lördag, maj 29, 2010

Äntligen 1:a pris NKL retrieverjaktprov

Klockan 07:00 satte jag och Helena oss i bilen och styrde bilen mot Jämtland och Håsjö för en helg på Håsjögården där både jag och Helena skulle starta på retrieverjaktprov. I torsdag trodde vi inte att Etta skulle få starta då hon har våteksem men i går konstaterade Helena att de såg så fina ut att hon rimligen borde få starta så vi beslutade oss för att åka och ta med grejer för att kunna övernatta trots allt. Självklart tyckte vi såå synd om Zandra vars hund Grattis hann börja löpa en vecka före provet. Attans vilken dålig timing!!!

Hur som helst så anlände vi strax före 10. Det var 2 km att gå till provplatsen men vi fick lift med fyrhjulingen men lämnade hundarna i bilen. Såg några hundar och många ansåg att provet var lite väl svårt med ett stort och svårt sök och långa vattenmarkeringar nära land. Själv tyckte jag att det var rätt ok men vi såg att många hundar tog landvägen in på vattenmarkeringarna samt att hundarna hamnade utanför söket då markeringarna på land låg ute till vänster vilket gav vittring och viltförrådet var placerat till höger vilket såklart också lockade hundarna åt det håller.

Provupplägget var som följande:
Provet började med en ca 20 meters transport ner till vattnet för en enkelmarkering med and. Kastaren stog på land och kastade och många hundar tog därför landvägen tillbaka.

Ca 50 meters transport med ytterligaren en vattenmarkering med and som kastades från en udde. Även här gick många hundar iland och tog landvägen tillbaka.

Ca 20 meterns transport till ett sök med totalt 7 vilt, 2 änder, 2 trutar, 2 kråkor och en kanin.

När sista viltet från söket var på väg in kom ett skott och sedan skulle man skicka på ett riktat närsök ut i vassen.

Provet avslutades med två relativs långa enkelmarkeringar med kråkor.

Total provtid per hund var ca 30 minuter.

Efter att ha sett några hundar promenerade vi de 2 km ner till bilen och hämtade hundarna och gick de 2 km tillbaka. Vi band upp Humla och Etta och såg ytterligare ett par hundar innan det var dags för Helena att hämta Etta för start (startnr 12).

Etta genomförde hela provet. Ovanligt försiktig i vatten (inte likt Etta), tog för sig bra på söket och höll sitt tempo och fick in 4 vilt. Försiktig även på vattenigången på det riktade närsöket och avslutade med att spika de sista markeringar men rullade på det sista viltet innan hon kom in med det. Insatsen räckte till ett 3:e pris.

Jag hämtade Humla efter ytterligare några hundar, hade fått startnummet 15. Hade inte sett en enda hund som skulle gå till 1:a pris och ändå hade vi sett alla hundarna utom de 3 första. Sa till Helena att får jag ett 1:a pris idag ska jag pussa dommaren på munnen när han säger priset :D

När jag hämtade Humla slängde jag ut en trut, en kråka och en kanin som jag haft med mig i skogen som jag skickade Humla på. Kaninen kom in direkt men på kråkan och truten nosade hon lite... Nää skulle hon börja krångla med viltet igen nu när det blir provsituation?

Humla inledde transporten ner till vattnet bra och skötte 1:a markeringen perfekt. Gick iland ett par meter från mig men levererade ändå i hand.

Vidaretransporten till nästa markering gick bara fint och även denna markering gick bra. Simmade båda vägarna och levererade i hand.

Vidare transport till söket var inget problem. Skickade och Humla gick ut långt och hittade snabbt en and som kom in. Nytt skick och jag ser att hon saktar in och stannar och jag berömmer henne och hon plockar snabbt upp en kanin som också kommer in. Efter detta kommer en trut in på samma vis och när hon hittar en kråka på 4:e skicket ber Lasse mig att vara tyst. Humla saktar in, söker kontakt med mig och väntar. Jag tillåts berömma och nu plockar hon snyggt in kråkan. På 5:e skicket hittar hon ytterligare en and, en and som inte varit inne en enda gång under hela provet, duktig Humla! Lasse ber mig skicka henne på söket ytterligare en gång men denna gång går hon bet men hon har ju fått in de 5 vilten som skulle in.

Får istället skicka Humla på närsöket och det tar hon in utan problem och lämnar i hand.

Avslutar provet med de båda enkelmarkeringarna som hon spikar och kommer in snyggt med. Lasse hade nu kastat ut en kråka på söket som han ber mig skicka ut henne en gång till. Humla hittar kråkan direkt och sveper in den utan tvekan vilket var det som han ville se.

På den öppna kritiken säger han:
Såg direkt efter bara några meter att du och din hund verkligen tycker om varandra. Sköter hela provet bra men har en ful vana att fråga lite när hon hittar vilt. Av upptag och grepp kan han konstatera att hon gillar vilt men hon har en idé... För att testa spontaniteten på kråka gjorde han ett extra test och fick se det han ville så det skulle bli ett fint pris bara hon nu var tyst.

På passiviteten satt hon också helt tyst så jag var nöjd. Trodde ändå med tanke på det extratestet han gjorde att det bara skulle bli en 2:a men alla som kom fram och berömde oss trodde på ett 1:a pris. Å såå mycket beröm vi fick!!! Många kom fram och sa att de var den trevligaste tollaren de någon gång sett. Jag har alltid varit sur för att folk dömt oss pga den ras jag har tidigare. Varför ska rasen spela nån roll? Idag var jag stolt som en tupp just för att jag hade en tollare som var såååå duktig. Många hade tydligen också kommenterat när jag var ute i rutan att "ska en tollare komma och sopa banan på detta prov?"

Efter mig var det bara en hund kvar och för den gick det riktigt riktigt bra. Jag fick ta in Humla och göra ytterligare en vattenmarkering bara för att den hunden skulle få passiviteten och även denna gång gick det bra.

När vi går från rutan börjar det regna precis när vi anlände till bilen. Vilken fantastisk tur vi hade med vädret!!!

Jag var såå nervös på prisutdelningen. När jag åkte till provet hade jag varit supernöjd med en 2:a men nu hade alla trissat upp det hela genom att säga att det var ett 1:a pris så då kände jag att jag skulle bli besviken över ett 2:a pris. Efter att Lasse gått igenom alla noll-pris, 3:e pris samt 2:a pris säger han:

Som näst sista hund kommer en sööt liten röd hund in på rutan och gör ett kanonjobb rakt igenom vilket såklart resulterade i ett 1:a pris. Herrejösses vad jag blev glad och mitt löfte var jag ju bara tvungen att hålla. En puss på munnen blev det åt domaren!!! Ytterligare två hundar fick 1:a pris och dessutom med HP. Det var en hund som vi inte sett och den sista hunden som ju skötte allt snyggt och snabbt helt utan nått att anmärka på.

Detta resulterade i att jag strök mig på morgondagens prov men frågade om Ökl-provet var fullt för annars kunde jag gärna hoppa in i Ökl. Provet var dock fullt och det fanns flera reserver så det var chi för start i Ökl men för min del gjorde det ingenting. Resultatet hade redan överträffat mina mål för helgen som det var.

Vi stannade dock kvar i Håsjö eftersom ju Helena skulle starta även på söndag.

Det blev gemensam 3 rätters middag och sedan gick jag och Helena och la oss rätt tidigt, redan vid 23-tiden för jag var rätt trött. Tyvärr var sängen bara 170cm lång så nån vidare nattsömn blev det inte. Låg som en ostkrok hela natten dessutom med en viss golden (Etta) i sängen.

1 kommentar:

catarina.strand@live.se sa...

Åhhh vad kul!!!! Grattis!!!! Sug på karamellen..du är värd den :-)

Lycka till i ÖKl

/Catta