lördag, september 07, 2024

Gåspremiär i Hög

Riktigt tidig morgon när klockan ringde klockan 04:00. Steg upp, kokade kaffe, gjorde mig klar samt gav Esset mat och sen åkte jag klockan 04:20. Vi träffades i Hög för att åka vidare till den täkt där vi skulle hålla till. Några grabbar åkte och la störningar på täkter dig vi inte ville att gässen skulle flyga. Övriga åkte och började förbereda gömslen och bulvaner. 

Tack vare dimman så gjorde det inget att det började ljusna fort. Vi var klara i tid när dimman började lätta och i samband med detta kom det första grågässen. Esset var lite spänn och taggad inledningsvis men blev fokuserad så snart det började hända saker. 




De första gässen som sköts var grågäss och de har hon lite lättare för att gripa men hon har inte riktigt fått till det att bara springa ut, gripa och leverera in dem. Hon behöver mera erfarenhet. Spontan är hon men greppar och bär inte de varma sprattlande gässen så bra än.



Ju mer dimman lättade desto mera Kanadagäss blev skjutna. De kommer lägre och är inte lika försiktiga. De är dock väldigt stora men nån gås fick hon i alla fall bra grepp på så jag tror att hon kommer att få till detta...




Den viktigaste uppgiften hon löste var när en gås seglat iväg flera täkter bort. Jag gick iväg med Esset för att leta efter den. När jag skulle korsa ett mycket djupt dike för att komma över till nästa täkt var det tur att det var torrt. Det var 2-3 m brett och lika djukt med mycket vegetation. Klängde mig ner och upp en när jag kom upp på andra sidan var Esset borta. Ropade på henne och hon kommer upp i diekt ca 10 meter längre bort. Ville inte lämna platsen utan gick ner igen. Då fladdrar det till och tror ni inte att den skammade gåsen ligger där. Hade vi aldrig hittat utan hund!!! Duktig Esset!

Efter detta föll ytterligare några kanadagäss och när jakten avbröts vid 9:30-tiden så hade de fällt 20 gäss totalt.

När jag kom hem så frös jag in tre grågäss och bytte sedan om. Esset var jättetrött och fick vila medan vi åkte ner på marknaden. I år blev det lite blommor både utomhus och inomhus, saffransbiscotti, en ny plånbok till Henke, cocosbollar och oliver. Blev även lunch i form av Langos men det får nog vara sista gången. Inte särskilt gott och känner mig bara äcklad efteråt.

Väl hemma blev det Kaffe och kokosboll och sen somnade jag i soffan en dryg timma.

På eftermiddagen blev det en promenad genom byn. Vattnade ute i lusthuset och blommorna utomhus och lagade sedan middag. Blev ClubSandwitch på oxfilé på egen hand eftersom Henke åkte iväg för att spela poker i kväll. 

Esset sov i stort sett hela kvällen så jakten i morse tog verkligen mycket energi. Jag var inte direkt jättepigg jag heller och eftersom det blir tidig morgon även i morgon så blev det tidig kväll.

Inga kommentarer: