lördag, december 12, 2020

En mörk dag blev ljus i Gröntjärn

Vaknade till regn. I går kväll när vi gick och la oss var det faktiskt liite lite vitt ute men det var tyvärr borta när vi vaknade. Nyhetsmorgon och kaffe och sedan frukost då vi bestämt oss för att göra en lite längre utflykt idag. Inspirationen till utflykter är väl lite sådär när det regnar och är grått och mörkt mitt på dagen men tänkte att i Gröntjärn, uppe i Bjuråkerskogarna kanske skulle passa. Där är det inga storslagna vyer att titta ut över och med lite tur så hoppade jag på att snön kanske skulle ligga kvar där uppe. 

Sagt och gjort kl. 10:30 åkte vi iväg och det tar ganska precis en timma att köra. Lite drygt en mil före vi kom fram kunde vi konstatera att vår tanke var rätt. Här uppe var det vitt på backen vilket trots att det fortfarande är grått och lite blött så är det ändå ljusare. Jämför hur det såg ut när vi åkte hemifrån jämfört med vägen precis innan vi kom fram.


För er som inte bor i trakten kan jag berätta lite om Gröntjärns naturreservatet: 
Inga synliga bäckar förser tjärnen med vatten. Till stor del beror det på att regnvattnet genast kan leta sig ner till grundvattnet genom den genomsläppliga marken. Grundvattnet är sedan det vatten som fyller flera av områdets sjöar och tjärnar. Gröntjärns vackert turkosgröna färg är en effekt av detta då grundvatten, till skillnad från vatten i tillrinnande bäckar, är fritt från partiklar, och påverkas av himmelens och bottnens färg.

Gröntjärn är intressant genom sina stora vattenståndsvariationer. På grund av markens vattengenomsläpplighet följer vattennivån i sjön grundvattnets variationer i de omkringliggande marklagren. Sjöar av denna typ brukar kallas för "grundvattensjö" eller källsjö. Variationen i vattennivå i sjön brukar anges till drygt 13 meter och är mest framträdande vår och höst. År 2000 var vattenståndet extremt högt, spår av detta kan ses på omgivande träd, vilka visar spår av isskador och även att laven på trädbarken har förändrats upp till en viss nivå på stammarna. Högnivån finns markerad med en skylt vid ingången till sjön.

Avrinningen av sjöns vatten sker genom dränering genom sjöns botten och det strömmar sedan som grundvatten österut till Gladbäcken, en av de största källorna i Hälsingland. Det är när denna avrinning inte sker tillräckligt snabbt som vattennivån i Gröntjärn stiger.

Vi promenerade runt tjärnen och följde sedan stigen som leder ut ut reservatet. Innan vi vände fikade vi lite varm choklad och en limpsmörgås.








När vi kom tillbaka till tjärnen och innan vi började redan hemåt så åt vi lite varmkorv med bröd.


På vägen hem stannade vi till vid Kubbskruppen och shoppade lite. Blev både korv, saffransbiscotti och pepparkakskubb.


Innan vi stannade till där såg vi hela 10 polisbilar, 6 st som stod parkerade vid vägen i Friggesund och sedan fordon som vi mötte efter vägen. Först så tänkte vi att det var något tillslag på gång men sedan slog det oss att vi hört att en äldre kvinna är försvunnen sedan igår kväll och ett omfattande sökarbete pågår med polis, hemvärn och fjällräddning. 

Väl hemma blev det en stunds vila. Till middag lagade vi sedan grillat och potatisgratäng och medan gratängen var i ugnen så tog jag en sväng med tjejerna nere vid bäcken.

Trots en härlig dag kände jag mig låg på kvällen. Kollade Så mycket bättre men annars hände väl inte så mycket mera idag.

Inga kommentarer: