söndag, september 01, 2024

Östersundsprovet dag 2

 Vi hade tänkt ta sovmorgon till klockan 9 men vi var vakna redan vid 7:30 så då tyckte vi att det var lika bra att stiga upp och bara ta det lite lugnt. Henke duschade och jag såg lite nyhetsmorgon och gav Esset mat innan det blev en promenad. Esset fick vara på rummet medan vi sedan gick och åt hotellfrukost. Vi tog med några smörgåsar, fyllde våra dricktermosar samt tog med en frukt så att vi skulle ha lite lunch i skogen också.

När vi checkat ut så åkte vi genom Östersund till skillnad från igår då vi åkte över till Frösön från andra hållet. Kul att ändå se något annat när man är iväg men vi kan ju inte påstår att vi hunnit se Östersunds stad i någon större utsträckning. Passade även på att tanka innan vi åkte ut till provplats. Anlände runt 10:30 och idag hade det gått fortare. De både nkl-hundarna hade brutit och det var bara tre öppenklasshundar idag så det blev lunchpaus före klockan 12 och efter lunch var det dags för elitklass. Idag hade jag startnummer 2 och det var 4 hundar till start i elitklass.

Kunde se nästan hela första hunden arbete sånär som det sista på söket. Idag var provet upplagt enligt följande. Ansmygning ner till ett nät för passivitet och tolling men där hände inget annat. Ny ansmygning till ytterligare ett nät med ett störningsskott under förflyttningen. Passivitet vid nästa nät och sedan tolling för att ställa upp för en dubbelmarkering. När den första var hämtat gick ytterligare ett skott och en markering kastades på en liten ö i vattnet. När hunden lämnat av den första så fanns således ytterligare två kvar. När dessa var inne gick man till ett sök där man inte såg hunden så mycket  annat än på de fåglar som låt ute i vattnet samt gåsen som låg väldigt nära idag.

När tre vilt var inne så kom ett skott och man skulle skicka på en dirigering över vattnet och sedan vidare ganska långt uppe på land. Totalt 85 meter ska det ha varit.

Esset kändes lugnare idag vilket hon brukar göra dag 2. Ansmygning, tolling och passivitet vid första nätet gick bra och hon var helt tyst. Transport med störningsskott var inget problem men sen kom nått gnäll vid passiviteten vid andra nätet. Tollingen som vanligt väldigt fin och stadig vid skotten för dubbelmarkeringen. Första tog hon direkt men sprang runt tjärnen tillbaka. Andra simmade hon också över på men kom upp till höger om andens ledslagsplats så gick upp på land men gick sedan ner igen en bit till vänster för att hämta den andra.

På söket hittade hon gåsen direkt. Den tog hon, la ner en gång och tog omtag och levererade den sedan till mina fötter. Efter detta kom 2 änder in snabbt och då gick ett skott till en markering. Simmade över direkt sedan skickade jag på ut vilket hon gick men hamnade lite till vänster om dirigeringsplatsen. Blåste stopp och skickade henne till vänster och då sprang hon rakt på den.

När den var inne skulle ytterligare två eller tre änder in från söket. Den sista, som domaren trodde låg i vattnet varför jag skickade dit visade sig ligga i skogen men även den kom in till sist. Jag är sååå nöjd med hennes arbete i dag eller egentligen hela helgen. Fina apporteringar och fina avlämningar genomgående. Idag fick hon som enda hund för dagen ett Excellent så nu är vi kvalificerade att starta på det praktiska jaktprovet sedan måste vi såklart ha ytterligare ett excellent för att erhålla championantet.




Provet var färdigt tidigare idag så vi kunde åka hemåt redan före klockan 16 så vi anlände till Hudik redan före klockan 19. Ringde efter vägen och beställde pizza vilka vi hämtade upp innan vi åkte hem.

Packade ur bilen, käkade och gav Esset mat innan vi gick en kort promenad med Esset. Efter det blev det lite bubbel. Vi hade lyckats frakta hem bubbelflaskan från igår som jag bara drack ett glas ifrån så vi kunde fira Essets Excellent med ett glas även idag.

Det blev sedan en tidig kväll, kom i säng före 22:30 och sov som en stock.

Inga kommentarer: