söndag, januari 12, 2020

Heldag hundträning

Bilder kommer

Idag fick hundarna verkligen en heldag.

Redan klockan 9 gick jag ut och la ett blodspår till Esset. Hade spätt blod 1 till 5 (en del blod, en del vatten) för att det skulle likna ett ökl-spår lite mera trots att liggtiden inte blev över natten. La ett spår som blev ca 300 meter med tre vinklar. Den första vinkeln blev öppen, den andra blev en blodning med återgång och den sista blev helt vanlig precis innan spårslutet.

Efter frukost tog vi tjejerna på en promenad genom byn. Vilken skillnad på vädret igår och idag. Idag var det helt vindstilla och dessutom sol. Fortfarande milt med + 5 grader.

Direkt efter promenaden började vår träning nere på täkterna. Vinna fick börja eftersom hon ändå var uppvärmd efter promenaden vilket är bra med tanke på hennes rygg.

Upplägget var enligt följande.

Övning 1. Enkelmarkering med terrängskifte. Man stod uppe i “pulkabacken”. En markering kastades på andra sidan slyvegetationen och landade i det relativt höga gräset. Vinna spikade stationen.

Övning 2. Man stod uppe i det höga gräset. En dubbelmarkering från två olika kastare kastades ut på kortklippt gräs på täkten ner mot sjön. Även denna spikade Vinna.

Övning 3. Dirigering till en åkerholme. Spik på den! Sedan dirigering till åkerholmen ca 40m bakom den första åkerholmen. De skulle alltså springa förbi den första legan. Vinna sprang ut fint men föll sedan av lite i täktens sluttning till väster efter den första åkerholmen. Blåste stopp! Hon stannade och jag dirigerade till väster och då spikade hon även den dirigeringen.

Övning 4. Dubbelmarkering där man skickade från kortklippt gräs. Markeringarna landade ovanför ett område med högt gräs men inne i ett område med sly. Här hade Vinna det svårt och fastnade i det långa gräset så här fick jag dirigera och då var hon inte helt klockren.

Övning 5: Dirigering över ett dike med kantsly. Vinna löste övningen perfekt. På andra skicket skulle man skicka lika men blåsa stopp vid diket och dirigera ner hunden i diket där ytterligare en dummy låg. Här gjorde jag fel som stoppade före diket. Hon skulle naturligtvis gå  över diket först men hon löste ändå uppgiften helt ok.

Intressant att se att hundarna hade problem med olika övningar så det var nog rätt bra svårighet på träningen och det visade att vi måste träna mera terrängskiften för alla hade problem på nått sätt.

Efter träningen blev det fika och sen fick Esset gå sitt spår som nu legat till sig i drygt 6 timmar. Hon ringade i den öppna vinkeln och gick av kanske 2 meter innan hon hittade rätt håll. I utblodningen tog vinkeln direkt och i övrigt spårade hon hela spåret utan att gå av. Hmmm! Tiden på ett 300m spår blev 8 minuter.

En kort rastning med bägge tjejerna innan vi gick hem och kröp ner under en filt en stund innan det var dags att börja med middag. Idag blev det ceasarsallat till Sveriges andra match i Handbolls EM mot Slovenien. En jämn match där Sverige dock låg efter hela matchen.

Senare på kvällen såg vi den nya Hamiltonserien.

Inga kommentarer: