lördag, september 19, 2009

Tollingjaktprov

Klockan 07:30 ringde väckarklockan hemma hos Millan. Upp och hoppa, frukost och sedan efter en rastning av hundarna så åkte vi iväg till Björlanda för att kolla på Tollingjaktprovets NKL. Dagen till ära var det Duck Tail Anders som dömde under överseende av Gråbo Janne (Eriksson). Pga aspiranttjänstgöringen tog det lite extre tid innan bedömningen var klar varför det blev en ganska lång dag trots att det bara blev 11 (det var tänkt att det skulle vara 12) hundar som kom till start. Totalt var det 6 Nkl hundar tror att det blev 3 som gick till pris men ingen 1:a.

Domaraspirant Wahlberg skötte sig fint

Utsikt från provplatsen

Förste kastare...

Efter lunch var det dags för Ökl, 5 hundar kom till start. Provet bestod av den sedvanliga transporten till gömslet som idag var ovanligt kort, sedvanlig tolling för att sedan få en dubbelmarkering. Markeringarna kastades av två olika kastare placerade 180 grader ifrån varandra (efter stranden till höger respektive vänster om gömslet) med en skytt som stod till höger om gömslet. Markeringarna var hyffsat långa uppskattningsvis ca 40m. Detta klarade alla hundarna tror jag...

Sedan var det en transport upp i skogen där söket låg i lite snårig terräng samt uppe på en klippavsats. När andra/tredje viltet var på väg in smällde ett skott och en markering kastades till vänster. Hunden skulle visa stadga och inte släppa viltet. Om hunden sedan tog in kastet som en markering eller på sök spelade mindra roll. Totalt 8 vilt skulle in...

När det var klart blev det ytterligare en transport till vattnet där ett dirrigering väntade. Under transporten smälde ett skott... Dirrigeringen var inte särskilt lång, ca 50m men svårigheten var att hundarna sprang de första 15 metrarna på klippor och sedan skulle de i vattnet. Det blåste en del men inga höga vågor att tala om.

Om hunden klarade detta så smällde ett skott när hunden var på väg in, en markering kastades långt till höger om hunden, totalt 84m enligt avståndsmätare... När denna var inne var provet klart...

Nedan kommer bilder på Humla från provet. Alla bilderna är tagna av Camilla
Humla på tollingen

Humla påväg mot första markeringen, matte har koll på den andra...

Humla kommer med första vattenmarkeringen...

... å sen den andra.

Humla på söket

Humla på dirrigeringen

Hur skötte sig då Humla?
Transporterna är inga problem, inte heller tollingen trots att föremålen hamnade i sand vilket ju kan ställa till lite. Dubbelmarkeringen spikade hon och hela tiden kändes hon lugn och avslappnad och inte ett minsta pip hördes. Trots att hundarna sprang långt på land före avlämning så fanns inga tendenser till att lägga ner, något snabba avlämningar dock men det är ju tur att matte spelat handboll så hon hinner med att få dem i hand...

Vidare transport till söket var inga problem och söket gick också mycket över förväntan. Anden som låg i nyponbuskar var en utmaning då Humla verkligen inte gillar taggar så här gick det ytterst sakta men den låg ju så nära, både mig och publiken så det gjorde inte så mycket... Resten av söket hade hon ett helt OK tempo, hon är aldrig en raket men det var gallopp i alla fall... Alla vilten kom in och alla kom i hand.

Ny transport till vattnet och även här är jag så övertygad om att hon hänger med så nu kostade jag på mig att putsa glasögonen. Skickade på dirrigeringen, vid vattenkanten stannade hon så jag skickade med ett UT. Hon gick genast ut och spikade dirrigeringen. På vägen in missade hon dock helt att det skönt och kastades en markering. Nu trodde jag att det skulle skita sig. Blev en ny dirrigering, denna gång längst med land 84 meter och det trodde jag inte att hon skulle klara. Fick 3-4 gånger stötta henne med ut. När hon kom fram till kastaren blåste jag stopp och visade henne till höger ut i vattnet och hon tog tecknet direkt och hittade anden. Härligt!!! Ända in till mattes hand kom den också....

Kändes kanon när jag gick från rutan och GråboJanne hade väl redan sagt priset utan att behöva säga siffran. Nu visade verkligen vart skåpet skulle stå, du är nöjd förstår jag? Å ja, det kunde jag säga direkt, att nöjd det var jag!!! Även Anders minnesprotokoll sa det mesta. Har inte skrivit så mycket står bara UA, UA , UA, UA, UA osv... Fick också mycket beröm av publiken där någon utbrast, Jag skulle INTE vilja starta efter dig!!!

Men en startande kom efter mig och nu såg jag inte hela provet men det gick tydligen också alldeles utmärkt för Åsa och Piper gnep också ett 1:a pris!!! Grattis och Äntligen säger jag för egen del, 4st 2:or och nu äntligen ett 1:a pris.
Dagens samtliga pristagare

Efter prisutdelningen skjutsade jag hem Camilla, rapporterade hur dagen gått för Anette och Tommy, rastade Humla en snabbis och tackade sedan för mig och började min 70 mil långa resa hem till Hudik. Klockan var nu 17:20 och ljudboken slogs på med det samma. Stannade en snabbis och tankade i Uppsala (så att jag skulle slippa det i morgonbitti) och anlände mycket trött till Hudiksvall klockan 00:20. Dusch och pang isäng!!!

3 kommentarer:

Anonym sa...

STORT GRATTIS till er!!! Härligt!

/Ida, Sigge o Lillskiten

Anonym sa...

Ni var jätteduktiga!!!! Då Humla klarade vattendirigeringen utmärkt så får hon 1:a Hp av mig :-)..i och för sig ska man ju vara dirigerbar i denna klass men det verkar ha mindre betydelse gentemot om hunden kan leka = tolla.

Lycka till på kommande provstarter

Catta
catarina.strand@live.se

Vinnarens sa...

Tack Ida, kul att du hittat hit!

Å Tack Catarina, jag är mycket stolt över Humlas dirigerbarhet. Blev ju dirrigering på sista markeringen också å den var snäppet svårare tycker jag.