torsdag, juli 04, 2019

Hur länge överlever en majskolv i magen?

Sista dagen när vi var utomlands så hade Vinna lyckas ta en majskolv som hon satte i sig. Det var den 3 juni. Som säkert många av er vet kan kolvens “hullingar”, som blir där majskornen sitter fast, fastna i tarmen och orsaka både förstoppning och bristningar i tarmen. Läget för hunden kan bli mycket allvarligt och kräva akut operation för att rädda livet på hunden om det vill sig riktigt dåligt.

Jag började samma kväll ge Vinna hela konserverade sparrisar som är trådiga och därför kan kapsla in kolven. Hon fick 2-3 sparrisar per måltid. Efter två dagar kom inte längre några korn från majsen ut men kolvarna hade fortfarande inte kommit ut. Efter att ha gett sparris och kontrollerat bajset dagligen i två veckors tid så tänkte jag att nu måste kolven löst upp sig i magsäckens sura miljö. Några dagar senare kräks Vinna ute på gården och upp kommer en 4e dels kolv inlindad i sparris. Jag får få veta att det var en halv kolv som hon tagit så fortfarande återstår en 4e del som jag inte sett till. Börjar åter igen ge sparris och några dagar senare kommer en liten kärnformad del av majsen ut i avföringen.

Veckorna går och jag hade i söndags gett Vinna sparris dagligen i fyra veckor och den senaste tiden har jag bara kontrollerat att hon bajsat så åter igen tänker jag att faran måste vara över. Vad händer? Jo i natt kräktes Vinna så jag släppte ut henne på gården. Hon fick omkring och åt gräs och kräktes men sen kom hon in och la sig. På morgonen när Esset är ute på gården ser jag att hon står och äter på nått så jag går ut. Så ser jag en slemmig boll innehållande en fjärdedels majskolv. Herrejösses!!! Fyra och en halv vecka har kolven skvalpat runt i Vinnas mage men nu måste allt vara ute. Tänkte att jag skulle skriva och berätta hur lång tid det kan ta om fler drabbas av detta. Nu verkar det som att det gott bra. Vinna har hela tiden ätit och bajsat som vanligt och de enda gångerna hon kräkts är när kolvarna kom upp så då har hon knappast mått dåligt under tiden.

Annars var det en regnig dag. Hundarna kunde inte vara ute så mycket på jobbet idag. Eller kanske ska säga att jag inte kunde vara ute med dem så mycket som jag brukar pga att regnet. Såg därför till att åka hem lite tidigare än vanligt och la ett spår till Vinna direkt då jag kom hem. Sen inväntade vi Henke och var ute på gården. Jag gick sedan ut ett spår till Esset och det gick hon gå rätt direkt. Hon är jätteduktig på att spåra men fullkomligt ointresserad av de föremål som jag lägger i spåret. Till och med hennes leksaker som IKEA-grisen mm ignorerar hon helt.

Efter att hon gått sitt spår gick vi en liten promenad. Äntligen har de slagit täkterna så då kunde vi låta hundarna vara lösa nere på dem. Promenaderna är inte så långa men Vinna vill inte gå och Esset ska inte gå så då passar det bra. Innan vi gick hem så fick Vinna gå sitt spår. Spårsäker men för första gången missade hon en apport. Hon spårade dock rätt så jag kunde plocka upp den då jag såg den när vi gick förbi.

Väl hemma blev det ombyte då jag var genomblöt. Började sedan med maten och tog en liten förrätt med ostkrustader då laxen skulle vara inne ett tag i ugnen. Idag blev det krämig pepparrotslax med potatis och haricotsverts och efter maten däckade både två och fyrbenta i soffan.

Inga kommentarer: