söndag, september 17, 2023

Start på retrieverjaktprov

 Idag blev det uppstigning klockan 07:00 och sedan frukost och avresa till Galtström, Sundsvall då jag kommit med på Labradorklubbens funktionärsprov. Jag hade bett om att få komma lite senare så när jag anlände var redan hund nummer tre inne på rutan.

Provet fick vid en skogstjärn. Publiken kunde stå på klippor och se hela provet som gick på myr och skogsmark. Det blåste dock halvstorm och man stod dessutom i skugga så det var kallt som tusan i och med att det var under 10 grader. 

Upplägget på provet var traditionellt. Transport ner till vattnet och sedan två enkelmarkeringar som kastades från kortsidan av tjärnen. Efter detta vände man om och det sköts två skott ut mot sökområdet som var ett sök längst vattnet men också rakt från vattnet över tjärnen och upp i skogen. Totalt 6 vilt låg på söket och alla skulle in. Efter detta en kort transport och en enkelmarkering på land i svacka. 

Det jag hann se var att många hundar sprang på land för att ta vattenmarkeringarna. Myrmarken var tungsprungen men i skogen var det lättsprunget men med högt ris. Den avslutande landmarkeringen som landade i en svacka övermarkerade vissa hundar och sökte uppe i högt ris men inga jättesvårigheter som jag upplevde det ändå.

När jag sett hund sex så gick jag en promenad med Esset och gick sedan tillbaka för att se slutet av hund sjus prov samt hund åtta. Planen var sedan gå och hämta Esset när hund nio skulle köra. Hund åtta bröt dock pga viltvägran så det var bara att gå och hämta Esset då jag hade tur att som sista hund få köra före lunchpausen.

Kopplade lös Esset som gick fint ner till vattnet. Skott och kast och jag var noga med att skicka henne rakt i vattnet så att hon inte började springa längst kanten som flera hundar gjort. Hon hämtade fint men la ner fågeln på mina fötter. Andra markeringen gick också fint. Hon gick upp en bit i från, la ner och skakade men tog snabbt upp fågeln och levererade den i hand.

Söket jobbade hon snabbt in och den avslutande markeringen spikade hon. På vägen tillbaka la hon dock ner fågeln och tog ett omtag vilket kändes helt onödigt då hon hade ett bra grepp. Fågeln levererades i hand.

Här kommer några bilder från vår start. Bilderna är från LRK då man inte fick fota under provet.


För att vi skulle slippa vänta med passiviteten till efter lunch så tog de in en hund som fick göra vattenarbetet utom tävlan. Esset satt tyst och fint och tittade på arbetet och vi belönades med ett Very good trots urkassa inlevereringar på vattenvilten och avslutande markeringen. Motiveringen var att sökarbetet och viltspontaniteten var det viktigaste i nybörjarklass och han såg också att greppen var fina och gillade vattenpassionen då hon gick rakt i vattnet. Härligt ändå med pris och tacksamt för ett så pass bra pris trots flera dåliga inlevereringar.


Efter vår start gick jag till jaktstugan där det blev lunch i solen och dessutom var det lä vis stugan så där var det riktigt skönt.  Fick en mysig stund med Ingela och Pinge.

Hem och vilade och uppdaterade hemsidan direkt medan jag såg lite pingis. Vi smaskade sedan på de kvarvarande ostarna och kexen från i går innan vi gjorde en porterstek. Innan vi käkade och gjorde klar grytan tog vi tjejerna på en promenad och plockade också lite kantareller.

Middagen intogs framför tvn där Sveriges herrar tog EM gult i Bordtennis. Cooolt!

Inga kommentarer: