lördag, augusti 31, 2024

Resa till Östersund och start på tollingjaktprov

 Uppstigning vid 06:30 för frukost och rastning av Esset innan avresa mot Brunflo. I helgen kommer det åter igen att bli start på tollingjaktprov i dagarna två. Eftersom det var tre klasser och totalt 12 hundar till start och Esset skulle gå in som absolut sista hund så kunde vi åka upp samma dag. Det tar faktiskt inte mera än drygt 3 timmar att köra upp till Östersund från Hudiksvall.

Vi kom iväg vid 8-tiden helt enligt plan och anlände till provplatsen strax efter klockan 11. Då hade de 2 nybörjarhundarna gått och när vi anlände hade precis andra öppenklasshunden startat. Vi var således ute i god tid. 

Vi reagerade direkt när vi kom till parkeringen att det var väldigt höga smällar från bössan. Har aldrig hört så höga smällar från en bössa och då tränar vi ändå vid älgskyttebanan där de skjuter med älgstudsare. Vet inte vad det var för skott men det var i alla fall ett hagelbössa.

Hur som helst så blev det en lång väntan. De flyttade nätet för varje klass och la om provet så det tog lite tid. Dessutom är det första gången som de arrangerar prov i Östersund hela arrangörsstaben var nya men de hade verkligen lagt upp kluriga och utmanande prov.

När de bröt för lunch innan elitklass skulle börja så gick vi en 3 km promenad med Esset för att hon skulle få springa av sig och vi skulle få upp värmen. Det var strax över 10 grader och dessutom väldigt blåsigt så man blev kall när man stod still på den blöta myren.

Jag hann se alla elithundar så när som det sista för hunden före Esset innan det var dags för oss. Då hade en hund gjort ett fantastiskt arbete och nog belönats med ett excellent men övriga hundar hade nollat av olika anledningar.

Esset gjorde en lugn och fin ansmygning till första nätet. Har var hon också helt tyst i passiviteten. Man ställde sedan upp och det sköts två skott man det föll bara ett vilt på vatten. Det andra var en dirigering till andra sidan vattnet som skulle tas in först. Esset hade inga problem att stå emot "störningsmarkeringen" däremot tyckte hon vattenvegetationen var lite jobbigt. Förutom näckrosor som hon är van så var det också några ringlande blad i vattnet den första biten av dirigeringen. Det tyckte hon var lite jobbigt att simma igenom så jag fick skicka om henne två gången men då kom hon igenom och simmade rakt ut. Väl uppe på andra sidan fick jag också dirigera henne lite till vänster.

När den var inne så skickade jag på markeringen. Tog land ut och sen fick jag stötta henne lite för att hon skulle gå ner i vattnet på andra sidan men hon hade koll att den låg ute på vattnet men hon såg den ju inte.

Efter detta blev det en ny ansmygning till nästa nät. Ny tolling och nu kom nått litet gnäll i passiviteten. Under tollingen vid detta nät sköts det och kastades en enkelmarkering på vatten. Esset stannade fint och markerade. När jag gick ut till henne släppte hon tollingföremålet och jag skickade henne. Den markeringen hämtade hon utan problem.

På söket så kom hon fram till gåsen först. Hon nosade och det kändes som att hon skulle gå ifrån den så jag sa JJJA! Då tog hon den kom kom med den ändå in utan omtag.

Efter detta tog hon in två änder innan man vände vi upp mot vattnet för att dubbelmarkering som hon löste bra. Fortsatte med söket där hon tog in ytterligare tre änder innan provet var slut. Duktiga duktiga Esset!!! Ett pris men att hon inte tog gåsen spontant, att jag fick skicka om henne på vattendirigeringen samt att jag stöttade henne lite på någon markering gjorde att vi fick ett Good vilket jag är jättenöjd med. Det var bara en till elithund som gick till pris och den fick ett Excellent.



När provet var slut och prisutdelningen varit så åkte vi direkt ut på Frösön och checkade in på hotellet. Klockan hade då hunnit bli efter 18. Vi fick bord på restaurangen klockan 19 så vi hann landa på rummet och de Esset mat samt fräscha upp oss lite och ta ett glas bubbel innan vi gick till middagen. Tanken var att middagen skulle vara ett litet firande av vår 20 åriga bröllopsdag som var förra veckan när jag var uppe i Piteå.

Det blev Gin-soure för Henke och ett glas bubbel för mig innan förrätten som bestod av en skagenröra med pepparrot och syltad rödlök på grovt jämtländskt bröd.


Till varmrätt blev det Grillat Hjortinnanlår med Kronärtskocka, spetskål, svampkräm, svensk färskpotatis och, smörad karljohansvampsky. Till detta blev det ett gott rödvin.

Jag tog kaffe och tre tryfflar till efterrätt medan Henke tog en whiskey -Highcoast Timmer

För att Esset inte skulle behöva vara ensam så tog vi ett glas i Lobbyn som avslutning. Där kunde man ha med sig hunden och njuta framför "brasan". Tyvärr hann vi inte med något Spa som var tanken. Middagen avslutade vi strax efter klockan 21 och Spa:t stängde klockan 22 så det var ingen vits.

Inga kommentarer: