tisdag, december 31, 2019

Nyårsafton 2020

På nyårsafton vill jag alltid hinna med att aktivera hundarna ordentligt för att de ska vara trötta och nöjda när kvällen kommer med smällare och raketer. I år är det dessutom Essets första nyår men jag kände mig väldigt lugn och tämligen säker på att raketer inte skulle innebära några problem för henne men man vet aldrig. Jag är noggrann hela hundarnas liv för det kan hända nått även med en äldre och genom åren “raketsäker” hund och jag vill inte riskera något.

Hur som helst så hade vi redan igårkväll gjort klart dukning och handla hade vi ju gjort sedan tidigare så vi fokuserade på hundarna på förmiddagen och åkte efter frukost upp till skjutbanan. Henke gick ut ett spår till Esset och lånade då min mobil för att registrera spåret i Dogtrack. Jag gick ut ett spår till Vinna, dock hade vi inte bestämt vem som skulle ta vilket spår förrän senare men det var den fördelningen som blev i alla fall.

Medan spåren låg och “goonade” till sig så gick vi en lång skogspromenad där Esset bitvis fick springa lös. Hon är duktig nu på att hålla sig i närheten men jag måste hela tiden vara på hugget och eftersom Vinna ändå bara går vi sidan så är det inga problem att ha henne i koppel.

Väl tillbaka vid spåret så beslutade jag alltså för att testa ett spår som någon annan gått ut och som var osnittslat så inte heller jag visste hur det gick. Alltid nervöst att gå såna spår tycker jag men det gick riktigt bra. Bara några meter som Esset fortsatte efter en stig där Henke vikt av men som sagt, det rörde sin om en strecka på kanske tre meter i övrigt höll hon spåret väldigt bra.


Vinnas spår gick i slätare och finare terräng och hon var klockren och går i så lugnt och skönt tempo och är så enkel att läsa.

Väl hemma hann vi slappa lite och äta lite lunch framför skidor på tv men sen satte vi igång och förbereda för den årliga grillningen som i år blev senare än vanligt så det hade hunnit bli mörkt. Men vi träffades ändå nere vid sjön, grillade och drack lite varm choklad/kaffe och med Baileys eller något annat gått till. Hundarna var såklart med även här och vi kunde inte höra några raketer vid den tiden däremot small det och knakade som tusan i isen på sjön men det skrämde bara våra gäster och inte våra hundar.

Väl tillbaka vid huset så kom Ida och Gösta lagom så att vi kunde skåla i ett glas Prosecco och snacka oss samman inför årets matlagning.

Grabbarna bytte om och tog ett topp i tunnan medan vi tjejer började med matlagningen.
Förrätten som i år bestod av stekt surdegsbröd med creme fraishe, Kalixlöjrom och picklad rödlök överlät vi till grabbarna eftersom de bara var stekning och bröd och uppläggning som göras och det vill man göra precis före man äter.

Vi gjorde istället smördegsinbakade potatisrosor, balsamsås och svampkräm till varmrätten.
När grabbarna badat klart var vi färdiga med de momenten så då fick de tillreda köttet och göra förrätten så det flöt på väldigt smidigt. Efterrätten hade Ida förberett och den monterades ihop precis före den skulle ätas.

Årets meny blev alltså:
Löjromstoast med picklad rödlök och champagne.

Varmrött: Oxfilé med potatisrosor, balsamsås och svampkräm och till det drack vi Chateannuf-du-pape

Efterrätt: Roy Fares Chokladpavlova med Malteser och till det ett sött efterrättsvin



En helt fantastisk middag som gjorde en så mätt att man höll på att spricka. Då kan man också leka lite med filter i mobilen.




Kvällen gick väldigt snabbt så när vi ätit klart var det dags att skåla in det nya året.




Efter det satt vi och pratade en stund innan Ida, Gösta skulle åka och hämta dottern och då åkte även Kicki och Henrik.

Maria och Fredrik sov över så vi röjde undan innan vi gick och la oss vid 02:30-tiden

Inga kommentarer: