söndag, januari 01, 2017

Genomgång av året som gått…

Januari

Bristen på snö gjorde att årets första träning genomfördes den 3 januari ute på Stensön. Såå skoj! Ett stort gäng träffades och hade trevligt och genomförde en träning under flera timmars tid. Långa markeringar och dirigeringar stod på schemat.

Bara några dagar senare så kom både snön och kylan. På vår lilla sjö var det populärt att fiska gädda. Vi fiskade inte men var nere och träffade kopisar som ofta fiskar nere i sjön. Tog också rätt på fem gäddor som jag skickade på Kvicksilveranalys så nu vet vi att vi kan äta fisken ur sjön.

Den 21 januri hade vi fått så mycket snö att jag tog den första åktur med skidorna. Tyvärr blev det inte alls lika mycket skidåkning i år som i fjol men man kan inte hinna med allt.

Vi var ett gäng som åkte till Sundsvall på en Inofficiell utställning. Domare var Patrik Ragnarsson som är enormt trevlig och rolig och duktig på hundars exterör. Vinna blev BIM med kritiken

“Fyra årig tik. Aningen långsträckt, välformat feminint huvud, vackra ögon, välplacerade öron. Bra bett. Fint uttryck, bra hals och överlinje. Välformad bröstkorg, en tanke lång i längden. Harmoniska vinklar fram och bak, härlig lårbredd och låga fina hasor. Nyttjar svansen väl, bra päls och färg och vita tecken. Rör sig med bra stil och steg. Härligt temperament. Välpresenterad”

Februari

I Februari opererades Humla för juvertumörer. Hon klarade operationen väldigt bra och efter några veckor visste vi att alla var godartade och Humla återhämtade sig mycket snabbt.

Vi hade också en hundgängsträff hemma hos mig med trerätters middag. Fantastiskt trevligt och jag är så tacksam för att vi är ett så trevligt gäng som trivs så bra tillsammans. Det var fint väder och eftersom vi har massor med snö så är det väldigt vackert ute. Fint väder, vit och fin snö å vackra hundar.

Vi började också med nått som skulle blil en riktig succe. Vi införde Matstafett med jobbet. Något som jag verkligen kan rekomendera fler att göra. Man lär känna sina kollegor bättre och det är väldigt roligt att få komma hem till alla. Mycket trevligt!

Som vanligt åkte jag ner till Söderhamn och flygstaden på SSRK Gävelborgs årsmöte. Jag valdes in i styrelsen och sedan startade jag tjejerna i WT:T. Humla som ju piper gjorde ändå bra i från sig och var hyffsat tyst så hon fick 65p i Elitklass trots att hon nollade en station pga ljud. Hon slutade på 4e plats. Vinna startade i Ökl och var också duktig. Fick 87p i ökl och slutade då på 2a plats.

Vi hade ett spännande studiebesök i Oljebergrummet med jobbet som avslutades med promenad och fika ute på Kastellholmen en solig och vacker dag i februari.

Mars

Vi inledde mars med ögonlysning av Vinna. Resultatet var såklart det bästa tänkbara, helt UA:

För första gången någonsin åkte jag ner och deltog i Tollarklubbens årsmöte vilket var mycket intressans och trevligt! Då fick jag och Tina också våra jaktpins för Vinna och Theodors 1a pris på Tolingjaktprov i fjol.

Jag åkte också ner till utställning i Högbo tillsammans med träningsgänget. För Vinnas del blev det ett excellent och hon uppförde sig som vanligt så bra och är så enkel att ha med

Påsken firade vi i Änga tillsammans med Lasse och Birgitta och Katarina och Jonas och barnen. Inte så mycket snö så hundarna fick ett påsksök där söket förutom dummies även innehöll varsitt påskägg med hundgodis.

Den 30 mars publicerades äntligen den nya hemsidan efter mycket jobb och många timmars jobb. Nu är det en kennelsida istället. Anette hjälpte mig och fixade en kennellogga också och så här ser den ut för min kennel, Vinnarens kennel!

I mars deltog vi också i Spin of hope, Spinning till förmån för canserforskning. Senare gick vi också på en konsert Music of hope även det till förmån för canserforskning.

April

Redan den 7 april kunde jag trots att isen fortfarande låg på stora delar av sjön genomföra årets första vattenträning. Tack vare högt vatten så kunde jag börja med Vinnas vattendirigeringsträning. I sommar ska fokus ligga på just det momentet har jag tänkt.

Den 9 april åkte vi till Henry i Ljusdal och tränade. Svårt och väldigt utmanande med mycket skott, bumperboy, störning och ändå svåra arbetsuppgifter. Vinna var mycket duktig å jag var djupt imponerad. Är nog bra att alternera våra lugna träningar men denna typen av träning för att förbättra stresståligheten.

Lisa slutar och flyttar till Piteå, Maria har slutat tidigare i år. Då hittar vi på nått skoj och denna gången blev det ridning för de berörda och sedan en Asienmiddag med suschi och annat..

[DSC_1643%255B5%255D.jpg]

Vid träning under våren så skadade sig Vinna. Hon hade så ont att hon skrek så jag blev så orolig så orolig och när jag var hos veterinären och de inte heller kunde känna igenom henne då hon skrek rakt ut vid minsta beröring. Hon rör sig väldigt fint men har uppenbarligen ont. Sedering och röntgen av rygg. Jag hann under tiden jaga upp mig och befarade en ryggskada men det visade sig vara en muskelbrisning i en lårmuskel tack och lov. Blev nästan 10 veckors vila samt medicinering men sen var hon fit for fight igen.

Vi gjorde ett storinköp under våren också och titta vad glad Henke blev!

Maj

Inleddes med en tur till Skåne. En mycket mycket trevlig kennelträff nere hos Vinnas uppfödare Anette och Ola i deras stuga. Vinna, som fortfarande inte var återställd efter skadan fick ta det lugnt men kunde ändå vara med på en hel del aktiviteter. Det var så skoj att träffa flera av Vinnas syskon och släktingar. Jag bodde tillsammans med Catta i egen stuga hos Anette och Ola skötte markservisen och med bravur. God mat och dryck och perfekt träningsväder. Vi fick utställningsträning, viltspår och körde tolling och viltträning. Jätteskoj var det!

2 Ebba7DSC_1947DSC_2059DSC_2065DSC_2080 DSC_2123

Naturligtvis hade vi även i år Fågelskådning med jobbet. Eftersom Henke var bortrest så fick tjejerna hänga med och de skötte sig bra och njöt av att få komma ut på nya platser i naturen.

Vi var ett gäng som anmälde oss till en WT-domarutbildning i Rättvik. Vi hyrde en stor stuga och bodde ihop jag, Anna, Kajsa och Tobbe och tränade hund och oss själva på dagarna. Dag två avslutade med ett WT där Hudikgänget dominerade öppenklass. Anna 1a, Jag 2a och Tobbe 3a. Detta var första aktiviteterna som Vinna fullt ut fick vara med på efter skadan. Skoj att hon trots lång vila skötte sig så bra.

Juni

Äntligen gjorde vi slag i sak och åkte och köpte nytt golv till matrummet och de båda hallarna på båda sidorna om det rummet. Hade sagt att det nya golvet skulle vara på plats innan mamma och pappa kom ner å de skulle komma till midsommar så det var bara att sätta igång. Allt blev klart med undantag för att listerna i hallen inte kom på plats men det kan jag leva med...

Det blev fullt hus över midsommarhelgen. Mamma, pappa, Thomas, Helena, Amanda, Emil och Emmelie och dessutom deras 4 månaders valp men det gick väldigt bra. Vi hade högsommarvärme hela helgen så vi kunde vara ute mycket vilket är skönt när vi är så många.

2016-06-24 11.00.192016-06-24 15.06.45 2016-06-26 18.11.21DSC_2636bDSC_2657bDSC_2669bDSC_2679bDSC_2698bDSC_2832b

Mamma och pappa stannade några dagar extra och då gick vi på Utställningen IKONER som visades på Hudiksvalls museum. Det är en fotoutställning med tema Dawns syndrom. Vi var också en dag i Änga med middag och bad i Bergstäkten.

2016-06-27 14.21.212016-06-27 14.21.562016-06-27 14.24.39

Juli

Det har blivit tradition att åka och starta på WT:t på Kybacka. I år var det en riktigt svårt WT en Vinna gjorde bra i från sig på de flesta stationernan och slutade 7a med 81p i Ökl. Mycket nöjd och glad för det!!! Hon känns stabil på runt 80p på varje WT som vi startat på.

Förra hösten var en reporter med på en duvjakt som jag och Humla var med på. Det var Humlas första duvjakt men det gick väldigt bra. Fick en fin bild som togs på jakten men jag fick inte använda den förrän tidningen publierats så jag har suttit och hållit på den i nästan ett år nu. Är så stolt över att Humla, en tollare fått pryda omslaget på en jakttidning ”Jakt och jägare” Förutom att Humla prydde omslaget på tidningen så var jag, Anna och Lizzie också med i reportaget på 4 sidor inne i tidningen. Coolt!

Mitt i sommaren åkte jag en snabbis till Afta och den Internationell utställning som arrangeras där årligen. Vinna får ytterligare ett Excellent men tyvärr var det stopp med det.

Eftersom Vinna inte började löpa som planerat vid midsommar så hann vi med ytterligare ett WT. En nolla på första stationen pga knallning men sedan superjobb. Vi slutade på 5e plats med 64p trots en nollad station.

Väldigt sent kom båten i vattnet men vad gör det? Huvudsaken är ju att den kommer i under semestern. Å en fin sommar innebär också ett antal härliga båtturer. I fjol var vi inte ute nästan något pga en riktig skitsommar men i år blev det några nätter. För ovanligheten låg vi ofta i Klubbviken till skillnad från Berghamn där vi annars ofta brukar spendera stor del av sommaren.

2016-07-19 16.36.24 2016-07-19 21.09.452016-07-20 10.56.442016-07-20 14.14.572016-07-20 14.19.32DSC_3089DSC_3094DSC_3095DSC_3113 DSC_3117DSC_3233DSC_3252DSC_3263

Helt plötsligt, helt oplanerat fick vi ett SMS en kväll vilket resulterade i Piteåbesök. Det var Mårten och Zandra med pojkarna som kom och spenderade två nätter hos oss. De bodde i husbilen eftersom ju Mårten är hundallergisk men tack vare fint väder så kunde vi umgås mycket utomhus. De var Crusing den helgen så vi åkte in till stan en kväll. Det blev en riktigt trevlig helg men fantastiskt väder, fiske, bad och en häftig crusing men massor med folk ute på stan. Riktigt kul!

DSC_3119DSC_3125DSC_3135

I år när vi var i Änga passade vi också på att bada uppe i Bergtäkten. Det har visat sig vara ett toppenställe där både vi och hundarna kan njuta och bada av varmt härligt badvatten alldeles intill huset.

DSC_3142DSC_3149DSC_3154DSC_3158

Augusti

Då ju Vinna skulle ha varit parad vid det här laget så hade jag inte anmält mig till Tollarespecialen 2016. Men.... utan anmälan så kan man ändå bli sugen på att åka till arrangemanget så sent om sider bestämde jag mig för att åka. Anna erbjöd mig en plats i förtältet till deras husvagn. Undade hur Vinna skulle klara att bo i tält på en camping med flera hundra tollare men det gick alldeles utmärkt. Inte en enda gång försökte hon ta sig ut eller skälla då folk eller hundar gick förbi. Så häftigt!

Jag och Vinna drev runt i flera dagar och kollade på tollingjaktprov och träffade tollarfolk och hade mysiga middagar i tältet. Vädret var inte det bästa och sista natten fick jag magsjuka vilket inte var så skoj. Att springa bort till en servicebyggnad och kräkas flera gånger på natten är inte kul men vi överlevde och smittade ingen annan tack och lov. Den morgonen konstaterade jag också att Vinna börjat löpa under natten. Måste ha varit rekord i löp den här specialen för jösses vad många som började löpa den helgen!

Helgen efter hade jag blivit Inbjuden att döma på faltmästerskapet 2016 vilket var väldigt skojigt då alla träningskompisar ju har flat. Förutom att lära sig en massa om workingtest, träffa massa trevliga människor och se en hel drös duktiga hundar så var det hedrande att få döma på ett så stort arrangemang som flatmästerskapen.

Men den kanske mest spännande händelsen under augusti var ändå Piteåresan med date mellan Vinna och Theodor.. Det började lite trögt men innan jag åkte hem till Hudik igen hade de fått till två fina parningar. Åååå vad spännande tider som väntar nu!

Den väntade mamman ska få stå tillbaka i höst. Vem vet, det kanske är Humlas sista år som apportör. Hon fyller ju ändå 12 år snart. Den 30e augusti var årets premiärjakt på gås. Vilken succe det blev. Har nog aldrig varit med om sååå mycket gäss!

På jobbfronten var den stora händelsen att Iggesunds hårdkroms förorenade lokal äntligen revs bort

September

Hela september präglades av jakt. Flera dagar i veckan jagade vi på morgon och sedan åkte jag till jobbet och jobbade heldagar. Inte mycket sömn under hösten således då man för det mesta stiger upp runt 02.30-03.30.

September började med en gåsjakt på täkten hemma. Första jakten där endast grågäss sköts. Häftigt för de är betydligt mera svårjagade än kanadagässen.

Vinna hann med en utställning till innan hon tog valpledigt. Än vet vi inte om det är några valpar i magen men jag tänker inte ta några risker. Utställningen gick riktigt bra! Vinna fick Excellent med CK och slutade 4 med R-cacib.

I Delsbo blev det ytterligare en lyckad gåsjakt. En fantastisk vacker morgon var det!

Bara några dagar senare var det dags igen. En rktig storjakt med massor med skyttar, massor med gäss och massor med apporter. Det är så himla skoj och Humla bara älskar det!

September var en jaktintensiv månad. Blev en jakt i Gryttja en fin höstdag

Den 19 sept var jag till Delsbo för att ulltraljuda Vinna. Såklart visade det sig att hon var dräktig

På kvällen åkte jag och Humla iväg på årets enda sjöfågeljakt. En helt magisk kväll som bjöd på trut, änder, gäss och kråkor...

Vi fortsatte med den roliga traditionen med matstafett på jobbet under hösten. Varje tillfälle besökte vi tre kollgor för att äta förrätt hos en, varmrätt hos en och efterrätt hos en.

Ytterligare en gåsjakt i inte lika roligt väder....

Dagen efter jagade vi gås för första gången på harvad åker. Det blev en enormt lerig historia men det gick bra det också. Faschinerades över hur stora apporter min lilla hund på snart 12 år orkar bära.

Dagen efter det blev det ytterligare en gåsjakt som för första gången resulterade i noll gäss. I ren frustration sköts en nötskrika innan vi avslutade. Skillnar på apporteringsviltens storlekar mellan dagarna.

Vinna som inte får vara med på jakterna fick i alla fall komma ut och springa och nosa lite medans vi packade ihop. Hon ville hänga med alla bulvanerna hem tror jag

Tråkiga händelser inträffade också under året och den värsta chocken kom en morgon när jag vaknade och läser ett inlägg från Anders Wahlberg som berättar att hans fru, Anita Wahlberg dött under natten. Anita och Anders har fött upp tollare under namnet Duck Tails i många år och har bägge varit engagerade i tollarklubben under väldigt många år. Anita blev bara 51 år.

Oktober

Ett bröllop mellan Henriks kusin Daniel och hans Sofie i Åtvidaberg blev det i oktober. Kul att få träffa dem igen!

I höst åkte vi på kurs och kick-off till Sturms tillsammans med kollegorna. Jättefint väder och trevliga och givande dagar då jag hade med mig hundarna eftersom Henke var bortrest men det gick bra det också. Härlig miljö där hundarna fick sköna skogspromenader.

Den 7 oktober var dagen då de första valprörelserna kunde noteras i Vinnas goa mage

Den 10 oktober ställde vi iordning valplådan. Nu börjar nedräkningen...

Ovanligt sen upptag av båten i år pga att firman med kranbilen hade mycket jobb och chauffören dessutom råkade ut för en olycka men den 14 oktober, dagen före bryggorna tas bort kom den i alla fall upp.

Fina höstdagar ger fina bilder på fina tjejer

Den 20 oktober, dagen före valpningen satte igång såg Vinna ur så här:

Å vips så satte det igång när vi satt och såg på tv.

Stolt mamma tidigt på lördagmorgon

Vinna visade sig vara en väldigt duktig och omhändertagande mamma

Skulle kunna lägga ut hur många bilder som helst på valparna. Mitt liv tog tvärstopp! Bara jobb och valpar som existerade under resten av oktober, novemeber och senare också december.

Allt gick så bra. Vinna skötte allt men jag var ändå hönsig å sov på helspänn i alla fall den första veckan. De var ju så små! Humla tog också allt med lugn och var så hänsynstagande.

Sovstilarna på valparna är ett verkligen något att visa upp

DSC_1025DSC_1026 DSC_1027DSC_1042

November

Den 11 november kom Katarina och Jonas med barnen för att hälsa på valparna för första gången. Alva höl på att börja gråta hela tiden för att hon tyckte att valparna var så söta.

DSC_1133bDSC_1135bDSC_1136b DSC_1148b

Den 12 fick Humla träffa valparna på nära håll för första gången. Väldigt coolt tyckte både hon och valparna. Som nu fått en stor lya.

När den första valpköparen kom på besök rasade min värd. Vinna som är en cool tjej som förvisso brukar skälla när det kommer folk men hon intog nu en vaktande roll när det kom okända människor till huset där valparna ju är. Hon morrade och skällde på dem. Hade inte en tanke på att något sådant skulle kunna inträffa så det kom som en chock och jag fick också enormt dåligt samvete både för att utsätta Vinna för så många besök så tätt men också prestigeångest inför vad okända människor som skulle få köpa valp skulle tycka och tro. Jag var förmodligen sliten efter en intensiv höst, trött efter en psykiskt jobbig period med spänningen att ha valpar och detta blev droppen som fick mitt liv att rasa. Jag gick i däck, utmattning med panikångest till följd. Jag slutade sova, slutade äta. Efter det kom panikångestatacker, hjärtklappning och min vilopuls intog ett läge på ca 110. Kroppen kokade, hjärnan gick på högvarv och till sist kollapsade allt och jag blev tvungen att söka hjälp. Medicinering och sjukskrivning blev resultatet. Tack och lov så har de flesta förstående för det inträffade och jag insåg hur enormt tacksam jag kan vara med släkt, vänner och förstående valpköpare som tröstade, stöttade och hjälpte mig på alla möjliga sätt. Såååå tacksam till er alla!!!

Den 21 november jobbade jag fortfarande men koncentrationen var nog inte på topp. På väg till jobbet missade jag en bil som kom från höger. Den var skymd bakom balken ellan framrutan och dörren och när jag såg den var jag redan ute i vägen. Skulle ha gasat för då hade jag hunnit över men reflexmässigt stannade jag vilket resulterade i att han körde in i sidan på min bil. En kollission i mycket låg hastighet men som ändå resulterade i stora skador på styrningen på min bil så det var väldigt onödigt. Ingen kom dock till skada å det är väl i grunden det viktiga.

December

Valparna växte, fick nya erfarenheter dagligen i form av nya människor, fick komma ut i nya miljöer, gå på nya underlag, var utomhus på gården, i skogen osv. Utsattes för ljud och provade lite nya smaker. Allt gick så smidigt. Aldrig några rädslor eller obehag. De är bara helt underbara!

Helgen före jul vad det dags för valparna att flytta till sina nya hem. Kändes så lätt å gick så bra. Jag vet att alla valparna kommer att få det fantastiskt bra. Ambitiösa valpköpare kommer att ta väl hand om dem men nog tusan kommer jag att sakna dem. Vinna tog det hela väldigt bra å jag tror att hon tyckte att det var lite skönt att bli ”hund” igen och att livet återgick till det vanliga.

Med facit i hand å när jag sakta men säkert börjar komma tillbaka till mitt rätta jag så har jag insett att detta fenomenet med en överbeskyddande tik inte alls är så ovanligt. Det är bara det att det är väldigt få som pratar eller framförallt skriver om det. Jag är tacksam för att Vinna var så omhändertagande och bra mamma. Hellre en tik som är lite väl överbeskyddande än en tik som inte tar väl hand om sina barn eller till och med är elak på barnen. De finns ju de tikarna också...

Hur som helst så resulterade min krasch att jag insåg att det inte var läge att behålla någon valp. Jag som alltid sagt ”Aldrig mera tre hundar!” hade först bestämt mig för att jag måste ha en valp från denna kullen MEN... nä att inte må bra å samtidigt behålla en valp insåg jag skulle resultera i problem så med Henkes kloka resonemang så beslutade vi oss för att trots allt inte behålla någon valp. En beslut som känns helt rätt nu men som jag vet kommer att kännas jättejobbigt den dagen jag mår bra igen. Men valpar föds det fler av. Det kommer en tollarvalp, ja kanske en tollarkull till hushållet senare när vi är pigga och redo för det.

Året slutade som sagt i sjukskrivning men jag mår ändå märkbart bättre. Mycket motion sista tiden, minst 1-1,5 mil per dag har gjort mig och Vinna gott. Humla blev lite stel av så mycket motion vilket kanske inte är så konstigt, hon är ju ändå 12 år snart.

Vi började också träna i Totohallen den sista veckan och hann också med några apporteringsträningar till både min och hundarnas stora glädje.

Julkort 2016

Jul firades hos Katarina och Jonas och Nyår hos Ida och Gösta. Hundarna var för första gången på 15 år hemma själva på nyår och det gick alldeles utmärkt. De var helt oberörda vid promenad klockan 23:30 å vid 12-slaget så det smällde ordentligt även inomhus så låg de lugnt och sov framför tvn. Enligt rapport var även alla valparna oberörda av nyårsraketer till min stora glädje.

Slutet gott! Allting gott!

Inga kommentarer: