torsdag, juli 23, 2020

Apportering med provupplägg

Direkt efter frukosten idag så åkte jag ut till Tobbe och Kajsa på Strensön för att träna apportering.

Vi började med Link och Vinna. Först några dolda linjetag som Tobbe placerat ut innan jag kom. Han hade lagt ut dem från “baksidan” så det fanns inga spår fram till dummiesarna. Vinna fick börja med den jag bedömde som näst svårast. Ett linjetag på ca 60 meter och Vinna spikar det på ett kommando.

Det andra skicket gick i terräng med stora stenblock. Gick inte att springa i helt rak linje men hon rundade stenarna utan att bryta linjen och spikade även den andra dirigeringen.

Vi testade sedan på en dold linje över vatten men det funkade inte. Lät istället Kajsa försöka med Link men inte heller han klarade det. Efter lite hjälp från Tobbe så fixade Link en snygg linje så jag gjorde motsvarande synretning vid “målområdet” och då tog Vinna linjen direkt. Snyggt!

Körde sedan den sista landdirigeringen som hon spikade. Den låg längst med en stig så den var enklast men ändå….

Vi körde sedan markering ut till en ö. När markeringen var hämtad fick de gå på dirigering till samma plats och då spikade hon även denna. Såååå nöjd med Vinna!!!!
 
Efter det så var det Essets tur. Jag bad om ett nybörjarprovs upplägg för att testa hur vi ligger till. Först fotgående som funkade OK och sedan två markeringar på vatten som hon spikade. Vi behöver dock förfina avlämningar från vatten.

Sedan hade de lagt ut ett sök med 5 dummiesar. Snabbt och fläckfritt om de in med avlämningar i hand och först med en fotgående som också det var OK.

“Provet” avslutades med ett fotgående och sedan en landmarkering och även den fixade hon även om gjorde en volt på vägen ut. Sååååå imponerad!

Efter provupplägget fick Esset testa markering ut till Ö. Hon simmade ut fint men gick inte upp på ön. Gick till land där kastaren stod men efter lite väntan så simmade hon ut till ön och hämtade dummiesen. Nu blev det en lång landåterspringning men då lämnade hon av fint i hand.

Gjorde om och det blev lite samma. Gick upp på ön men gick tillbaka ner i vattnet. Såg då en boj som markerar en vattenledning som hon simmade ut till (ca 70 m) men efter att hon kollat av den simmade hon tillbaka till ön, gick upp, hittade och levererade till hand. Bra jobbat Esset!!!! Så lång som hon simmat idag har hon aldrig simmat tidigare. 



Både tjejerna skötte sig exemplariskt idag och hade jag bott i Norge så hade jag anmält Esset till jaktprov nu men vi behöver mera viltvana innan vi kan starta på prov och dessutom måste vi lägga till skott. Det kan också ställa till det om hon går upp ytterligare i energinivå.

Avslutade träningen med fika hos Kajsa och Tobbe. Himla härlig dag!!!

När jag kom hem tog jag fram viltet som jag tinat. Började med Esset och hon strular lite. Nu var viltet riktigt "snulligt "men ändå. Hon ska apportera. Änderna gick ok men kråkan gick inte alls och truten funkade efter några gånger. Vi avslutade viltträningen med ett litet sök med två änder och en trut. Änderna kom in fint men med dåliga avlämningar och truten kom in efter lite övertalning.

La efter detta ut ett sök med alla vilt. En trut, två gräsänder, en knipa, en kråka och en skata. Alla ganska skabbiga.

Gick sedan och hämtade Vinna och hon bara sveper in allt utan minsta lilla eftertanke. Såååå grym!!!! Inte försökte hon sin på nått tok med änderna heller. Sååå stolt!

När jag kom hem fryste jag in de skabbiga fåglarna som kan användas i vatten en gång innan de kasseras. Under tiden kom Henke också hem. Ha fick då förbereda middagen medan jag målade väggarna i förrådet ytterligare ett varv.

Det blev tidig middag när vi inte ätit någon lunch. Korvstroganoff med ris och sen slappade vi i soppan en stund innan det blev en promenad i stormen. Vi klarade oss precis från regnet.

På kvällen blev det uppdatering av bloggen och filmtitt....

Inga kommentarer: