lördag, april 11, 2015

Träning hos Eva Th

Upp klockan 7, frukost och sedan iväg mot Bergvik. En liten skara på 5 ekipage skulle drillas av Eva idag. Jag gick med Vinna, Helena med Money, Zandra med Jaga, Ulrika med Mira och Kajsa och Tobbe med Aslan. För att jag ska komma ihåg skriver jag upp övningarna lite kortfattat….

Började med en dirigeringsövning då jag anser mig ha ett problem med att hon inte visar mig tydligt vilket fokus hon har. Om jag ska skicka andra skicka på en dubbelmarkering så tittar hon sällan ut mot platsen där den andra markeringen landat men hon har full koll på vart den ligger. Det blir lurigt när man ska skicka på en dirigering. Då kan hon titta åt ett håll och jag tror att hon kommer att springa dit men så skickar jag och hon springer i en annan riktning. Eva tyckte inte detta var ett problem vid markeringarna men senare visade sig problematiken tydligt.

Nästa övning var enligt följande. Vid stod vid en pinne. En dummy kastades precis bredvid hunden. Eva gick sedan ut till en annan pinne och kastade en markering vid den pinnen som sedan plockades upp. Skickade på ett linjetag till pinnen där ingen dummies låg. Blåste stopp. Hunden skulle sedan sitta kvar medans man som förare röde sig och ställde sig i riktning rakt framför hunden för att skicka hunden tillbaka till den första pinnen med ett vänsterskick. Vinna visar inte med blicken att hon har någon ambition att vilja springa till vänster. Så när jag gav vänsterkommandot så började hon istället leta på plats efter den först kastade dummiesen som alltså inte fanns kvar. Det blev helt tilt i huvudet på Vinna. Hon kan höger och vänsterskick men hon är inte van att få flera kommandon i kedja. Dvs ut, stopp, sitt, stanna kvar och sedan vänster. Å att sedan skickas till en pinne utan att det finns nått där det har hon heller aldrig varit med om. Jag håller ju på att träna in att fokusera mot vita pinnar så min träningsfilosofi har varit att det ALLTID ska ligga nått vid pinnarna. I slutet av dan hade jag i alla fall kommit fram till att jag måste börja länka kommandon och tänka om vad gäller pinnarna. Ett till skick ska bli en belöning så det behöver alltså inte vara en godis, boll eller dummies vid pinnarna utan pinnarna ska vara skoj att springa till för då kommer det att ske nått… Mmmm får tänka på hur jag lägger upp övningarna i fortsättningen när det gäller pinnarna…. Förutom en givande övning för stadga och att länka flera kommandon så fick jag med mig från de två första övningarna att Vinna har bra stadga, bra fart, bra avlämningar  bra förståelse för linjekommandot och bra stopp. Vill fortfarande inte skicka på linjetag och blåsa stopp i så stor omfattning för jag vill att linjeskicken inte ska förknippas med stopp innan hon är inställd på att springa rakt väldigt långt först. Kan däremot kalla in, blåsa stopp och sedan ge nytt kommando

Innan lunch gjorde vi även en markeringsövning över och framför en bäck. Tror att träningen förra helgen gav resultat. Då fastnade hon alltid I diket. Nu tog hon sig över på ett fint sätt... men kunde också markera fint framför/i bäcken. De yngre hundarna fick också göra övningen framför och bakom en rishög.

Här kommer bilder från dagen…

DSC_1497bDSC_1498bDSC_1500bDSC_1502bDSC_1503bDSC_1505bDSC_1506bDSC_1507bDSC_1509bDSC_1510bDSC_1513bDSC_1516bDSC_1517bDSC_1519bDSC_1522bDSC_1525bDSC_1526bDSC_1527bDSC_1528bDSC_1529bDSC_1531bDSC_1532b DSC_1533bDSC_1534bDSC_1535bDSC_1537bDSC_1539b DSC_1541bDSC_0001b DSC_0002bDSC_0003bDSC_0004bDSC_0007bDSC_0010b

Etter lunchen fortsatte övningarna vid ån. Gjorde en markering på andra sidan men vi skulle blåsa stopp före bäcken och istället göra ett närsök i ett område där det låg nedgrävda smådummiesar. Här var Vinna väldigt duktig!

Avslutad dagen med att lägga ut tre områden med dummiesar som hundarna fick se. Varje ekipage skulle göra en övning till varje plats. Ingen fick göra samma övning som en annan men vi kunde lägga till moment precis hur vi ville. Jag gjorde ett fotgående till ena platsen. Gick fram med Vinna och satte henne med ryggen mot området. Blåste inkallning, stopp och sedan ut.

Till det andra området körde jag provsituation. Dvs transport i koppel fram till domare, hälsa, koppla lös hunden. Fotgående bakom skytt. Skott i en riktning vidare transport några meter och ett linjetag till plats nummer två. Vinna skötte sig bra men lite het bakom skytten kändes hon all….

Till det tredje området körde vi skott och kast, markering in i skogen. Vände sedan om och skickade på ett linjetag över bäcken till det tredje området. Skötte sig jättefint, fick sedan ta markeringen som hon spikade. Härligt! Väldigt bra övning då jag vill lägga in vattendirigeringar. Inga konstigheter men bra motivationshöjare för Vinna tror jag!

DSC_0013b DSC_0016bDSC_0017b DSC_0021bDSC_0025b DSC_0026b

Vi hade ett fantastiskt träningsväder med 15 grader och sol hela dagen. Hundarna var duktiga och rejält trötta efter dagen Taggad till tusen tror jag vi blev allesammans…

Kom inte hem till Ända vid 18:30-tiden å då blev det en dusch och god middag. Hade fått huvudvärk efter en dag av kisande så det blev en tidig kväll. Sov redan klockan 22:30 hör och häpnad.

Inga kommentarer: