söndag, september 22, 2013

Uppsalaprovet

Elitklass hade inte samling förrän 12 men det är ju trevligt att se hundar och träffa alla tollarbekanta så eftersom jag ändå vaknade klockan 06:30 tyckte jag det var lika bra att göra mig klar och bege mig… Sagt och gjort! Åt frukost, packade och rastade hundarna sedan åkte jag och tankade innan jag kom iväg vid 07:45.

Till Laffsjön ankom jag prick klockan 10:00 å missade då precis Johanna och Virpi som jag så gärna hade velat se. Attans också!!!

Blev en trevlig dag där det tyvärr inte blev så många hundar till pris i Öppenklass men inte allt för dåliga arbeten men en rad skönhetsfel som drog ner så pass mycket att prövningen i många fall avbröts.

När det var dags för Elitklass visste jag att jag hade sista startnumret så jag bestämde mig för att se två hundar och sedan gå och rasta Humla. Har ju aldrig tidigare behövt några särskilda förberedelser men eftersom hon är så ljudlig nu bestämde jag mig för att promenera lugnt och fridfullt så att vi båda skulle vara i rätt sinnesstämning. Provet genomfördes enligt följande…

Ansmygning ner till gömslet vilket avbröts vid två tillfällen. Tolling med passivitet och sedan skott och enkelmarkering på vatten under tollingmomentet. Humla markerade både med syn och hörsel. När jag skulle skicka henne var hon törstig efter mitt godismatande under promenaden så hon drack vatten först innan hon simmade ut och tog markeringen. På vägen in kom ytterligare ett skott och en markering som Humla hörselmarkerade. Lämnade av fint och hämtade sedan den andra markeringen utan större problem.

Ny transport bort till nästa gömsle. Under tollingen förekom störningsljud från båten samt plask men detta var inget som Humla noterade i någon större omfattning. Hon var dock gnällig vid passiviteten nu. Efter totalt 14 tollingar sattes jag upp henne vid sidan om gömslet. Det kom en dubbelmarkering och ett tredje bomskott med några svordomar från skytten. Skickade och första markeringen kom in bra. Under hennes inledande arbete hade det blivit rejält mörkt på himlen och när jag precis skickat henne på den andra markeringen så kom ovädret. Det började storma och spöregna. Gömslet slet sig och fladdrade och vassen la sig av vinden. Hon fick jobba ordentligt på den andra markeringen men löste trots detta uppgiften bra.

När hon lämnat av den så började en ny transport bort mot ett sök men då sköt den ena skytten ett skott bakom oss. Nu skulle en dirigering på va 70m genomföras längst med land. Skickade Humla och fick upprepa kommandot ut en gång till när hon kommit i vattnet sedan simmade hon fint. När hon kommit ca 40m ut blixtrar det till och sedan kom en rejäl åskknall vilket störde Humla lite. Med hjälp av några utkommandon så fortsatte hon dock i rätt riktning och sedan styrde jag henne till höger så att hon kom upp precis där viltet skulle ligga. Såå duktig!

Nu gick vi tillbaka till söket som var rätt smalt och inte så djupt. När Humla tagit in fyra vilt varav en gås började hon leta lite stort så jag fick styra/blåsa tillbaka henne ett par gånger men sedan kom även ett femte vilt in. Under inlevereringen smällde ett skott och det var till den avslutande landdirigeringen som var till en kanadagås.

Hon ville vika av lite vid två tillfällen men tog mitt stopp och mina korrigeringar perfekt så även den dirigeringen blev bra. Härliga duktiga Humla vad hon löste provets alla uppgifter bra trots det svåra väderförhållandena som bara hon drabbades av. Var sååå nöjd men hennes jobb. Nu var det nästa så att jag var besviken över hennes ljud men jag visste ju att de skulle vara där men det är ju ändå lite mindre än tidigare. Å trodde aldrig att hon skulle klara jobbet så bra med tanke på hur träningarna varit den senaste tiden. Måste helt enkelt vara nöjd men ändå kommer tanken “tänk om…” Surprised

Bilder från provet finns här. Bilderna på Humla ligger sist i albumet.

Humla blev provbäst med ett 2:a pris. Älskade Humla!!!
DSC_6835[7]
Bilden tagen i samband med Skarvjakten tidigare i september.

Resan hem gick i rasande tempo, huvudvärken försvann och jag körde ikapp Henkes buss så jag kunde plocka upp hon om i stan. Hämtade vilt som Ida köpte åt mig på Järvsöprovet och hade dessutom köpt 10 änder från Uppsalaprovet. Bara att ställa sig och paketera vilt när jag kom hem altså. Viltet ska användas på nästa helgs tollarträff med Nordiska tollargänget tillsammans med Anita Norrblom på Crilles Place! Ååå vad skoj det ska bli!

Inga kommentarer: