fredag, december 06, 2013

Stormen Sven

Vaknade av att Humla skällde till vid 3-tiden. Gick upp på toa och fick mer eller mindre panik. Jag såg ingenting, särskilt inte på vänster öga. Höll för höger öga och allt blev svart! Otroligt läskigt, kände mig fram till toan och öppnade dörren. Tänkte att jag skulle se hur mycket snö det kommit ute och då inser jag… Strömmen har gått! Vi har normalt spottar under takskäftet som lyser nattetid. Av den anledningen är det inte helt svart om man stiger upp på natten. Nu var det totalt mörker och det berodde inte på att jag tappat synen utan helt enkelt på de fakto att strömmen gått så det VAR helt svart!

Blev liksom pigg efter det och låg och läste kvällstidningar, kollade FB mm fram till klockan 04:30 å såklart somnade jag då. Hur trötta tror ni att jag var när klockan ringde klockan 05:30? JÄTTETRÖTT!!!!

Hankade oss fram med ficklampor, pannlampor och ljus. Klädde på oss och gick ut och skottade. Totalt hade det kommit 3 dm snö i Hudiksvall men här ute var mängden faktiskt 4dm. Henke körde snöslungan och jag skottade och sopade av bilarna och skottade runt dem och i gången mellan garaget och huset där det inte får att köra snöslunga eftersom det är så mycket grus där. Gick också en sväng med hundarna som tyckte att det var toppen att det kommit snö. Nordenholm, Rogsta och ut till i alla fall Norsta var helt strömlöst.

Klockan 07:00, efter 1,5 timma hade vi skottat så mycket att vi i alla fall skull komma ut med bilarna. Byvägen var bra plogad när vi åkte till jobbet klockan 7:30, likaså Rogstavägen men så kom vi till Östanbräcksvägen. I korsningen stog plogbilen och två personbilar. Förutsatte att det plogbilen höll på att hjälpa personbilarna som kört fast så jag svängde ut på vägen och inser mitt misstag. Förutom att minst en av personbilarna kört fast så hade ju plogbilen problem så vägen var inte plogad. Bil på bil passerade jag medan jag med tungan rätt i munn höll mig i de spår som fanns på vägen. Jag körde saaben idag och Henke den 4-hjuliga Hyundaien. Hmm klarade mig förbi 5 bilar men konstaterar sen att det är kö och trafiken står helt stilla. Försökte hitta en plats med låg mittsträng att stanna på och kliver ut för att undersöka varför det är stopp. Totalt 13 bilar står i kö pga av att en bil kört fast mitt på vägen. Tack och lov visade det sig att de hade en höjningsfunktion på bilen så när chaffören fick kännedom om detta och höjde bilen så var det bara att köra vidare och trafiken rullade vidare… Jag kom till jobbet klockan 08:00.

Vi var ovanligt få på jobbet, bara 4 stycken från 8:00 och sen kom ytterligare 3 stycken så vi blev 7 i alla fall.

Innan jag åkte hem fyllde jag termosar med varmvatten. petflaskor med kallvatten och mobiltelefonen och pannlampan var fulladdad. Henke jag fyllt en 10 liters dunk med vatten innan han åkte hem och vi hade båda ätit lunch innan vi åkte hem om strömmen inte skulle vara tillbaka. Jag jobbade på fram till klockan 14 då jag åkte hem för att först gå en sväng med alla hundarna efter vägen och sedan tog jag på mig snöskorna och trampade upp stigar på gården och sedan en stig genom “vår” skog ut till skoterleden. Hoppas att nån tokig skoteråkare passerar snart så att jag får fina promenadstigar i skogen… Tjejerna gick med mig och de njöt till fullo av att pulsa i snön….

När jag kom tillbaka till gården skottade jag framsidan, resten av gången mellan garaget och huset. Körde in skottkärra och lite annat som fortfarande var ute och skottade dessutom gången ute vid altanen. Henke var ute med snöslungan i totalt 2,5 efter jobbet. Tur att vi slutade tidigt!

Tur också att strömmen var tillbaka liksom nätet så helt plötsligt hade vi alla moderniteter igen. Ström, vatten, telefon, internet mm. Vilken tur! Hoppas att de bli kvar…

När allt var skottat och hyffsat klart gick vi in och värmde lite glögg. Jag blev frusen och somnade en stund innan middagen. Vi hade inte planerat för nån middag eftersom vi inte visste om vi skulle ha ström. Tur att man har en fullastad fryst för där fanns godsaker så till middag blev det chevrégrattinerad oxfilé med potatisstavar och färsk sparris. Inte helt fel för att vara helt oplanerat… Blinkar

Jonas och Klara kom på besök så efter att vi ätit blev det fika och sedan idol. Skönt att allt har löst sig så bra efter stormen Sven som för vår del snarare blev Snökanonen Sven… i går klockan 15 hade vi inte en flinga snö… Idag klockan 14 såg det ut såhär…

2013-12-06 14.38.10

2013-12-06 14.53.48 2013-12-06 16.35.26

Inga kommentarer: