söndag, maj 09, 2021

Inofficiell B-provspremiär

 Tidig morgon på en söndag. Åkte till Söderhamn för att starta på inofficielllt B-prov med dummies. Hade höga förväntningar då Esset är så duktig och i mångt och mycket så infriades också mina förväntningar. Däremot så såg jag en sida hos henne som jag inte sett tidigare och som ger mig något att fundera över.

Jag gick in som andra startande. Provet började med transport och en landmarkering uppför en skogsslänt. Vidare transport till ytterligare en liknande  markering. Efter detta blev det ytterligare transport ner till sökområdet. Under transporten kom ett skott. Söket låg på myrmark längst med vattnet och det fanns även någon apport uppe i den snåriga skogen som löpte längst med söket. Provet avslutades med två enkelmarkeringar på vatten i ett område med små holmar så inte så lång simning men med några korta vattenpassager. Den avslutande passiviteten genomfördes på nästa hunds landmarkeringar.

Esset var pigg och glad. Transporten till den första markeringen gick perfekt och när skottet smällde av och markeringen gick så visade hon precis den reaktion som jag vill ha. Uppmärksam, ingen aktivitetshöjning, stadig och tyst. Skickade och hon sprang till området men fick leta lite men höll sig i området och hittade snabbt. Snabb inleverering i hand. Nästa transport lika fin och lika fin reaktion vid den andra markeringen som kastaren dock tappade så det blev inget synligt kast. Jag skickade och hon gick ut till området men hittade inte direkt så vi gjorde om eftersom kastet blivit fel. Fin reaktion igen vid skott och kast och nu spikade hon markeringen.

Ny lugn och fin transport utan några problem trots skottet under transport.

Första skicket på söket letande hon sig till vattnet och ställde sig och drak. När hon var klar med detta letade hon fint och fann den första apporten. Nytt skick men redan nu upplevde jag henna okoncentrerad. Letade lite, nosade lite men ingen fokus och fart. Hittade en andra apport som levererades fint. Tredje skicket lika ofokucerat, stannade och bajsade, nosade och rörde sig bara långsamt i en begränsad del av söket. Kände inte alls igen henne. Hon letade sig till den snåriga skogen och hittade ytterligare en rapport och med den innan så bröt vi söket redan nu.

Första vattenmarkeringen råkade kastaren kasta i en gren vilket gjorde att kastet knappt syntes men det plaskade så jag skickade. Hon gick ut men visste inte vart hon skulle leta bland de små vattenpussarna så vi gjorde om eftersom kastet blivit fel. Nytt skott och kast och nu gick det bättre. Lite försiktig i vattnet men hittade och kom in med den hela vägen till mig. Andra markeringen hamnade bakom en liten ö. Hon markerade fint, simmade ut men kom inte riktigt ändå fram runt "ön" och vände tillbaka och gick upp. Sprang efter kanten så jag tänkte gå och hjälpa men precis då kom en vind och hon kände dummiesen och gick i igen. Simmade runt den lilla ön och hittade. Fin inlevereing i hand och i och med detta var provet över förutom den avslutande passiviteten som hon genomförde efter kritiken och det var inga som helst problem.

Det blev pga söket ett nollpris men övriga delar är jag på det stora hela nöjd med. Fin vid sidan, stadig, tyst, markerade bra, fina inleverering och avlämningar. Lite tveksam i vatten men det är tidig på året, kallt och vi har ännu inte tränat nått vatten. Överraskningen var söket och jag kände inte alls igen henne. Får fundera på vad det kan bero på... Miljön med nya människor i söket? Inte jag som lagt ut söket? Terrängen? Skendräktighet? uteblivna belöningar hela vägen? Ja får testa mig fram men framförallt träna sök där inte jag varit ute i söket och där hon inte sett att nått lagts ut.

Efter detta blev det hemresa. Henke hade under tiden jag var iväg fortsatt avverkningsarbetet på området för vår jordvärme men hade precis avslutat för dagen. Jag oljade in en av ekskivorna en sväng till innan vi åkte till Lintjärn och gick en promenad där och längst med spåren vid Edsta skola. En härlig promenad i jättefint spår.

På vägen hem skulle vi stanna och fika hade vi tänkt men i Hudik har både Dackås och Tewes stängt på söndagar så istället köpte vi med lika fika från ICA Maxi. Blev en baguellt med räkor och currydressing samt en godbit.

Jag hade sovit dåligt så efter lunchen såg vi Vollyboll på tv men jag slumrade till en liten stund också.

Innan middagen blev det en promenad längst med bäcken. Under tiden Henke fixade pizza så dammsög jag huset och sen blev det middag och tv-titt, bl.a. Mästarna Mästare.


Inga kommentarer: