lördag, september 14, 2024

TJP Trondheim dag 1

 Sov lite sisådär i natt vilket jag ofta gör första natten men vilade i alla fall många timmar eftersom jag kom i säng i tid och kunde ligga till 8-tiden. Gav Esset mat medan jag klädde mig och sedan blev det en promenad innan frukost för egen del. Tina och Håkan var kvar "hemma" medan Johanna som är provledare åkte tidigt liksom Hege som skulle starta i BK (nkl). Vi hade samling klockan 12 men vi var på plats och tittade från kl. 10. Hann se de två sista hundarna i BK och bägge hundarna i AK (ökl). Man kan inte klaga på fikat i skogen....



Rutona lades om inför varje klass men ny plats vilket tog tid. Elitklass kom inte i gång förrän vid 16-tiden

Provet var mycket utmanande. Ansmygning och tolling vid ett gömsla när det gick ett skott som var ett bomskott. Vidare ansmygning till nytt gömsle med ny tolling där det gick ett skott mitt under tollingen  med kast ut på vattnet vänster om gömslet. Nytt skott och landmarkering upp mot land från en höjd. När första markeringen hämtats nytt skott och en ly vattenmarkering. När tredje markeringen var inhämtad blev det ett nytt skott mot en lång vattendirigeringen diagonalt över vattnet till andra sidan ca 100m lång. Dessutom låg söket i vattnet och på land på det området dom man skulle dirigera förbi.

Efter detta skulle man skicka på söket. När tre hade kommit in gick ett skott för en nästan 100m lång landdirigering genom området där landmarkeringen tidigare gått. Innan provet var slut skulle 2-3 ytterligare apporter in från söket. 

Således ett mycket avancerat prov med både klurigheter och maximala avstånd trots ganska tuff terräng.

Håkan och Ipa började. Blev en del misstag så provet blev inte riktigt som tänkt men de genomförde alla momenten och klarade att få in både dirigeringarna, markeringarna och söket. Såg mycket bra ut!

Tina och Triac hann jag bara se lite ifrån eftersom det var ganska långt att gå för att hämta hund. De hade haft svårt för landdirigeringen och söket vilket resulterade i ett NS.

Det blev lite samma för Esset men vi missade vattendirigeringen och kom tillsist in i söket och tog en därifrån istället. Markeringarna gjorde hon däremot kanon och landdirigeringen kom in efter en del dirigerande. Söket gjorde hon väldigt stort och då kom även dirigeringen in från andra sidan. Hon var också lång ut på en myr men tyvärr kom inte sista dummiesen in så det blev ett NS även för oss. 

Håkan och Ipa belönades med ett excellent vilket innebar att de därigenom nu även är Norsk tollingjaktprovschampion.

Elitprovet tog en timma per hund så dagen var klar först strax efter klockan 19. Vi ringde då och beställde pizza som vi åt hemma hos Johanna å såklart firade vi att Ipa nu även är N(T)JCH, den andra i Norge. Tina har den första....

fredag, september 13, 2024

Hemmajobb och avresa

 Så var fredagen kommen och idag blev det hemmajobb eftersom jag ändå bara ska jobba halva dagen och dessutom åka iväg och då spar man mycket tid genom att arbeta hemma. Började jobba redan 6:15 och jobbade på fram till klockan 11:30 Blev en kort promenad på fikat vid 9:30 och gick lite längre efter att jag slutat jobba. Käkade lunch och kom iväg 12:30 och bestämde mig för att köra över Matsfors, Östersund, Åre. 

Stannade till i Järpen och shoppade lite på Lundhags. Blev ett par gula fritidsbyxor och en gul varm tröja.


Tankade också innan jag åkte över gränsen vid Storlien där det verkligen hade blivit höst.

Anlände hem till Johanna vid 20-tiden så det var skönt att komma fram innan det blev mörkt. Esset fick spinga av sig med Ila, de matchade direkt. Håkan och Hege hade redan anlänt och strax efter mig kom Tina och Perly.

Hege hade lagat god Indisk mat så det blev middag och lite bubbel men ändå en tidig kväll. Avslutade med att rasta Esset en kort promenad och fick sedan bädda ner mig i Vågas rum.

torsdag, september 12, 2024

Jobb och löprunda

 Jobb på plats och hem til Esset på lunch då vi även åkte in till veterinären och gav dvärgbandmaskpiller. Hem igen för promenad och lunch och sedan iväg på inspektion efter lunchen.

Kom tillbaka till jobbet vid 14-tiden och 14:30 var det husfika men det var bara miljökontoret och en entreprenör som samlades då det verkar som att övriga hade annat planerat.

Efter jobbet tankade jag upp bilen innan jag åkte hem. Väl hemma blev det ombyte och sen gav jag och Henke oss ut på en löprunda. Blev 4 km och i ett temp som var högre än vanligt eftersom jag springer något längre än Henke men försöker jaga ikapp honom på andra halvan av rundan och idag lyckades jag men oj vad jag var trött.

Vattnade blommorna när jag kom in, la fram kläder mm och sedan blev det en dusch innan middag. Ädelostfylld kycklingfilé och ris blev det idag.

I morgon väntar jobb och en lång bilresa...

onsdag, september 11, 2024

Kontorscykling, träning i regn och glöggpremiär

 Idag åkte Henke hem på lunch så för min del blev det en kort lunch när jag käkade lunch på jobbet. På förmiddagen mätte och skickade jag iväg svampprover för cesiummätning och på eftermiddagen blev det beslutskrivning och inläsning. Passade också på att cykla 1 mil på kontorscykeln. Gjorde det ofta när vi satt på Håstaäng men har helt kommit ifrån det och väl egentligen inte cyklat nått sedan vi flyttade till Kattvikskajen.

Det var en riktigt grådassig dag och det spöregnade när jag kom hem från jobbet. Tog på regnkläder och promenerade en sväng med Esset på täkterna i byn och åkte sedan iväg till Lingarötjärnen och tränade med Sofia och Zenitha. Blev ansmygning och tolling till att börja med och sedan körde jag igångar på dirigering och det gick verkligen super. Körde skick ut på blankvatten där det sedan kom ett kast när Esset simmar en bit. Förlängde avståndet några gånger och det blev fina igångar och raka skick. Efter det så fick hon även köra ett dummiesök i skvattram samt köra ett skick över sjön. 

Efter 2 timmar i regn var jag rejält husken när jag kom hem. Blev en varm dusch och sedan årets första glögg med pepparkaka.

Till middag blev det sedan lax med kräftsås och wokgrönsaker.

tisdag, september 10, 2024

Höststorm/regn och bilder från TJP Östersund

 Vaknade av att regnet piskade mot rutan i sovrummet. Halvstorm och spöregn det är vad vi kommer att mötas av idag. 

På jobbet väntade dels APT men också annat och tanken var att också hinna planera lite inspektioner men där gick jag bet.

På lunchen åkte jag hem till Esset och gick en promenad. Vädret var nu grått men inge regn och inte direkt någon blåst så det var riktigt skönt att promenera.

Efter jobbet blev det promenad och svampplock för att nu tittade till och med solen fram.

På kvällen publicerades massor med bilder från bägge provdagarna i Östersund förra helgen. Här kommer några av bilderna på min och Essets starter. Samtliga bilder tagna av Kalle Englund.














måndag, september 09, 2024

Sovmorgon när veckan inleds...

 Nja... Kanske inte... Men med tanke på att jag steg upp klockan 04:00 på lördag och 05:00 på söndag så är det ju lite av sovmorgon när man får sova till kl. 06:00. 😏

På förmiddagen blev det utbildning med MittMiljösamverkan och på eftermiddagen var det inläsning av ett ärende där många omfattande handlingar behövde läsas igenom. I pausen på förmiddagen passade jag på att dra iväg på en löprunda på 4 km. 

Efter jobbet åkte jag iväg till mina nyfunna tjärnar och körde lite vattenigångar när jag tog ett varv runt tjärnen. När jag sedan kom hem gick jag en promenad för att få lite mera steg. 

Till middag blev det Falukorv och broccoli i ugn. 

Efter maten försökte jag hålla mig vaken för att få en bra nattsömn och det lyckades jag faktiskt med. Resultatet? Sov som en stock fram tills klockan ringde klockan 06:00.

söndag, september 08, 2024

Funktionär Harsa

 Även idag tidigt morgon och en klocka som ringde 05:00. Uppstigning och avresa 05.25 för att ansluta till Göras och Zenita i Forsa. Idag bar färden av till Harsa i Järvsö för att vara funktionär i elitklass på retrieverjaktprov. Jag satt i båten hela dagen och kastade dubbelmarkeringar och la ut vattendirigeringarna. Hade tur med vädret som var soligt och varmt men det innebar också att jag borde ha haft solglasögon för oj vad det reflekterade på vattnet.

Provet flöt på bra. Vi bröt för lunch efter fem par och åt lunch på Harsagården och sen var det bara två par kvar efter lunch. Totalt 14 elithundar genomförde provet och vi var klar klockan 16 då jag rodde över grejer och båt från provplatsen till Harsagården.

Hemresa och en löprunda med Esset när jag kom hem. Esset hade fått promenader så det räckte men min stegräknare visade inte på många steg och måste passera 10.500 steg per dag så det var bara att ge sig ut. Blev sedan en dusch och till middag hämtade vi Kina-mat.

Skulle titta på tv men var så trött att jag somnade.

lördag, september 07, 2024

Gåspremiär i Hög

Riktigt tidig morgon när klockan ringde klockan 04:00. Steg upp, kokade kaffe, gjorde mig klar samt gav Esset mat och sen åkte jag klockan 04:20. Vi träffades i Hög för att åka vidare till den täkt där vi skulle hålla till. Några grabbar åkte och la störningar på täkter dig vi inte ville att gässen skulle flyga. Övriga åkte och började förbereda gömslen och bulvaner. 

Tack vare dimman så gjorde det inget att det började ljusna fort. Vi var klara i tid när dimman började lätta och i samband med detta kom det första grågässen. Esset var lite spänn och taggad inledningsvis men blev fokuserad så snart det började hända saker. 




De första gässen som sköts var grågäss och de har hon lite lättare för att gripa men hon har inte riktigt fått till det att bara springa ut, gripa och leverera in dem. Hon behöver mera erfarenhet. Spontan är hon men greppar och bär inte de varma sprattlande gässen så bra än.



Ju mer dimman lättade desto mera Kanadagäss blev skjutna. De kommer lägre och är inte lika försiktiga. De är dock väldigt stora men nån gås fick hon i alla fall bra grepp på så jag tror att hon kommer att få till detta...




Den viktigaste uppgiften hon löste var när en gås seglat iväg flera täkter bort. Jag gick iväg med Esset för att leta efter den. När jag skulle korsa ett mycket djupt dike för att komma över till nästa täkt var det tur att det var torrt. Det var 2-3 m brett och lika djukt med mycket vegetation. Klängde mig ner och upp en när jag kom upp på andra sidan var Esset borta. Ropade på henne och hon kommer upp i diekt ca 10 meter längre bort. Ville inte lämna platsen utan gick ner igen. Då fladdrar det till och tror ni inte att den skammade gåsen ligger där. Hade vi aldrig hittat utan hund!!! Duktig Esset!

Efter detta föll ytterligare några kanadagäss och när jakten avbröts vid 9:30-tiden så hade de fällt 20 gäss totalt.

När jag kom hem så frös jag in tre grågäss och bytte sedan om. Esset var jättetrött och fick vila medan vi åkte ner på marknaden. I år blev det lite blommor både utomhus och inomhus, saffransbiscotti, en ny plånbok till Henke, cocosbollar och oliver. Blev även lunch i form av Langos men det får nog vara sista gången. Inte särskilt gott och känner mig bara äcklad efteråt.

Väl hemma blev det Kaffe och kokosboll och sen somnade jag i soffan en dryg timma.

På eftermiddagen blev det en promenad genom byn. Vattnade ute i lusthuset och blommorna utomhus och lagade sedan middag. Blev ClubSandwitch på oxfilé på egen hand eftersom Henke åkte iväg för att spela poker i kväll. 

Esset sov i stort sett hela kvällen så jakten i morse tog verkligen mycket energi. Jag var inte direkt jättepigg jag heller och eftersom det blir tidig morgon även i morgon så blev det tidig kväll.

fredag, september 06, 2024

Full fart mot helgen

 Så var det fredag och det ska bli skönt med helg. På förmiddagen blev det en möte inför en kommande "insats" som ska genomföras myndighetsgemensamt. Miljö, Bygg, Räddning och Polisen ska tillsammans genomföra en inspektion på ett objekt som känns mycket angeläget.

På lunchen åkte jag hem till Esset och gick en promenad och sedan gjorde jag de sista arbetstimmarna för denna veckan hemifrån. 

När Henke hade slutat, varit och handlat och kommit hem så avslutade jag också arbetsveckan och sedan tog vi en promenad genom byn.

Till middag blev det plockmat i värmen och eftersom det blivit planerat för jakt tidigt i morgon så blev det en stillsam kväll där jag kröp till kojs vid 22:30 tiden.

torsdag, september 05, 2024

Löpning och möte med Glada Hudik Hem

 Idag stannade jag hemma och jobbade på förmiddagen. Då passade jag också på att genomföra den tredje löprundan för denna veckan. Även idag blev det 4 km.

Hann också med att skriva en massa inspektionsrapporter från den senaste veckan. Efter lunch och lunchpromenad så åkte jag in till jobbet där vi hade bokat in ett möte med Glada Hudikhem för att diskutera dels klagomålsärenden och boendeproblematik men också konkreta aktuella ärenden.

Efter mötet blev det gofika uppe i solen på Takterassen.

Efter jobbet blev det en promenad sen åkte jag och Esset till mina nya träningstjärnar och körde igångar i vatten på dirigeringar. En riktigt härligt träning i sommarvärme.

Till middag blev det palt eftersom Henke ändå var på loge och då kan jag passa på...

onsdag, september 04, 2024

Jobb, löpning och hundträning

 Var på jobbet på förmiddagen och hade första mötet med hälsoskyddsteamet vilket var en liten kick-off.

Efter mötet åkte jag hem på lunch och då passade jag på att ta veckans andra löprunda. Även idag blev det 4 km och det var riktigt varmt.

Efter löpning och lunch så åkte jag ut till Hölick för inspektion i hamnen och sedan blev det inspektion på Q-star och tå passade jag också på att ta en glass på Finabutiken eftersom det var vid fikatid och dessutom väldigt varmt ute.

Efter jobbet idag var det dags för träning vid Lingarötjärnen. Esset och Jassa kördes ihop. Började med ansmygning och tolling sedan blev det vattendirigeringar och idag blev det en dirigering på 95 m mitt ute på sjön. Inte spikrakt men tog mina kommandon jättefint. 

Efter detta körde vi ett sök i skvattram och det var verkligen utmanande för bägge hundarna. Vi gav till sist upp och gick ut tillsammans med hundarna och letade upp de sista dummiesarna av 10 som vi lagt ut.

Avslutade med dirigering rakt över sjön och den gick riktigt bra. 

Avslutade träningen med att Esset fick apportera kråka resp. kanin. Krågan är verkligen ingen hit tycker hon men kanin går fint. 

tisdag, september 03, 2024

Nya trädgårdsmöbler och löprunda

 Vår trädgårdsmöbel som vi köpte på Rusta efter att vi byggt altanen på framsidan har gått sönder efter mindre än två somrar. Jag har därför varit i kontakt med kundtjänst då det är 3 års garanti på möbeln. Har fått besked om att jag får reklamera den och eftersom säsongen är slut, just den möbeln inte längre finns så kommer jag att få tillbaka pengarna. Den möbeln passade perfekt på platsen och såg ut så här.


Efter jobbet idag så packade vi möbeln på släpet och returnerade den till Rusta och fick pengarna tillbaka. 

När vi ändå var på Medskog så gick vi in på Jysk och kollade om de hade någon liknande möbel och vi hade tur. En möbel som kostat 25000 kr såldes nu ut för säsongen för 10000kr. De visades sig dock att de saknad en av tre kartonger för den gruppen så vi fick istället ta Demonstarationsexemplaret och fick det för 8000 kr. Precis lika mycket som vi fick tillbaka för ovanstående möbel. Den nya möbeln från Jysk påminner om vår returnerade möbel men var lite större och mera rubust samt hade ett höj och sänkbart bord. Skönt, nu har vi klart med möbel inför nästa säsong och dessutom är den färdigmonterad så att vi slipper göra det. Den nya grupper ser ut såhär:



Direkt när vi hade gjort detta så bytte vi om och tog med oss Esset på en löprunda. Blev 4 km i grått och tråkigt väder men nu är det gjort...

Eftermiddagen så kände jag mig så trött att jag slumrade i soffan framför tvn.

måndag, september 02, 2024

Arbete på ledig dag

 Hade tagit ledigt idag för att återhämta mig lite efter att ha jobbat och varit borta mycket de senaste två veckorna. Eftersom vi ändå kom hem så tidigt igår, vädret var skit och Henke skulle arbete hemifrån så åkte jag till jobbet när jag vaknade och var på plats 07:30 så lite sovmorgon tog jag i alla fall.

Henke satt som sagt hemma och jobbade då han hade Teams-möten hela dagen samtidigt som de håller på att bygga om på jobbet och idag bilade de stora delen av dagen vilket inte är någon bra kombination. Jag tog därför med mig mat och hade kort lunch vilket gjorde att det blev full dag idag trots att jag avslutade klockan 16. Ja ja då har jag en ledig dag tillgodo vid annat tillfälle.

Efter jobbet blev det en lugn promenad genom byn då jag kände att Esset behövde en vilodag. Nått hände dock för hon är irriterad i ena ögat efter promenaden. Får hålla lite koll på det och skölja ögat så får vi se om det blir bättre. Kan ju vara att hon bara fått nått strå i ögat eller nått när hon sprang på täkten.

Uppdaterade hemsidan och bloggen samt åt middag och såg tv så idag blev det en riktigt lugn dag när det ändå var så grått och tråkigt väder.

söndag, september 01, 2024

Östersundsprovet dag 2

 Vi hade tänkt ta sovmorgon till klockan 9 men vi var vakna redan vid 7:30 så då tyckte vi att det var lika bra att stiga upp och bara ta det lite lugnt. Henke duschade och jag såg lite nyhetsmorgon och gav Esset mat innan det blev en promenad. Esset fick vara på rummet medan vi sedan gick och åt hotellfrukost. Vi tog med några smörgåsar, fyllde våra dricktermosar samt tog med en frukt så att vi skulle ha lite lunch i skogen också.

När vi checkat ut så åkte vi genom Östersund till skillnad från igår då vi åkte över till Frösön från andra hållet. Kul att ändå se något annat när man är iväg men vi kan ju inte påstår att vi hunnit se Östersunds stad i någon större utsträckning. Passade även på att tanka innan vi åkte ut till provplats. Anlände runt 10:30 och idag hade det gått fortare. De både nkl-hundarna hade brutit och det var bara tre öppenklasshundar idag så det blev lunchpaus före klockan 12 och efter lunch var det dags för elitklass. Idag hade jag startnummer 2 och det var 4 hundar till start i elitklass.

Kunde se nästan hela första hunden arbete sånär som det sista på söket. Idag var provet upplagt enligt följande. Ansmygning ner till ett nät för passivitet och tolling men där hände inget annat. Ny ansmygning till ytterligare ett nät med ett störningsskott under förflyttningen. Passivitet vid nästa nät och sedan tolling för att ställa upp för en dubbelmarkering. När den första var hämtat gick ytterligare ett skott och en markering kastades på en liten ö i vattnet. När hunden lämnat av den första så fanns således ytterligare två kvar. När dessa var inne gick man till ett sök där man inte såg hunden så mycket  annat än på de fåglar som låt ute i vattnet samt gåsen som låg väldigt nära idag.

När tre vilt var inne så kom ett skott och man skulle skicka på en dirigering över vattnet och sedan vidare ganska långt uppe på land. Totalt 85 meter ska det ha varit.

Esset kändes lugnare idag vilket hon brukar göra dag 2. Ansmygning, tolling och passivitet vid första nätet gick bra och hon var helt tyst. Transport med störningsskott var inget problem men sen kom nått gnäll vid passiviteten vid andra nätet. Tollingen som vanligt väldigt fin och stadig vid skotten för dubbelmarkeringen. Första tog hon direkt men sprang runt tjärnen tillbaka. Andra simmade hon också över på men kom upp till höger om andens ledslagsplats så gick upp på land men gick sedan ner igen en bit till vänster för att hämta den andra.

På söket hittade hon gåsen direkt. Den tog hon, la ner en gång och tog omtag och levererade den sedan till mina fötter. Efter detta kom 2 änder in snabbt och då gick ett skott till en markering. Simmade över direkt sedan skickade jag på ut vilket hon gick men hamnade lite till vänster om dirigeringsplatsen. Blåste stopp och skickade henne till vänster och då sprang hon rakt på den.

När den var inne skulle ytterligare två eller tre änder in från söket. Den sista, som domaren trodde låg i vattnet varför jag skickade dit visade sig ligga i skogen men även den kom in till sist. Jag är sååå nöjd med hennes arbete i dag eller egentligen hela helgen. Fina apporteringar och fina avlämningar genomgående. Idag fick hon som enda hund för dagen ett Excellent så nu är vi kvalificerade att starta på det praktiska jaktprovet sedan måste vi såklart ha ytterligare ett excellent för att erhålla championantet.




Provet var färdigt tidigare idag så vi kunde åka hemåt redan före klockan 16 så vi anlände till Hudik redan före klockan 19. Ringde efter vägen och beställde pizza vilka vi hämtade upp innan vi åkte hem.

Packade ur bilen, käkade och gav Esset mat innan vi gick en kort promenad med Esset. Efter det blev det lite bubbel. Vi hade lyckats frakta hem bubbelflaskan från igår som jag bara drack ett glas ifrån så vi kunde fira Essets Excellent med ett glas även idag.

Det blev sedan en tidig kväll, kom i säng före 22:30 och sov som en stock.