söndag, oktober 02, 2022

Tollingjaktprov, debut i öppenklass

Uppstigning klockan 06:00 för att mötas av en grå och regnig dag. Lars och Anne åkte när jag steg upp så de var nog uppe redan vid 5-tiden idag också.

Provplatsen som igår var ett kalkbrott hade en helt annan karaktär idag då provet gick i ett viltvatten. Samlingen för öppenklass var först klockan 11 men eftersom vi ju samåker så var jag på plats med övriga klockan 08:30 och var då kastare i Nkl. Fotade också därifrån jag stod då jag kom lite närmare än publiken.

Marie och Maria startade och gjorde jättefina jobb idag. Maries hund skadade tyvärr en and på vattnet annars hade de fått ett excellent idag då de såg jättefint ut. Marias hund ville inte hämta tollingföremål men exponerade sig och gjorde ett fint retrieverarbete så hon belönades med ett Good idag. Jättefin utveckling har de gjort på de tre prov som jag nu sett de båda starta på.

Här en fin prisbild på Maria och Wixi

Esset startade som sista hund i Ökl. Provet hade sina utmaningar och det var gås på provet vilket inte jag tränat så mycket på. Tack och lov var det dock en vitkindad så det kändes ändå som att det skulle fungera.

Esset gjorde en fin ansmygning och en jättebra tolling. 

Lugn i passiviteten och markerade sedan fint när det sköt och kastades en dubbelmarkering på andra sidan en vassrugg. Första hämtade hon direkt, den andra frågade hon på när hon kom fram till vassen så jag visade ut och då gick hon igenom och hämtade den andra. Fick båda i hand även om hon släpper i samma ögonblick som jag sätter fram handen.

Ett skott sköts när hunden var påväg in med den andra. Man skulle då skicka hunden snett över viken där en gås låg på andra sidan. Hon gick direkt i och simmade snett över men inte riktigt ända bort till viken där gåsen låg. Den sista biten sprang hon på andra sidan land och vek sedan ner i vattnet och hämtade gåsen direkt. Blev lite nervös när hon sedan gick tillbaka upp på land men hon ska ju som alltid gå tillbaka samma väg som hon kommit och så även denna gången. Höll dock ett fint grepp om gåsen så det var inga problem. Simmade över och lämnade gåsen i hand när hon kom upp.

Efter detta väntade ytterligare ett skott och en ganska lång transport bort till en skytt som anvisade att hon skjutit en fågel ute på en ö. Fin transport och Esset gick i direkt dit jag skickade henne. Simmade över men gick först in i den täta vassen 5 meter till vänster om där fågeln låg. Hon vände dock om och jag kunde skicka henna vidare så att hon hittade fågeln. Simmade rakt tillbaka men istället för att komma upp till mig där hon gått i och där vassen var lite gles så försökte hon komma upp genom vassen 2 meter på sidan om. Blev en utmaning då den var mycket tät men hon klarade även detta och fågeln fick jag i hand.

Efter detta väntade ett sök där man inte såg hunden överhuvudtaget. Hon jobbade dock snabbt och effektivt och hämtade snabbt in fem vilt. Tyvärr med snabba avlämningar där ett vilt hamnade på packen annars jättefint. 

Provet var över och jag var såååå nöjd med hennes insats. Här kommer provet på bild från annat håll...


















Känslan efter provet....

Tycker själv att hon skulle belönats med ett excellent men domaren ville ha lugnare och säkrare avlämningar och vi fick ett Very good.


Glada och nöjda såg vi sedan de två elithundarna som tyvärr inte gick till pris idag. Här en bild på hela dagens gäng...

På vägen från provplatsen stannade vi till hos Sara som Marie och Maria känner sedan tidigare. När vi sedan kom hem till Lars och Anne så hade Anne fixat middag och en värmande mysig brasa. Såklart blev det bubbel även idag för att fira våra hundars prestationer under dagen.

Till efterrätt ställde sig Anne och gjorde en äppelkaka med vaniljsås. Sååå god! 

Innan vi kröp i säng packade vi bilen så gott vi kunde och sedan la vi oss redan vid 22-tiden även idag. I morgon väntar uppstigning redan klockan 05:00 för båten avgår klockan 07:00.

Inga kommentarer: