lördag, september 03, 2011

Underbara älskade lilla hund!

Klockan ringde kl. 03:25. Hade förberett allt så jag hoppade i kläderna, tryckte igång kaffet och hällde upp filen i tallriken och käkade frukost. Blev sedan en tur med hundarna innan jag lämnade in Neo hos Roland och Gunilla och lastade in Humla i bilen tillsammans med Ginny. Vi åkte iväg till Ljusdal där vi mötte upp deltagare och domare som skulle vara med på A-provet.

Provet började med Gåsjakt och skulle sedan fortsätta med andjakt på eftermiddagen. Gruppen delades i två och jag och Humla skulle vara på en plats tillsammans med Mona och Mollan. Domare i vår ruta var Lasse Jonsson, en av mina favoritdomare.

Alla deltagande hundar fick ta in två gäss var och bara döda eller lätt skadade gäss medans Humla och Mollan fick ta resten och lätt skadade. Humla skötte sig kanonbra med undantag från några korta perioder då det kom några enstaka gnäll. På gåsjakt händer allt så snabbt och ofta i rätt stor omfattning. Man sitter i diket, springer upp för att skickar hund. Hinner inte skicka för att det kommer in nya gäss. Ner i diket, väntan, massor med skott, nytt tillfälle att skicka osv å då blir bade förare och hundar lätt hetsiga. Inget störande pip dock men nått enstaka gnäll vid ett par tillfällen under dagen. Totalt apporterade Humla 9 gäss. Mycket lätt skadade gäss som gick omkring fattade hon INTE att hon skulle ta men annars kom allt in. Speciellt stolt över ett skicka på 300m ut på ganska lång stubbåker som hon jobbade sååå bra på. Efter sju hämtade gäss upptäckte jag dock att hon började bli trött. Upptaget blev sämre å då började hon noppa gässen så det fanns en tydlig gräns för hur mycket hon orkade. Är dock enormt stolt och tycker Humla gjorde ett minst lika bra jobb som startande hundar.

Vid ett tillfälle skickade jag ut henne på täkten (åkern) dör att söka av och hon gick ut ca 500m vilket skulle ha varit helt omöjligt förr ett år sedan. Klockan 9 avblåstes gåsjakten och det var dags för frukost för att övergå till andjakt med start klockan 11.

Här blev det inga apporter utan bara passivitet vilket också gick fantastiskt bra. När jakten var avslutad fick vi söka av området och då hittade Humla en skadeskjuten and som fortfarande flaksade och försökte lyfte men den tog hon utan problem och kom in med den till matte som fick ta död på den. Humla var märkbart trött och att söka av stora svårsprungna områden i det tillståndet är inte Humlas starta sida. Hon går helt enkelt inte ut tillräckligt långt då men hon sökte i alla fall så jag är mycket nöjd i alla fall!

Oj oj oj vilken duktig hund jag hade idag. Stolt som en tupp och såå häftigt att få vara med på ett A-prov. Gör jag gärna om fler gånger! Tyvärr glömde jag kameran uppe i väskan vid andjakten men några bilder från gåsjakten blev det i alla fall...

Charlie i ett av de fyra gömslena... 

Humla efter första apporten, en skammad gås som flaksade en del så att blodet stänkte. 


Vinnarhunden tror jag... Mats Närlings gula labbe!
 Humla med en likstel kanadagås och sen kommer Humla med lite nyskjutna gäss.



Mollan och Humla med en liten del av det som de hämtade in idag. 

Totalt sköts ca 90 gäss och på vår plats 52 stycken. Humla hämtade in nio stycken, Mollan säkert 12-15. Mollan var fantastisk duktig på ett lått påskjuten gås som sånär kunde flyga. Gick ut säkert 200m innan hon hittade den. Kämpade ikapp den på nästan 100 meter och klippte den och levererade den till Mona. Mycket snyggt!!! Var STOLT Mona!!!

Kom hem först vid 16:30 och en halvtimma senare satte tröttheten in. Jag trodde att Humla skulle vara trött men jag var tröttare än henne visade det sin.

Henke som stigit upp klockan 4 för att flyga hem från Ungern var också trött så vi beställde kinamat idag och slappade i soffan hela kvällen.

Den här dagen kommer jag dock att minnas länge!!!

Inga kommentarer: