söndag, april 10, 2011

Nordiska tollargänget dag 2

Vaknade före klockan ringde runt 06:30 men ändå lyckades vi hamna i tidsnöd när vi satt och åt frukost. Idag började vi redan klockan 08:00.

Vi startade dagen med dirigeringsövningar där vi ven idag delades upp i två grupper. Tre stycken gjorde jaktfotsövningar bakom skytt med Jörgen medan de andra tre skulle göra dirrigeringsövningar till tre olika områden.

För min del började dagen med ett viltsök med 6 vilt men i övrigt gjorde jag också ovanstående övningar dock med lite större svårigheter än övriga. Söket gick bra men vi konstaterar att Humla spårar viltutläggaren, i alla fall när viltutläggaren är jag... Får tänka på detta när vi tränar sök...

Fotgåendet bakom skytt genomförde jag på ungefär samma sätt som igår och det var inga problem överhuvudtaget.

Dirrigeringsövningen för Humla var upplagt på följande sätt: Humla fick se mig gå ut och lägga ett vilt på en plats sedan tog jag med Humla ut på en promenad och gick tillbaka för att skicka till platsen. Under tiden som jag var ute och gick flyttade Anita viltet till en helt annan plats. Jag skickade Humla till den ursprungliga plastern och hon fick kolla av den lite snabbt. Sedan skulle jag dirrigera iväg henne till den rätta platsen vilket Humla var lite tveksam till inledningsvis men lyckade övertalas efter ytterligare två kommandon.

Andra övningen (ny plats) gick jag fram till plasten där alla lagt sina vilt men jag kastade mitt vilt ca 10-15 m bakom denna plats. När jag sedan skickade henne försökte jag trycka ut henne precis när hon skulle passera den plats där viltet tidigare legat. Humla gick förbi platsen men vek samtidigt av till höger (som jag hade dirrigererat henne på förra övningen) så även här blev det lite strul vilket resulterade i ett par extrakommandon utöver vad som borde behövas.

Sist dirrigeringsövningen blev en enkel övning men först inkallning, stopp och sedan skick UT. Inga problem!!!

Efter denna övningen satt vi och pustade några minuter medan Anita preparerade ett område med 6st tennisbollar. Vi fick sedan gå fot med hundarna på ett led för att en och en skicka till detta område men från olika platser. Vi gick som i en cirkel runt området för att ingen hund skulle skickas från samma plats som någon annan. Syftet med övningen var att vi som förare innan vi skickade vår hund skulle tänka igenom vad vi ville ha ut av övningen samt tänka igenom hur vi skulle aggera om hunden inte aggerade riktigt som vi tänkt. Här ville Humla vika av lite och inte gå exakt som jag ville så jag skickade om ett par gånger. Vid ett senare skick blev jag så snopen när hon aggerade som jag tränat i vinter på snett utskick. Det var inte meningen att jag skulle göra det tecknet för hon skulle ju rakt ut men jag var slarvig å blev så paff när hon aggerade helt enligt mitt tecken att jag släppte henne alldeles för långt. Gjorde om och nu blev allt helt rätt.

Lunchen intogs liksom igår hemma hos Anita men alla hade med sig sin egna mat. Efter lunch gick vi ut till ett hygge där tre av oss placerades ut som kastare med lockpipor att blåsa i istället för skott och de andra tre stod på linje uppe på en höjd. Ett alternativt område hade lagts ut som dirigeringsområde. Anita vinkade till den av kastarna som skulle kasta å denna blåste då i sin lockpipa. Förarna på linje vände runt med sin hund mot ljudet och då kom ett kast som alla markerade men ingen fick gå på utan vänta på ytterligare instruktioner. Ibland fick man gå, inbland vända om för att se ytterligare en markering och då dirigera till den först kastade osv...

För många av hundarna innebar denna övning ett för ett stort stesspåslag men för Humla var denna övningen alldeles perfekt. Både jag och Humla markerade dock extremt dåligt så där har jag nått att träna på. Varför Humla markerade dåligt vet jag inte men jag känner ingen oro för detta då jag vet att markering INTE är ett problem för Humla. Jag var mest förvånad över att Humla faktiskt gallopperade i denna terräng. Trodde att hon skulle tycka att det var jobbigt med kvistar, grenar och andra ojämnheter men inte då!

Dagen avslutade med att Crille och Humla gjorde varsin viltövning. För Humlas del en dibelmarkering med vilt som hon skötte perfekt även om hon av någon anledning tvekade över ett terrängbyte vilket förvånade mig lite. Crille gjorde också en markeringsövning innan vi satte oss sedan för att summera helgen. Jörgen sköt två skott då inget hände, vi varvade ner en stund och gick sedan tillbaka till huset där vi tog farväl för denna gång. Usch vad tiden har gått fort! Tack till alla som var med och förgyllde helgen, jag längtar redan till nästa gång.








Vi som bott i huset åkte och städade innan vi åkte hemmåt. Jag, JJohanna och Elisabeth träffades sedan på Max för middag men sedan skildes även vi och jag åkte hemmåt och var rejällt trött när jag kom hem klockan 22, Uppackning och sedan sängen...

1 kommentar:

Johanna sa...

Vad trevligt vi ser ut att ha :)