fredag, februari 22, 2008

Syns inte -Finns inte...???

(Detta ligger även ute på tollarforumet, http://nsdtr.info.se/)

Med anledning av det resultat som jag fått när jag testade min Humla för PRA, hon är affected (C) så har jag såklart funderat mer än vanligt på det här med avel och krav på de hundar vi använder. Skulle vara intressant att veta hur andra resonerar i PRA-frågan.

Resonerar lite så här om vad vi har att ta hänsyn till vid avel:
1.) Tollaren i Sverige består fortfarande av en rätt smal avelsbas.
2.) En rad medicinska kriterier ska vara uppfyllda för att man överhuvudtaget kan överväga att avla på sin hund. Den ska vara HD röntgade A eller B, gärna AD röntgad och i så fall UA (”Syns inte-finns inte” För man behöver ju inte AD röntga…), hunden ska vara ögonlyst UA osv. Avelshundarna ska naturligtvis också i övrigt vara friska och ge friska valpar!!!
3.) Hundarna vi avlar på ska tillföra rasen nått. Det är en jakthund så hunden ska vara skottfast, den ska villigt ta vilt, den ska vara tyst och lugn men ändå snabb och arbetsvillig. Den ska vara social, lyhörd och såklart vara rastypisk i övrigt både när det gäller temperament och utseende osv.

Å så här är verkligheten när det gäller PRA:
Tollarklubben vill att man ska sträva mot att fler hundar gentestas med avseende på PRA. Vi har ju faktiskt den förmånen att vi kan testa vår ras. MEN man FÅR avla på två otestade hundar bara de är ögonlyst UA. Dvs man får avla på alla kombinationer t.o.m B-B, B-C och C-C så länge man inte besvärar sig att testa så att man definitivt vet vad hundarna är. Detta leder såklart till fler affected-hundar i rasen så ”Syns inte-finns inte” verkar vara ett acceptabelt resonemang i tollarklubben/SKK?. Om man istället besvärar sig att testa sin hunden och den är C, ja då får man, enligt SKK inte avla på hunden, inte ens tillsammans med en A hund. Å på detta sätt tror man att man ska få de flesta att testa sina hundar innan parning…?

Skulle det inte vara bättre som OPTIGEN anger (Optigen som faktiskt är godkända av SKK): Att genom testning förhindra att nya affected hundar föds utan att begränsa avelsbasen.

Så här skriver Optigen på sin hemsida:
”This table highlights all the desirable breedings that include at least one Normal/Clear parent. All other breedings are at risk of producing Affected pups with an extremely high probability of developing prcd during their lifetime. However, all dogs can be bred safely. It isn't necessary - or even desirable - to remove dogs from the breeding population”

Skulle det därför inte vara bättre om även vi i Sverige ställde krav på att ALLA avelsdjur SKA ha känd PRA-status och minst en hund i en kombination ska vara testad A? På så vis avlas förvisso anlagsbärare fram men i alla fall inga nya C-hundar och då kommer avelsbasen bara att bestå av A och B hundar helt utan att man begränsat avelsbasen.

Hoppas på att kunna hålla denna diskussion på en neutral nivå och låta folk tycka som de vill. Det är ju personliga åsikter jag är ute efter och alla måste väl få tycka… Skulle man vilja tycka i frågan men inte göra det offentligt här på forumet så maila mig istället…
Annars så har jag jobbat som vanligt idag å på lunchen gick jag och några kollegor på thaien och käkade.
Efter jobbet blev det en kort tur i skogen med vovarna innan vi åkte ner på stan för att gå ut och käka på Texas B-B-Q. Kicki, Henrik, jag och Henrik, Ida, Per och Yanken var med å gått var det! Efter maten gick vi vidare till Radjos men nu började jag känna mig trött. Vi tog i alla fall en drink där och satt och snackade till 22:30 innan Henrik och Kicki skjutsade hem oss. Jag somnade direkt då jag nu fått ont i skallen....

Inga kommentarer: