lördag, april 12, 2014

Nordiska tollarna dag 1

Nu är det ett drygt halvår sedan sist… Senaste träffen var hos Marie i Vigge i höstas och redan då bestämde vi en ny tid för nästa träff… Då var det evigheter till nästa gång men nu är det dags…

Steg upp klockan 05:30 och åkte klockan 06:00. Vinna fick rasta sig på gården och jag åt frukost i bilen så jag var framme hos Anita redan klockan 08:45. Alla anslöt… Denna gång med några nya deltagare då vi haft ett visst bortfall. Lotta och Sussie ersatte Johann A och Marie som inte kunde komma denna gång. Inte heller Elisabet kom i år så vi blev 6st denna gång.

Efter besök i valphagen hos Anita och genomgång av förmiddagen så tog vi med hundarna ut i skogen. Vi tränade tre och tre så hade vi tre funktionärer hela tiden. Mycket bra! Vi hade all efterfrågat markering och dirigering och mycket skott å då lägger Anita upp en träning med de elementen.

Vi började med en övning där alla tre ekipagen ställde upp bredvid varan. En dirigering lades ut och Vinna fick hänga med och se den platsen. Sedan placerads kastare ut och sedan började övningen. Ekipaget i mitten fick bestämma i vilken ordning som övningen skulle utföras. Skott och kastad markering till vänster om dirigeringsplatsen. Sedan skott och kastad markering till höger om dirigeringsplatsen. Ekipaget i mitten skulle ta dirigeringen och ekipagen på kanterna skulle ta in varsin markering. I vilken ordning allt skulle ske bestämde dirigeringsekipaget. Vinna gick igång en del på skott och kasten vilket var rätt väntat. Gnällde en del men var ändå fokucerad på mig. Både markeringarna och dirigeringen klarade hon väldigt fint!

Nästa övning hade samma upplägg men annan terräng med diagonalt dirigeringsskick över dike och där hunden också skulle passera hjulspår mm. För Vinnas del långa dirigeringar men hon klarade det ändå bra trots rejäl störning av markeringarna.

Även sista övningen hade samma upplägg men nu började hon nog bli rejält trött för nu var både markeringarna och dirigeringen svår men vi löste det till sist. Strulade en hel del för de flesta när vi kommit så långt. Det märkt att hundarna inte riktigt är vana med så mycket arbete efter vintern.

Efter lunch som intogs på altanen tillsammans med valparna så kom viltet fram. Bara änder för Vinnas del hade vi bestämt. Nu började definitivt problemen då Vinna skulle äta på änderna. Precis som jag konstaterat är hon väldigt hård i dessa situationer och trots att Anita “vaktade” viltet och skällde rejält på henne om hon började äta så försökte hon på nytt varje gång.

Övningarna var upplagda som stationer på ett WT enligt följande:

Övning 1: Kort transport. Skott och markering in i en grantätning. Övningen i sig var inga problem men viljan att äta fanns direkt. Det är gripandemomentet som är problemet. När hon inte försöker äta utan griper är hon klanderfri och levererar helt enligt skolboken.

Övning 2: Markering uppe på ett krön så nedslaget blev lite dolt. Även denna gång var övningen inte problemet utan gripandet….

Övning 3: Skott, kast till en rotvälta i lite stökig terräng. Övningen löstes bra och nu minns jag faktiskt inte om hon grep direkt eller gjorde nått ätförsök först.

Övning 4: Skott och kast där anden landade mellan två stenar. Denna gång hade vi en klar plan och hur vi skulle göra men då griper hon snabbt och fint utan ätförsök.

Övning 5: Skott och kast ner i ett dike där det dessutom gick ett till dike diakonalt alldeles intill. Än en gång en bra övning och faktiskt ett bra upptag. Blinkar

Eftersom vi ville testa vår plan så arrangerade vi ytterligare en enkel övningar med en dirigering men även denna gång apporterade hon bra.

Här kommer lite bilder från dagen…

DSC_1212DSC_1214DSC_1226DSC_1230DSC_1238DSC_1239DSC_1242DSC_1246DSC_1247DSC_1248DSC_1250DSC_1251DSC_1257DSC_1264DSC_1267DSC_1270DSC_1271DSC_1273DSC_1275DSC_1279 DSC_1283DSC_1287DSC_1291DSC_1297

När vi var på väg tillbaka när träningen var slut skulle vi testa att apportera en kråka men den vägrade hon ta så jag antar att hon var väldigt trött efter dagen. Klockan hade hunnit bli 18 och både hundar och förare var väldigt trötta.

Vi köpte pizza som vi åt men som sagt, ett mycket trött gäng orkade inte mycket mera än att kort planera morgondagen, äta, dricka ett glas vin och sedan var det godnatt…

Inga kommentarer: