onsdag, januari 01, 2020

Sammanfattning av 2019

Nu inleder vi ett nytt sekel men först sammanfattar vi året som gått....


Januari
Månaden präglades av köksrenovering. Garaget tömdes för att ge plats åt köksleverensen från IKEA och alla nya vitvaror som vi beställde på Black friday. Köket tömdes och tillfälliga lösningar iordningställdes i tvättstugan och i vardagsrummet.



Vi monterades ihop de nya stommarna så huset belamrades i sin helhet och något egentligt kök hade vi inte så det blev en hel del restaurangbesök:

Födelsedagsmiddag intogs på Miss Sara

Vi testades nyöppnade Pinchos

Vi köpte kebab på Jakobsbergsvägen ett par gånger

Den 23 januari lyckades vi vinna en femrätters middag på Sigges. Hur lägligt kom inte det när man inte har något kök? Mums!

I januari kom lite snö, så där lagom mycket så att hundarna kunde busa på täkterna. Jag skickade också blodprov till USA för att testa Vinna och Humla för PRA. Vinna är fri (A) men hennes resultat är inte registrerat då hon har en utländsk pappa vars föräldrar är testade. Humla är ju sedan tidigare testad affected (C) men eftersom hon vid nästan 14 års ålder ögonlyses fri för femte gången så ville tollarklubben att nya prover skulle skickas. Vinna var mycket riktigt A och Humla var även denna gången C vilket Optigen tyckte var mycket märkligt då hon återkommande ögonlyses utan anmärkning.

I januari konstaterade jag också att jag lyckats gå ner hela 10 kg sedan i september. Yes!!! Målet är 14 kilo tills i maj och det känns fullt rimligt nu.

Februari
Präglades väldigt mycket av jobb. Tog också bort några födelsemärken på ryggen och dessutom fortsatte jag och Maggan att vara duktiga och springa på luncherna trots den stora mängd snö som kommit den sista tiden.




Jag gick en massagekurs hund i februari. En helgkurs som jag tror kan vara bra med tanke på Vinnas rygg och muskelåkomma.

Det kom som sagt en hel del snö i början av februari men i slutet av februari hade vi också riktiga vårkänningar och kunde ta promenader ute på isen på Drevis.

Mars
Humla, som fortfarande är en fysisk pigg dam, började få lite problem med magen och behöver ofta ut på nätterna. Hon är dock duktig på att säga till om det så det händer inga olyckor inomhus.

I mitten av mars fick jag tid hos en duktig specialist i Sundsvall för att diskutera Vinnas problematik och komma fram till hur vi skulle gå vidare.  Vinnas L7-S1 är så omfattande och hon ska fylla 8 i år. Operation är komplicerad och rehabtiden lång, minst 1 år. Även om prognoserna efter operation är bra så kommer hon alltid att behöva stå på antiinflammationshämmande/smärtstillande. Det finns heller inga långtidsstudier på den operation som skulle behöva genomföras så man vet inte hur länge effekten av operationen skulle bestå. Mitt beslut blev att inte operera vilket innebär avsevärt kortare liv för Vinna men det livet ska vi se till att det blir bästa tänkbara. Vid besöket fick hon en cortisoninjektion intill leden vilket hon ska få ytterligare två gånger med två veckors mellanrum. Hon kommer så småningom också att få Cartopfheninjektioner. Nu ser hon "skadad" ut men hon rör sig fortfarande lika förhållandevis obehindrat som tidigare.

I slutet av mars hade vi en annorlunda men mycket uppskattat och positiv restaurangerfarenhet då vi bokade “Ristorante da Carlos” i Valsta. Där åt vi en helt fantastisk italiensk middag med gratinerade svalbon med parmesan, Skaldjursrisotto i mousserande vin, Kalvsnittsel med parmaskinka i cognacsås, glassbakelse med kaffe, grädde och Stregalikör. Massor med vin, musikquis och underhållning

Vi bjöd hem Maria och Ronny en kväll vilket var trevligt och vi promenerade i hamnen när det var fint väder och upptäckte då en ny park som kommunen anlagt.


Vi avslutade månaden med en tredagars 50-årsfest på Hassela ski.

April
Vinnas behandling fortsatte och av förklarliga själ så var det inte så mycket hundaktiviteter nu utan mest promenader och ev. några löprundor. 

Istället började jag, när snön så sakteliga börja försvinna, att lägga spår till tjejerna. Det är faktiskt en toppenaktivitet för en tjej som vill jobba men inte kan springa omkring hur som helst.

Kaliber fick sin första titel efter tre uppflyttningspoäng i startklass lydnad så jag gottar mig i mina valpköpares framgångar nu istället. Deras framgångar tar jag lite som mina framgångar och det är minst lika roligt som när man själv lyckas med något bra.

Till påsk blev det en resa till Norge för att träffa mitt kommande nytillskott från Johanna och kennel Inlicio’s.

Direkt från Norge så åkte jag till Enånger för att fira lite påskledighet. Där passade vi också på att fira lilla Humlas 14-årsdag. Tänk att hon är så gammal det kan man inte tro när man ser henne röra sig. Döv, halvblind och med strulig mage sedan några veckor tillbaka men i övrigt hur pigg och frisk som helst. Grämer mig än idag över att hon aldrig fick några valpar. Hon har så mycket att tillföra rasen och varit så frisk och kry i hela sitt liv.

Ledigheten bjöd på fint väder med 22 grader i april. 


Vi tog äntligen tag i att röja i garaget efter köksreningeringen och kom också igång med att tvätta fasaden. Det blev en enorm skillnad!

Valborg firades tillsammans med Roland och Gunilla med middag och bad.


Maj
Vinna fick så smått börja apportera lite igen. Sök som inte innebär en massa häftiga starter kändes som en bra start.

På Neos födelsedag åkte vi över till Trondheim igen. Denna gång för att hämta hem den lilla ulltussen, Esset, som hon ska heta.

Om jag ska införskaffa en ny ”leksak” så vill minsann Henke också ha en så på vägen hem tog vi en omväg till Övik för att Henke skulle köpa en motorcykel. Så här ser våra nya leksaker ut...

Esset fanns sig snabbt i flocken och i motsats till vad jag trott så var det Vinna som lekte med henne och inte Humla som jag trodde skulle bli den naturliga lektanten men hon är gammal och har nog inte riktigt tålamodet.

Tv-intervju med sändning i tv blev det också vilken väl jag inte tycker är så skoj men ett ”nödvändigt ont” i min yrkesroll.

Essets första resa blev tillsammans med logen. Vi åkte och gjorde studiebesök i Losgruvan med bussresa och fikapaus, lunch med kolbulle på en mysig vall och sedan besök i Lottaboden.

Den 24 maj hade jag bokat besök hos veterinär med Humla. Hon väcker oss ett par gånger per natt för att hon behöver ut och bajsa men för det mesta kommer det inget. När det väl kommer är det löst och panik. Vi vet att hon har en tumör eller ett brock i tarmen och frågan är nu hur stort det blivit. Hon har ju ätit parafinolja och lactolos i nästan ett och ett halvt år nu för att underlätta det hela men det blir bara värre och värre. Även om det primära syftet med besöket var att undersöka vad mera vi kan göra så visste jag att det fanns en risk för att jag inte skulle komma tillbaka hem med Humla och så blev det. Veterinären Gunnar kände att knölen vuxit men trodde inte att det var stopp i tarmen. Däremot misstänkte han att tjocktarm blivit inflammerad vilket är anledningen till att hon, trots att hon är lös i magen, inte får ut det som ska ut.  Det finns en möjlighet att behandla inflammationen men då knölen var så stor nu så trodde han att det var frågan om veckor innan det skulle vara totalt stopp. Beslutet blev därför att låta henne somna in. RIP älskade Humla. Min Once in a life time hund. Tror aldrig jag får en hund som Humla igen!


Bara dagarna efter skulle vi åka till Cypern. Känns konstigt att lämna bort Esset efter bara två veckor men oj vilket härligt liv hon fick leva den veckan vi njöt av sol, bad och god mat och dryck. Hon spenderade tiden hos Niklas och Marie och deras tollare Wilden och 14 Sibirian Huskyn.

Vi spenderade en vecka i Fig Tree Bay tillsammans med mamma och pappa och Lasse och Birgitta.



Juni
Direkt när vi fått hem våra hundar efter utlandsresan kom labradorerna till oss för att bo hos oss i en knapp vecka. Det gick över förväntan att ha fyra hundar i huset varav en ettrig valp och en som är lite ”skadad”.

I juni gjorde jag min första arbetsvecka sedan Esset kom in i vårt liv. Funkade riktigt bra.

En försvunnen man eftersöktes under en veckas tid så folk, poliser och helikoptrar sågs ”patrullerande” överallt och Missing People var inkopplade. Hade varit kul att vara med och hjälpa till i sökandet men det funkar inte riktigt nu med Esset och jobb osv…

Jag lyckades halka i det fuktiga gräset i slänten en morgonoch knäckte då till nacken. Det var ytterst onödigt men med facit i hand så gick det ändå rätt bra för med lite medicin och besök hos Kiropraktiker så avtog värken efter några dagar och rörligheten började komma tillbaka.

Tjännadagen besöktes i fint väder helt enligt tradition.

Nu var vattnet varmt så att vi kunna träna i tjärnen. Simning är bra träning för Vinnas rygg så på vissa delar fick hon vara med till hennes stora glädje.


Till midsommar åkte vi upp till Jämtland några dagar. Vi drog med husvagnen och campade och umgicks med Johan och Johanna. Fina dagar med bad, vandringar och god mat och trevligt sällskap.



Precis före semestern fick vi in en anmälan om Legionella. Under året hade vi två separata fall av Legionella. Den typen av ärenden är ofta rätt akuta och innebär snabba insatser.

Juli
Månaden började med en liten kort valpkurs med Esset på brukshundsklubben. Bra för både hund och mattes träningsmoral.

I början av juli under semester kom också den andra delen av den majskolv som Vinna satte i sig när vi var utomlands. Den första delen kom ut efter 4 veckor. Jag hade då gett sparris dagligen i 3 veckor. Efter ytterligare 2 veckor kom den andra delen ut. Majskolven hade således skvalpat runt i 6 veckor och orsakade tack och lov inga stopp eller problem för Vinna.

Henke köpte en liten båt med motor som vi sjösatte i vår lilla sjö så att Henke kan åka ut och fiska och den kan såklart jag använda  den vid hundträning. Hundarna fick hänga med på premiärturen.
Esset fick testa vilt för första gången och visade på intresse men det märks att hon inte riktigt vet var som förväntas av henne.

En del träning och simning för Vinnas del blev det under varmaste månaden. I juli ordnade vi också grillfest när Johan och Johanna med familj och Cia och Per-Erik kom hem till oss.

Dagen efter blev det 60 års fest hos Bodéns där festen genomfördes i garagebygget.

I flera år har jag sagt att vi någon semesterdag skulle ta ut allt ur förrådet, gå igenom lådor och slänga, sälja och ge bort grejer som vi ändå aldrig kommer att använda. Äntligen blev det genomfört!

Dagen efter den nyttogrejen gjorde vi nått som visade sig vara väldigt intressant. Det var en kall (12 grader) och lite småregnig dag då vi åkte upp till Lassekrog där branden rasade 2018. Dagen före hade de öppnat upp området och vi åkte in på en grusväg och vandrade och såg vilken enorm förödelse som skett. När vi kom dit hade solen börjat lysa så det blev en väldigt bra utflykt som avslutades med besök hos Kicki och Henrik.



I samband med hundträningar gör man också lite andra fynd. I år åkte vi därför ut till våra trängstjärnar och plockade hjortron så att vi har nu några liter i frysen.

Summerweek var även i år en trevlig tillställning i hyffsat väder så vi hann iväg på stranden på dagen och var sedan på stan ett par kvällar.





Hanna och Penny fortsätter att prestera och en dag i juni startade de lydnadsklass och blev uppflyttade direkt. Å vad skoj det är att njuta av avkommornas framgångar.

Under semestern vill vi upp till Piteå en sväng. Detta är första sommaren som stugan inte är tillgänglig. Vi drog därför med husvagnen så vi bodde ett par nätter hos Thomas, en natt ute hos Lasse och Kristina Bodén på havsbadet och en natt i stan vid mamma och pappa då vi också var på PDOL efter att först ha grillat hemma hos Thomas.



I Piteå besökte vi också Tages restaurang och en nya pizzarestaurang så det var fullt upp varje kväll.

Esset genomförde sin första utställning i Piteå också. Då kom även Hanna upp och ställde Penny så att vi hann träffas en dag. Det var tänkt att vi skulle träna efteråt men det var så varmt så vi gick och badade nere i Pitsund istället.


På vägen hem från Piteå stannade vi en natt på en camping vid Höga Kusten. Kul med husvagn!

Vi hann knappt hem så packade vi husvagnen igen och styrde till Sälen och årets tollarspecialen.

Augusti
Två av Vinnas valpar var på plats. Kaliber och Esmeralda. Kaliber ställdes ut sista dagen och Esmeralda var med på prova på tollingjaktprov och utställningen. Både Emelie och Isa var med och hjälpte till på jaktprovet och fick se hur det går till på prov. Kommer nog att kunna bli prov för dem någon gång i framtiden tror jag. Blev också lite träning både med dummies och vilt. Så mysigt att träffa dem igen.



Förutom att jag jobbade på TJP:t så blev det inte så mycket aktiviteter för min del. Esset ställdes ut sista dagen och gjorde det bra och placerades 4a bland tikvalparna. Syrran blev 2a och brorsan blev BIS valp.

Jag och Henke var också iväg och fiskade lite och det var även Henke och Ola när jag och Anette var ute på andra aktiviteter.

När vi kom hem från Sälen hade svampsäsongen verkligen kommit igång och vi hittade kantareller överallt. Frysen fylldes men vi torkade också mycket för att det tar mindre plats.

I augusti ställdes Penny ut med nya fina resultat och Zoey gjorde sin första officiella prövning och klarade doftprov Eukalyptus.

Augusti är också månaden då vi åker till Falun på Sabaton Open Air. Jag åkte några dagar senare och var bara med på torsdag till söndag.  Förutom festivalen och en massa hårdrock så gjorde vi några utflykter bl.a till Carl-Larssongården och hopptornen på lugnet samt en liten shoppingrunda i Falun.



Suringskiva med logen i Båsfjärd och sedan blev det ytterligare en tur i sommar. 

Denna gång var det jag och Esset som åkte upp till Umeå för att hjälpa till på tollingjaktprovet och se Hanna starta. Å som hon gjorde det. Strulade med tollingen dag 1 annars hade hon nog haft ett 1a pris där. Dag 2 var tollingen klanderfri men då blev det en liten miss på ena vattenmarkeringen och lite ineffektivt sök men ändå ett tredjepris. Härligt nu har två av Vinnas valpar apporteringsmeriter med vilt.

Månaden avslutades med en hemsk händelse. Martina, som äger Essets pappa och farfar var ute och badade med sina hundar. När hon kom hem var en död i bilen och de övriga två var okontaktbara. Den andra hunden dog samma kväll på Blå Stjärnan och även Essets pappa Boss dog några dagar senare. Orsaken var algförgiftning.

Innan månaden var slut lyckades vi tränga in ytterligare festligheter i form av Lasses 50-års fest i Forsa. Vilken tillställning! Det är alltid kul på festerna med det här gänget!!!



September
Esset fick sina första egna dummiesar den här månaden. Flott ska det vara!!

Jag åkte och tränade på klubben mycket på luncherna och det kändes riktigt skojigt!

Det inleddes en unik och mycket intressant sanering i Hudiksvall efter sommaren. Sediment utanför Håstaholmen ska saneras. Stora ytor ska rensas och sugas upp för att i slutändan få bort 15 gram dioxin som är en stor anledning till att strömmingen i vårt område har så höga halter dioxiner att de inte får exporteras och man rekommenderas att inte äta fisken oftare en 2-3 ggr/år.

Färgade håret och det blev inte alls som det var tänkt så det slutade med att jag några veckor senare åkte tillbaka och gjorde om det hela.

Valpträff med Gästriketollarna hann vi med. Det var en riktigt trevlig tillställning.

September avslutades tillsammans med labbarna som spenderade några dagar hos oss igen.

Oktober
Den sista av valparna, Krut, gick BPH med fint resultat och Sara tävlade nosework med Zoey och gjorde det väldigt bra. Jag fortsätter att njuta av valparnas framfart i livet!


För första gången i mitt liv åkte jag på fiskeresa. Det var en mycket trevlig erfarenhet men det kanske berodde på de fina fiskarna och det trevliga sällskapet. Detta blev också årets sista tur med husvagnen som varit flitigt använd i år.



Ytterligare ett inslag med mig på nyheterna sändes. Förra gången var det frigolitkulor i Svågan och nu var det cesiumnedfallet från Tjernobyl.

Jag gjorde ett återbesök med Vinna hos specialisten i Sundsvall. Det visade sig att hon hade mycket bättre rörlighet och markerade mindre i ryggen och det känns som att hon blivit piggare på slutet även om hon är slö men det beror nog mest på skendräktigheten.

För första gången blev Esset BIR valp på en utställning då vi åkte upp och ställde på SKKs utställning i Sundsvall.

Fina höstbilder blev det en dag i oktober

Ida och Flamma deltog även i år i Svenska RäddningshundförarFörening (SRhF) årliga lagtävling som i år genomfördes i Skåne. I fjol var de med för första gången och då gick det så bra att de kom 2a trots ett helt orutinerat lag. Delar av laget hade i år bytts ut men likväl presterade de lika bra och slutade även i år på en hedrande 2a plats.

Essets öga undersöktes då vi var oroliga att hon saknade en tårkanal men det visade sig att den bara var övertäckt av en hudflik så den kunde klippas upp och ska nu förhoppningsvis fungera framöver.

I oktober började jag få sömnstörningar och jag sov bara mindre och mindre. När man inte sover så slår det sig även på psyket och jag kände hur jag blev allt mer stressad och ledsen. Fick hjärtklappning och andra tecken som jag hade när jag blev sjukskriven för tre år sedan. Dit vill jag inte igen!

Ett ärende på jobbet tog mycket energi med hög press från politiker, media, klagande mfl. Ärendet är intressant men det är jobbigt när man blir så hårt ”antastad” från olika håll.

Tyvärr blev jag tvungen att åka in till veterinär med Vinna då vi upptäckt flera juvertumörer. Den ena var så stor att ena juvret behövdes tas bort helt. Prover visade att det var en elakartad cancer som de dock bedömer som den minst allvarliga med minst spridningsrisk. Nu håller vi tummarna för att detta inte ställer till det framöver.

En fin höstdag gjorde vi en utflykt till Hölick. Det blev en alldeles för lång promenad för Esset då vi missbedömde var vi var och gick en lång slinga på hela 8 km.

Kalibers rygg röntgades och den visade sig vara hur fin som helst och visade inga tecken på förändringar likt de som Vinna har.

November
Så kom den första snön. Inga mängder men det blev i alla fall vitt men det är fortfarande rätt slaskigt och skitigt.

Träningen i totohallen passar då utmärkt och där har jag verkligen spenderat mycket tid. Både gått kurs med Esset men framförallt tränat på egenhand och tjejerna tycker det är kul med rally, lydnad och apportering inne i hallen.

I november inleddes också rättegången mot den räddningsledare som står åtalad misstänkt för miljöbrott i samband med en räddningsinsats som resulterade i att ett par dricksvattenbrunnar förorenades.

På Hudiksvalls kennelklubbs inoff. utställning blev Esset BIR valp ännu en gång men nu lämnar vi valpklass då hon snart är 9 månader.

Eftersom det blev barmark igen så började jag åter igen lägga spår. Kul, snabb och bra träning.

Månaden slutade med den traditionsenliga kransbindningen i vårt garage.

December
Sabatonkryssning bokade vi redan i våras och den inledde december månad. En bussresa till Stockholm för att sedan spendera två dygn på båt till Tallinn med hårdrockskonserter på kvällarna och en heldag i Tallinn en av dagarna. Himla skojjig resa!


Lite julbak, middag med jobbet med bowling, Julbord med logen och glöggmingel hos EvaLotta var några av de aktiviteter vi hann med före jul

Flamma och Kaliber ställdes ut på stora Stockholm och placerade sig båda i sina respektive klasser. De är så imponerande! Kaliber parade dessutom en tik nu i augusti så nu håller vi tummarna för ett gäng barnbarn till Vinna.

Vi åkte till IKEA och handlade lite så nu har vi ett större vitrinskåp i vardagsrummet.

Julen firades med mor och far som kom ner och stannade i 6 dagar. Vi hann även med utflykt till Hölick och promenad efter stranden inne i Hudiksvall. Ett besök på Miss Sara och såklart de vanliga julmiddagarna…

Året avslutades hemma hos oss tillsammans med Ida och Gösta, Kicki och Henrik samt Fredrik och Maria.

Inga kommentarer: