fick den inte i vind. När hon kom in med den tredje apporten sprang hon över den närliggande apporten och bytet var ett faktum.

DSC_1745bDSC_1747bDSC_1763bDSC_1765bDSC_1768bDSC_1771bDSC_1780bDSC_1794bDSC_1800b

Vi fortsatte provet. Jag var nervös för markeringarna (som vi inte tränat så mycket) och vattenigångarna men det var det hon gjorde bäst. Rakt i vattnet och spikade båda vattenmarkeringarna. Inga konstigheter trots att den andra var så himla lång.

DSC_1807bDSC_1809bDSC_1823bDSC_1826bDSC_1831bDSC_1839bDSC_1846bDSC_1848bDSC_1853bDSC_1857bDSC_1865bDSC_1867b

På kritiken så domaren att jag hade en hund med enormt fin markeringsförmåga. Fina apporteringar, fina avlämningar (alla lugna och fina i hand) och bra arbetsvilja. Tyst hela provet MEN…. bytet ödelade vår dag. Ett allvarligt fel men han tyckte att hon gjort så fint arbete i övrigt så ett pris skulle vi få. Såklart en trea då.

Hann precis se slutet på Johannas AK (Ökl) start med Virpi. Läckert prov, ganska krävande och långt.

DSC_1880bDSC_1882bDSC_1886bDSC_1888b

Då vi bestämde oss för att sova en natt till på Fosen så anmälde vi oss till middagen och åkte sedan in till Botngård och köpte en fleecefilt att ligga på. Vi såg sedan Elitklass när vi kom tillbaka. Jösses vad jag är glad över att jag inte anmälde Humla. Provet innebar va 3km promenad. Dirigeringar på 200m både på land och vatten. ENORMA avstånd i tuff terräng. Tre hundar till start och tre nollor trots bra hundar.

På kvällen stod traditionsenligt grillad gris på menyn. En trevlig middag då klubben dessutom firades eftersom det var 30 årsjubileum. Är sååå imponerad över denna klubb. Inse! Klubben har 24 medlemmar !!!! Å arrangerar årligen lydnadsprov, viltspårprov, jaktprov och utställning. 24 medlemmar och tre stycken engagerade arrangörer av alla dessa aktiviteter. Helt sanslöst!

DSC_1915bDSC_1918bDSC_1919b

Prisutdelning blev det också och mycket riktigt blev det ett tredjepris. En hund (svensk) fick ett 1:a pris, vi var två som fick 3:or men resten nollade så Vinna slutade på placering tre. En stor säck Royal Canin, levergod och en hopfällbar vattenskål för ett tredjepris! Vilket vinstbord!

DSC_1920bDSC_1923b

I ökl var det en hund som fick en 1:a men de flesta nollade. Nån två och kanske några treor tror jag också att det blev. I elitklass gick som sagt ingen till pris.

En rolig aktivitet som de hade för att samla in pengar till klubben var att ha en tävling. DE hade köpt en flaska Larsen som ställdes på golvet. Man skulle sedan stå på anvisad plats och med en 10krona som insats fick man vara med. Den 10 krona som kom närmas vann. Alla blev som tokiga så klubben fick in hela 1560kr på aktiviteten.

DSC_1928bDSC_1930b

Kvällen rundades av och vi gick till sängs vid 23:30-tiden. Idag var det varmt och skönt i stugan.

Inga kommentarer: