lördag, januari 01, 2022

Året som gott

 Januari

Vad ska man annars börja årskrönikan 2021 med än Corona? Pga Corona så gör man kanske lite andra saker än vad man normalt gör. Vi började året med en utflykt till Hölick för att titta på Monoliten som någon ställt upp på Hornlandsudde

Vi genomförde många långa promenader på hemmaplan och dessutom satte vi i gång med att renovera kontoret vilket vi gjorde under julledigheten.

När arbetsåret började så var det på hemmaplan. Vissa dagar satt både jag och Henke och jobbade hemma.

Vi gjorde också en utflykt ut till Lasse och Birgitta i Änga och åkte skidor med Esset för första gången. Gjorde också kolbullar till lunch ute på gården.

Januari bjöd generellt på väldigt fint väder!


Elen började strula i huset. En morgon när vi vaknade så var det helt kolsvart i hela huset. Det blev början på en lång rad elstrul men succesivt fick vi, med hjälp av Lasse, tillbaka belysningen igen om än genom lite olika alternativa lösningar.

Februari

Vi fortsatte med långa promenader på hemmaplan på helgerna. På veckorna jobbade vi ofta hemifrån och jag passade på att springa på lunchen. Det är ett av de mest positiva inslagen med att arbeta hemifrån.

Eftersom det var rätt så kallt ute så försökte jag komma iväg till totohollen en par kvällar i veckan också.

Jag sprang tre gånger i veckan men det började bli svårt att få med sig Vinna som inte var riktigt pigg och jag oroade mig för att slutet skulle närma sig.

Vi deltog så ofta vi kunde (läs alla) på Anettes vinprovningar digitalt vilket var ett mycket trevligt inslag. Detta var ett vin som vi bägge tyckte var riktigt gott!


Började också året med att ta den 3e dosen mot TBE så nu är jag fullvaccinerad mot det några år framöver. Så småningom skulle det bli lite andra vaccinationssprutor som alla skulle prata om…

Vi fortsatte att genomföra vandringar ute på Hölick på helgerna.


Söndag den 28 februari genomfördes årets första barmarksträning ute på Rönnskär/Stensön.


Mars

Tjejerna inledde mars med att börja löpa vilket passar bra så är det gjort för i vår.

Vi fortsatte träna i Totohallen regelbundet trots löp och att det nu började vara lite ljusare ute.

På kvällarna så här i början av året har vi också byggt lite pussel. I mars färdigställdes vårt alldeles egna pussel.

Den 7 mars fylld Esset 2 år. Undrar så vad detta år ska bjuda på? Hon har hittills utvecklat sååå fint och hon är verkligen allt jag önskat mig.

På en av våra träningar ute på Stensön såg vi en dag hur havsörnarna jagade Knipor ute vid strandkanten, häftigt!

Vinna började sakta men säkert pigga på sig och hängde ibland med på långsamma löprundor och fick vara med lite försiktigt på apporteringsträningarna samt ta några apporter på sök när vi tränade.


I slutet av mars började vårtecknen ge sig tillkänna, Härligt!!! Kunde till och med sitta ute på framsidan på förmiddagen och äta frukost vissa dagar.

I slutet av mars opererades Vinna då nya tumörer upptäckts i ett av henne juver. Vi kände fler små ”frön” men dessa får vara. Ett juver togs bort i sin helhet och med det två ärtstora tumörer.

April

I år tog vi fram husvagnen rekordtidigt. Vad gör man inte för att kunna umgås? Premiärturen blev till Änga för att hälsa på Lasse och Birgitta och fira påsk. Umgås utomhus och sedan kunde vi övernatta i husvagnen.


Hade även tagit med lite vilt så hundarna fick träna. Vinna har fortfarande koppeltvång men visst går det bra att bära kanin i koppel…


När vi kom hem så var vi lediga ytterligare några dagar och då blev det en hel del hundträning med gänget. Vinna får gå spår medan Esset får träna apportering.

Häftig islossning i Dellen drog mycket folk. Även vi åkte dit och såg hur isen smulades sönder och trycktes upp på land.


Vinna kunde nu få sina cartrophen-injektioner. Pga operationen har hon inte kunnat få dem tidigare. De brukar göra stor skillnad så vi hoppas att det blir så även denna gång.

I mitten av april kom riktig sommarvärme och vi kunde sitta ute på gården och dricka nått gott och grillningen blev lite mera angenäm. Vi hade vårt första besök under Coronatid då Johan och Johanna med familj kom på middag.

Då vår gamla soffa började bli lite nedsutten så köpte vi en ny så nu kan vi verkligen vräka ut oss i soffan. Pga Corona har det tagit lång tid att gå den, vi beställde den i november.

Vi tränade flera gånger i Tövätter där hundarna fick långa markeringar och dirigeringar. Superbra träningar på fina marker


Tyvärr innebär också våren att andra kryp kommer fram… blääää!

Men en annan mycket bättre nyhet är att vår båt äntligen blev såld. Nu kan vi sätta igång och leta ny husvagn istället….

Den första vattenapporteringen för året genomfördes på valborgsmässoafton och på kvällen blev det en ordentlig vinprovning som pågick i 2 timmar.

Maj

Vi inledde maj med att fira att Henke fått en ny tjänst inom företaget

Hundarnas träning fortsatte och jag spårade en del med tjejerna men Esset började visa en vilja att gå av spåret och gå på andra vittringar så vi la korta motivationsspår med mycket belöning i spåren.

Alla hundtävlingar är fortfarande inställda men i maj anordnades en exteriörbedömning vilket är en officiell utställningsmerit så jag passade på att ställa ut Esset som fick Excellent och Ck.

Dagen efter utställningspremiären testades vi att starta på inofficiellt B-prov. Mycket var bra och markeringar, skott, transport klarade Esset fint. Söket ställde till det liksom vattenarbetet så detta är något som vi måste träna en del på.

Lite vettigt hemmajobb blev också genomfört då jag oljade alla ekmöbler inkl. bänkskivorna i köket. Detta genomfördes medan Henke var uppe i Vengel tillsammans med Johan för att bygga en ny brygga.

Samma vecka blev det fint sommarväder och då passade vi på att träna vilt vi tjärnen.   

Då Corona sätter stopp för att träffa Essets uppfödare Johanna och övriga i kullen från Norge så blir det inte heller nu i vår något BPH. Istället åkte jag upp till Timrå för att Mh:a Esset. Vilket Mh hon gjorde!!! Riktigt riktigt nöjd med hennes reaktioner vilket jag förvisso var redan innan men nu har vi det också på papper.

En helg i slutet av maj unnade vi oss en Lyxbrusch på Miss Sara bara för att…

Hitta ut startade upp även i år och vi passade på att göra små utflykter på platser som vi normalt inte går på. Alltid skoj att komma på nya platser och variera sina många hundpromenader.

I maj fick vi också våra första vaccinsprutor mot Corona, helt utan biverkningar tack och lov.

Vi har under en tid också pratat om att försöka fixa en bro över bäcken för att kunna fixa en promenadstig runt sjön. En helg i slutet av maj gjorde vi slag i sak. Jag och Henke, Christian, Krister och Stefan fixade detta och Håkan sponsrade med bra virke och såg.

Fina sommarkvällar spenderade vi ibland nere i Strömhuvet vid ån.

Slutet på maj bjöd på fantastiskt väder och sommarbölja och då passade vi på att träna vatten och Henke testade också att rengöra hela poolsystemet vilket resulterade i en väldig skumbildning.

Vaccineringen började ge resultat och antalet inläggningar på sjukhuset var nu noll i Gävleborg!!

Juni

Den första juni fick Henke sin nya bil! En Volvo XC 40

Värmeböljan höll i sig och vi kunde njuta av bad och härliga utflykter på Hornslandet



Självklart så flaggade vi på nationaldagen

Tillsammans med Johan och Johanna besteg vi Blacksås. Härlig utsikt och gott fika!

I 27 gradig värme fortsatte vi att nöta vatten och idag lyckades jag få över Esset på en 90 meters dirigering. Duktig tjej!

Vaknade en morgon och satte mig och jobbade men så började det åska. Vågade inte sitta och jobba med nätverket utan drog ut alla sladdar och la mig för att sova en stund. Det blev värdens åskväder som höll i sig i flera timmar och en blixt slog också ner i byn. Tur att hundarna klarade av ovädret ok. Vinna är inte allt för förtjust utan flåsar lite men Esset låg och sov bredvid mig och brydde sig inte alls.

Vi har retat oss på vår skitiga fasad så idag kom ett företag och rengjorde den. Wow vilken skillnad det blev!!!

Efter


Före

Midsommar 2021 firade vi i år uppe i Piteå. Midsommarafton var vi hos Thomas. Vädret var så dåligt att vi faktiskt dukade inomhus. Det blev lite spänning då polisen dök upp hos en granne och det var ett misstänkt inbrott hon en annan granne men vi märkte inga oroligheter.

På midsommardagen tog vi en biltur till stugan vilket vi alla uppskattade och vädret var fint så vi kunde hälsa på en stuggranne och sitta ute hos dem och fika.

Den sista juni hade vi tjejmiddag hos Johanna. En mycket trevlig kväll där vi dock blev färre än det var tänkt.

Juli

En apporteringskurs med Karin Friberg inledde juli. Det är den första riktiga kursen för Esset och som hon skötte sig. En annorlunda träning med mycket vatten. Ofta lämnade vi hundarna på en sida av sjön och tränade på att hundarna skulle apportera och simma tillbaka till oss i en rak linje utan tankar på att stiga upp på land. Så här trött var Esset i slutet...

Den 6 juli fick jag min andra spruta så lagom till semestern var jag nu fullvaccinerad.

Direkt efter sprutan gick jag på semester och den började med ytterligare en hundkurs, denna gång med Asbjörn Kritiansen. Dag 1 och 2 med Vinna och dag 3 och 4 med Esset Dag 1 blev lite väl het för Vinna som knallade som sjutton värmen till trots. Direkt efter kursen cyklade vi ner till Strandpiren och firade semestern med middag.

Dag 2 med Vinna gick bättre och jag garderade mig med koppel mellan varven. Vinna var riktigt duktig och det var ett roligt träningsupplägg med många olika övningar och väldigt utmanande med mycket skott.

Essets första kursdag var betydligt svalare och vi fick till och med lite regn på oss. Första dagen är mycket prat på Asbjörns kurser men lite övningar blev det å denna gång var kursen nästan lite för lätt för Esset till skillnad från Vinnas första dag. Dag 2 blev däremot bra. Inte jätteutmanande men en hel del nytt att tänka på och ganska mycket stadga. Lugn, tyst och stadig var hon hela dagen. Härligt!

Efter en vilodag med lite spår med tjejerna så åkte jag upp till Vengel tillsammans med Johanna och tjejerna. Henke och Johan åkte några dagar tidigare för att fixa det sista på bryggan och fiska lite.

Vi fick ett par härliga dagar med bad, fiske och god mat. Tyvärr fick jag ont i skallen och det höll även i sig tills vi kom upp till Piteå. Vi åkte direkt från Vengel till Piteå med husvagnen som vi ställde upp hos Thomas. Vi anlände lagom till pappas 81 årsdag.


Vi besökte för första gången Beas i Jävre en fin sommardag. Vilket ställe! Vilken mat!

En dag besökte vi också Hildur och sedan hade vi grillkväll hos Thomas

Pappa blir allt sämre i sin Alzheimers. Sista dagen som vi var på plats hade han tid på avlastningsboendet Trädgården. Jag undrar hur länge han kommer att kunna bo kvar hemma…?

På vägen hem från Piteå stannade vi en natt på en camping efter E4an då resan blir så lång när vi kör med husvagn. Så här i efterhand misstänker jag att huvudvärken som höll i sig nästan i en veckan kan vara en biverkning på vaccinet men det kommer vi väl aldrig att få veta säkert men varför annars skulle helt plötsligt inte min migränmedicin fungera?

Väl hemma blev det tvätt, fix, handling och städning av husvagnen.

Vi körde en genrepsträning för att se hur Esset skulle klara av ett helt tollingjaktprov och det gick riktigt fint.

Gräset på gården har dock bränts bort helt under den varma tid som vi varit borta.

Efter bara en dag på hemmaplan packade vi åter igen husvagnen och gav oss av för att besöka Lasse och Birgitta igen. Vi testade då att för första gången att baka pizza på grillen.

Vi hann också med en räkmiddag på plats i Änga innan vi begav oss hemåt för att stanna hemma några dagar. 

Då passade vi på att testa hamburgarna och golfbanorna hos Fridas munkar.


Den 20 juli gjorde Esset premiär på tollingjaktprov. Hon gjorde mycket väldigt bra. Ansmygning, tolling, vattenapporterna men sen på söket när hon kom till en fågel som låg i en liten vattenansamling på söket så låste det sig helt. Slutliga markeringen på land gick fint.

Augusti

Provdag 2 i Ockelbo slutade lite på samma sätt även om det inte var nån konstig apport på söket den här gången men hon gick ifrån vilten på söket så då blir det en nolla.

Dränka sorgen genom att packa husvagnen och se fram emot nya mål, Tollarspecialen 2021. Tänk att det blir av trots pandemin. Ska bli så skoj!

Tanken var att vi skulle dela upp resan ner till Karlsborg men det flöt på bra så vi körde hela vägen och hade också tur att hitta en ledig plats trots att vi kom en dag tidigare än planerat. Det blev en natt på en tillfällig plats innan vi flyttade över till vår ordinarie plats där vi även slog upp förtältet. Närmaste grannar var Anna och Ingo och Anette och Ola. 


För första gången hade jag lite aktiviteter som jag skulle medverka på så vi passade på att se oss om i Karlsborg en av dagarna.


Självklart hade vi också våra starter. Esset startade nybörjarklass på tollingjaktprovet men nollade än en gång då hon strulade på vattenigångarna och sedan söket. Jag var så besviken då vi tränat med Håkan dagen före och då var det inga som helst problem. Två av Essets syskon, IPA och Triak tog dock fina 1a pris och Fräsi tog ett fint 2a pris.

En annan dag så startade jag Vinna på tollarspecialens WT som är allt annat är ett regelrätt WT men i vilket fall så skötte hon sig utmärkt på samtliga stationer. Domare hade sin egen teori på en station och drog felaktigt massor med poäng (-13 tror jag det var) men trots det så slutade vi på fina 82p i elitklass vilket var en poäng sämre än 1an men en fin andraplats blev det i vilket fall.

En kväll hade vi kräftskivor med vätternkräftor från Klangahamn. Wow vad de var smarriga!!! Den dagen gjorde vi också en utflykt till Djäknesundet vilket var en riktigt häftig plats för bad, vandring och picnic.


På specialens sista dag var det som vanligt utställning. Trots att inte Esset har så mycket päls så belönades hon med HP och slutade som 5 bästa tik i ökl.


Självklart ställde tjejerna också upp på att lämna blod för cancer-forskning och tollarprojektet.

På vägen hem stannade vi till en natt på skoklosters camping för ett besök hos Karin och Ljubo vilket blev en mycket trevlig middag. Det var ju så lände sedan vi setts.

Innan vi återvände hem så gjorde vi ytterligare ett kort stopp, denna gång på Bergmans fisk för en mycket lyxig lunch. Väl hemma hann vi njuta av en sista semesterdag innan det var dags att gå till jobbet igen.

Första helgen efter semestern var vi på ”Hårdrocksfestival” i Forsa. Ersättning för att Sabaton Open Air blivit inställd men det blev ändå en trevlig tillställning där de flesta av dem som brukar vara med i Falun var med samt några fler.

Efter den fina sommaren så kom det i slutet av augusti enorma mängder regn. Våra träningsmarker svämmade över för att inte säga hur mycket delar av Gävle centrum svämmades över.


17 årig bröllopsdag firades på Napulee i år

Efter sommaren så återtog jag mina löprundor igen. Sakta men säkert…

Den 25 augusti trotsade Vinna alla odds och fyllde 10 år! Älskade älskade Vinna!!! Min fighter!





Vinnas valpar har artat sig så fint! I augusti belönades Penny och Hanna med ett 1a pris i Nkl på tollingjaktprov. Jag gläds sååå över valparnas bedrifter, mer än mina egna om jag ska vara ärlig! Stort grattis Hanna, så snyggt jobbat och tack för att du förvaltar Penny så fint och meriterar henne på absolut bästa sätt.


Esset går från klarhet till klarhet och viltträningen under hösten gick fantastiskt. Även Vinna fick äran att mellan varven apportera vilt

September

I september fokuserade vi vår träning mera och mera mot bruksspåret. Det är för Vinnas del väldigt positivt då hennes kropp mår bra av spårträning. Jag och Kajsa la spår tillsammans och åt varan för att Esset och Ecco skulle förberedas för apellstart.

I höst blev det också ytterligare en kurs för Karin Friberg och även om jag tycker att ena dagen (vattenträningen) blev väl svår för samtliga hundar så var kursen väldigt bra och som sagt, lite väl utmanande men är ändå på det stora hela väldigt nöjd med Esset och hur hon presterade.

Brukslydnaden fungerade bra men budföringen är en utmaning då Esset blir så överlycklig över att springa fram till folk. Vi nötte och nötte detta moment parallellt med att vi tränade lite spår. Tillsammans med ett gäng tränade vi regelbundet brukslydnad på klubben.

För första gången på år känns det som så hade vi också en aktivitet med jobbet. Vi bokade och åkte ut till en vallstuga och åt middag och hade lite lekar.

En helg i september anordnades en matmässa, SMAKA i stan i Hudiksvall. De flesta krögarna ställde ut och man köpte matbiljetter och gick sedan runt och provsmakade diverse mat.

I slutet av september gjorde jag och Esset bruksdebut i Järvsö. Vi drog såklart sista spåret, nr 10, och de två första som spårade på morgon gick bra men sen bröt i stort sett alla hundarna eftersom det blev så stark vind så spåren blåstes bort från täkterna. När det var dags för Esset så gjorde hon ett perfekt spårarbete och belönades som enda hund med 10-10. Hurra! Vi nollade som förväntat budföringen men fick ok på övriga lydnadsmoment. Platsliggningen räknade jag med poäng på men övriga hundar reste sig och gick omkring och förare skrek nej till sina hundar så det blev lite för mycket störning. Esset reste sig men stod kvar på plats tills det var 10 sekunder kvar, då gick hon tre steg vilket resulterade i en nolla i stället för 5p som med koefficient gett oss 20p. Jag trodde att det var kört men med minsta möjliga marginal, 0,0p så klarade vi oss som enda ekipage uppflytt med 175p. SuperEsset!!!

Dagen efter var det dags för mig och Esset att göra debut på WT. SSRK Gävleborg anordnade i år Klubbmästerskap i samtliga klasser.  Hade bara anmält Esset men ångrade mig lite så här i efterhand då jag såg ökl hundarna där jag tyckte att Vinna nog skulle ha klarat av svårigheten då det snarare var svårigheter än avstånd. Esset skötte sig exemplariskt och jag kunde inte vänta mig en bättre prestation. Hon belönades med hela 93 poäng och var den självklara vinnaren av nkl och därmed klubbmästare. Näst bästa hund hade 87 och näst näst bästa hund 60.


Oktober

I oktober kom hösten och höstfärgerna.  Tillsammans med Johan och Johanna och Lars och Anki gjorde vi en liten fisketripp till Harmånger där det blev mysig fiskning och dessutom gick jag i väg och tränade hund en av dagarna också. Det blev nog sista husvagnstrippen för i år för nu ska vagnen in för vintern.




Hanna och Penny gjorde två starter i högrespår två helger i okober. Tyvärr blev Penny trött och orkade inte hålla ihop lydnaden men specialmomenten genomförde hon med bravur bägge tävlingarna så att hon kommer att bli elithund betvivlar jag inte. Två godkända resultat och ny titel SphII.


Penny ögonlystes också med resultatet UA i oktober.

För första gången på över ett år träffades vi i logen och åt middag på Strandpiren. Kul att se alla igen!

Vi bokade en lite lyxhelg i oktober. Åkte upp till Sollefteå och Halstaberget där vi vandrade, åt middagar och var på show. Tänk att man kan uppskatta en show med ”look a likes” så mycket men efter att ha varit isolerad i över ett år så uppskattar man det. Showen var dessutom riktigt bra. ABBA som framfördes av SuperTruper




Utflykter till Hölick blev det fina höstdagar i oktober.








Äntligen fick jag träffa Essets övriga syskon. Den sista helgen i oktober träffades vi i Åre och genomförde BPH och tränade lite. Så skoj att äntligen kunna träffas och ännu en gång genomförde Esset en fin beskrivning.





November

Snön kom i början av månaden och vi var en sväng till Änga för att fira allhelgona tillsammans med Lasse och Birgitta.

Ytterligare en hundaktivitet och hotelltripp hann vi med i höst när vi åkte på dubbelutställning i Rättvik. Esset visade sig fint bägge dagarna med resultatet Excellent men några ck blev det tyvärr inte. 


Vi bodde bra och åt fantastisk mat samt gjorde små utflykter till bl.a Långbryggan.






Pappa blir allt sämre och i november fick han plats på Ängsgården med kort varsel. Jag tog därför ledigt några dagar för att åka upp till Piteå för att jag och mamma skulle kunna ordna med allt praktiskt. Det blev fint i lägenheten och nu håller vi tummarna för att detta ska fungera bra.



December

Lilla julafton med logen i sista sekunden skulle det visa sig. Vi hade klapputdelning och åt julmat samt hade lotteri. Veckan efter började Sverige åter igen stängas ner pga corona så herrarna fick ställa in sin lilla julafton.


I absolut sista sekund hann vi också ha jubileumsdag på jobbet där de som fyllt jämt under året uppvaktades med middag på Hällan. Vi hade beställt Italiensk buffé och det blev en riktigt trevlig kväll.

Det årlig saffransbaket genomfördes såklart och det blev mycket i år!

Tråkigt var det på jobbet då i stort sett alla på Plan- och Bygg slutade eller blev uppsagda så stämningen var lite sådär vissa dagar. Jag undrar hur det ska sluta för dem?

På hemmaplan blev det till slut dags att ta tag i ett stort projekt så nu, efter ett omfattande grävarbete, har vi nytt avlopp.

Julen firade annorlunda i Piteå. Vi var hos pappa på Ängsgården hela julafton och även på juldagen och annandagen. Han hade haft magsjuka en helg innan jul men var frisk när vi var på plats. Däremot gick det magsjuka på avdelningen och på kvällen på annandagen drabbade det mig. Ett drygt dygn senare var det Emil som drabbades och vår första dag på hemmaplan då insjuknade mamma. Usch vad vidrigt det är med magsjuka. Tack och lov klarade sig Henke så att vi kunde åka hem som planerat trots att jag inte var så pigg.

Nyåret firade vi i år tillsammans med Ida och Gösta och Kicki och Henrik. Det har vi gjort många år nu men i fjol satt vi ju alla ensamma på var sin plats.

Inga kommentarer: