måndag, april 28, 2008

TJP Söderköping

Ja vad ska man säga, jag har världens bästa tollartjej men ändå kan hon vara såå otroligt billig ibland. Men, vi ska inte gå händelserna i förväg nu. Dagen började klockan 05:00 hemma hos Björn och Gunilla. Thomas och jag steg upp och åt frukost och åkte sedan iväg till Söderköping. Thomas skulle jobba som kastare på provet och jag skulle ju starta. Vi kom fram klockan 07:00 och samlingen för oss startande var ju inte förrän 08:00 så jag hann gå en promenad och rasta Humla på plats.

Provet började med en provgenomgång och redan då blev jag nervös. Provet gick på samma mark som gårdagens öppenklass och då var det bara 3 hundar som gick till pris. Det som det framförallt hade varit problem var att hundarna inte tog sig ut i vattnet tydligen. Sedan var det dirrigeringsövningen som ställde till det samt nån hund som knäckte vilt. Hur som helst, markeringarna var svåra trots att de hamnade ute på blankvatten men hundarna skulle först ta sig genom ca 20 meter tät vassvegetation där det var enormt lerig och tungsprunget. Ni ser lite på kommande 2 bilder hur det såg ut...

Första markeringen

Andra markeringen

Söket gick sedan i lättsprungen skogsbacke men första biten var rejält uppför och hela söket låg så att man aldrig såg hunden. Två vilt låt dessutom i den blöta tungsprungna vassen så det förutsatte ändå att hunden hade lite driv, dels för att orka springa uppför hela tiden men också för att orka ge sig ut i den enormt leriga vassen... Söket lyckades jag inte fotografera men ni ser i alla fall skogsbacken från publikens håll på bilden nedan.

Där domaren står skickade man hunden uppför...

Roligt att se att alla tollare gjorde så fina arbeten. Tre positiva intryck från provet är:
1.) Inte en enda hund som ratade vilt även om någon hund kunde förbättra upptagen något
2.) Alla Nkl-hundar klarade den svåra vassen
3.) Alla hundarna klarade skottet som kom under inlevereringen av andra markeringen utan att visa antydan till knallning.

Alla Nkl-hundar gick till pris vid dagens prov även om jag nog kan ifrågasätta detta men mera om detta senare...

Humla då, hon startade näst sist och jag var nervös hela dan för jag var övertygad om att Humla inte skulle gå ut i vassen men innan det till sist var min tur att starta så var nervositeten som bortblåst. Jag var nog helt enkelt för trött för att vara nervös mera...

Humla startade med en fokuserad lång transport ner till vattnet. Tollingen gick kanon, full spätta hela tiden.

Så var det dags för första markeringen. Humlas satt lugnt och tyst och fint och stack sedan som en lite projektil genom vassen och hämtade anden som avlämnades i hand.

Ytterligare en jättefint tollingarbete föjt av ytterligare en perfekt markering som hon spikade och än en gång lämnade i hand samtidigt som ett skott smällde av vilket inte berörde henne nämnvärt.
Vi gick ut åt det håll där man skulle skicka hunden på ett riktat närsök. Humla gick ut fint men hamnade en halvmeter fel i vind när jag började blåsa närsök. Hon stannade upp och jag visade att söker låg till höger å då vänder hon upp till höger börjar söka och hittar anden omedelbart som inlevererades till hand.

Så var det dags för söket. Humla springer ut fint och kommer in med en första and snabbt så hon får gå ut direkt igen. Snabbt kommer hon in med en till and men då händer något helt ofattbart. Precis när man kommer inom synhåll för mig och domaren, ca 10 mete ifrån från oss lägger hon ner anden och försöker markera på det. Jag blir så paff att det tar en sekund eller två innan jag inser vad som händer och rusar fram och skriker till henne så att hon plockar upp anden och lämnar den i hand. Naturligtvis inser jag att nu är det kört. Hur bra hon än är så blir det inget pris... Hon får forsätta jobba och hade så fin fart och arbetsmotivation att hon rensade söket på alla 6 vilt som första och enda hund idag.
Ja, Humla gjorde ett 100% jobb och jag ska ärligt säga att hon nog aldrig jobbat så bra ens på träning. Å både vid den sammanfattande kritiken och senare på prisutdelningen så säger domaren att Humla var den bästa hunden men att hon fått nått frispel vilket resulterade i att prisvalören rasade och vi fick nöja oss med ett 3:e pris. Det är väl typiskt!!! 1:a pris jobb, kanske med HP(???) å så händer en sån här grej?!!

Ja är inte riktigt nöjd med Humla när denna bild tas även om hon ju gjorde ett kanonjobb. Det ska tilläggas att hunden före tydligen kissade minst tre gånger på söket och många menade att den nog pinkat på viltet vilket reulterade i Humlas protest. Det är ju typiskt!!!

Nu till min åsikt om provet. Även om jag såklart var nervös över all den vass som var så är det bara att inse att provmarkerna var jättefina och änder och gäss flög in ideligen trots att vi var där och stökade. På hösten bedrivs jakt på markerna så det var naturtroget.

Enligt Leif Gustafsson så tyckte han som retieverdomare att vi inte skulle acceptera att folk menar att tollingjaktproven är lättare än retriverjaktproven eftersom vi faktiskt har ytterligare ett moment där hundarna kan göra bort sig. Övriga momenten är precis lika som på retrieverjaktproven. Men... då måste jag ändå tillägga lite... Provet var alldeles riktigt att svårighetsmässigt likställas med ett retieverjaktprov men bedömningen och till viss del reglerna är mer generösa på TJP vilket i slutändan ändå gör att det ÄR lättare att få ett pris på TJP jämfört med ett retrieverjaktprov. Här kommer några tydliga exempel på saker som inträffade på dagens prov:

1.) Visst hundarna som tollar ska exponera sig och behöver därför inte springa ut, hämta föremålet och springa in men... de ska ändå vara fokuserad på uppgiften och inte springa ut i vassen, stå och kolla på båten, låsa på skytte osv, det tycker JAG ska dra ner rätt mycket om det nu är så att tollingen ska väga så tungt...!

2.) Även om vi är i nybörjarklass ska hundarna kunna gå fot utan tjat från förare och gnäll från hunden. Vissa hundar var stundtals 5 meter framför sin förare... Det ska dra ner!

3.) Hundar som ideligen kastar sig efter vilt som avlämnats och flera gånger hämtar redan inlämnat vilt, det ska vara riktigt rejällt neddrag!

4.) Gnällande pipande hundar som visserligen är tyst när det arbetar SKA ha neddrag!!! Det klart att de är tysta när de arbetar, skam vore väl annars...

5.) Avlämningar behöver i NKL enligt Tollingreglerna inte lämnas i hand men de ska lämnas i förarens omedelbara närhet. På retriverjaktprov ska de lämnas i hand. Att lämna av 5 meter från föraren kan jag inte tycka är i förarens närhet, Ska vara avdrag...! Dessutom kan man ju inte acceptera att allt vilt lämnas på backen, de flesta ska väl ändå i hand? Nää neddrag ska det vara för såå slarviga avlämningar som ibland kunde noteras på provet.

6.) Knallning: Knallar hunden även om man får stopp på den 5 meter ut, ja då kan jag tycka att hunden nollat men det är min åsikt. En knallning är en knallning även om man får stopp på hunden.

Detta är såklart min åsikt, andra kan ju tycka annat...

Här kommer ytterligare några bilder från dagen




Efter prisutdelningen, klockan 17:00 satte jag mig i bilen och körde de 50 milen hem. Var såå nöjd med min lilla Humla men samtidigt så missnöjd med mitt 3:e pris när jag åkt såå långt. När ska oflytet vända för mig??? Bearbetade det hela genom att redovisa vad som hänt till alla jag kunde tänka mig. Blev en hel del telefonsnack i bilen den första biten altså...

Resan hem gick i alla fall bra... och fort. Gjorde ett kort stopp i Nyköping och åt på Max och tankade. Körde sedan non-stopp till Hudik och var därför hemma klockan 21:15 då jag inte ens orkade packa upp väskorna...

Inga kommentarer: