lördag, augusti 29, 2020

Funktionsbeskrivning Retriever

Tidigare i veckan testade jag att anmäla till Fb-R (funktionsbeskrivning Retriever) och hade turen att direkt få en återbudsplats redan nu i helgen i Sundsvall.

Redan klockan 8 åkte jag upp till Sundsvall och klockan 10 var det dags för Esset att göra sin beskrivning.

Fb-R står som sagt för funktionsbeskrivning Retriever och innebär att hundens egenskaper, reaktioner och beteenden i olika apporteringssituationen beskrivs. Hunden får inte stå under något kommando. Ju tidigare det genomförs desto bättre beskriver det hundens inneboende egenskaper men hunden måste vara minst ett år. En tränad hund agerar utifrån vad det blivit lärd medans en ung hund agerar enligt sina inneboende egenskaper det är därför det är bra om man gör det så tidigt som möjligt.

Fb-R ger svar på hur gärna din hund vill apportera och samarbeta, hur löser den problem, vill den bära vilt och hur reagerar den på skott mm. I Fb-R ingår följande moment:

Dummy, stort föremål och långt föremål. Syftet är att beskriva hundens vilja att springa efter, gripa och bära olika föremål samt lusten att bära mot sin förare

Passivitet: Vad gör hunden när alla bara står rakt upp och ner utan att det händer något?

Rörligt föremål beskriver hundens reaktion på ett föremål som oväntat sätts i rörelse precis då hunden ska försöka gripa det. 

Passivitet/retning. I ett område kastat en dummy 6 gånger och den tar sedan bort. Under två minuter beskrivs sedan hundens reaktion på förväntat aktivitet och sedan beskrivs hundens engagemang och effektivitet när den utforskar området och vad som hänt där.

Lådan. En dummy som slängs i en låga så att den inte går att komma år. Lådan täcks sedan med granris och man ser då hur hunden aggerar för att självständigt försöka lösa problemet.

Viltintresse. En fågel läggs ut fullt synligt. Hur reagerar hunden på det, vill den bära eller nosar den bara och vad gör den om den griper fågeln.

Skott. Två skott skjuts på 20 meters avstånd. Hur reagerar hunden på det?

Esset ”resultat” beskriver bra vilken typ av hund som hon är.



Resultatet med beskrivning av momenten kan du läsa här.

När jag skulle åka från Sundsvall så lyckade jag backa nära en betongmur vilket resulterade i fula märken på bakskärmen så nu måste jag beställa tid för omlackering av den också. J-ligt onödigt!

Väl hemma i Hudik gick jag ut två korta bruksspår och sen åkte jag hem och käkade lunch och uppdaterade hemsidan med dagens resultat.

Spåren hann ligga i två timmar innan jag gick dem. Ena hunden i kort koppel runt midjan medan den andra spårade. Gick det också men lite bökigt var det eftersom spåren delvist gick i lite snårig terräng. Hundarna löste dock sina spår fint.

Liten kort vila i soffan efter det sen var det dags att packa sig i väg till Sabaton-festival på hemmaplan hemma hos Kristian och Rauni. En trevlig tillställning som dock blev lite för mycket för mig som var den enda som var nykter. Klockan 22:30 åkte vi hem då festen startat redan klockan 12 på dagen för alla utom mig.

Inga kommentarer: