lördag, januari 02, 2010

Året som gått

Många sammanfattar ju året som gått i dagarna men jag hade inte tänkt göra någon sådan sammanfattning i år. Började ändå gå igenom dagboken och insåg att det för egen del är rätt så kul. Man tycker inte att det hänt så mycket men inser att man glömmer snabbt. Så här kommer i alla fall en samanfattning av det som hänt under 2009:

Januari
Januari började med renovering. Det var köket som skulle få sig en uppfräschning denna gång. Nytt glasmosaikkakel och nya tapeter skulle det bli och med det följde också lite ny belysning samt ommålning av köksmöblerna. Luckorna målade vi när vi flyttade in i huset och golvet bytte vi ut nått år senare så det var redan klart. Köket är rätt jobbigt att renovera då man är så beroende av rummet. Man vill gärna att det ska bli klart riktigt fort och det stora jobbet blev det tack och lov däremot blev detaljer med belysning och lister inte färdigt förrän i mars.

Februari
Första tävlingen för året gjordes med Humla i februari. Det var ett vinter WT i Valbo utanför Gävle. Mycket snö och flera månader utan träning gjorde att Humla var riktigt taggad för uppgifter vilket resulterade i ett helt fantastiskt resultat. Humla segrade i Nkl med osannorlika 97p av 100 möjliga

Vid SSRK-Norra Hälsinglands årsmöte utsågs Neo till Sektionsmäster i lydnad 2008 nästan 8 år gammal.

Lite shopping och en teaterresa genomfördes i februari. Vi var ner till Stockholm och såg ”Buddy Holly” tillsammans med personalen på Voith, företaget där Henke jobbar. Passade samtidigt på att köpa lite nya jaktartiklar i form av nya Lundhagskängor och en jaktjacka.
Redan 21-22 februari träffades det Nordiska tollargänget nere i Enköping för Jaktkurs med Anita Norrblom. Oj oj oj, precis det här behövde vi!!! Kul och givande kurs och vilket motivation till att sätta igång med träning igen, nu måste ”bara” snön försvinna. Mars
SSRK Gävleborg hade Årsmöte och ordnade samtidigt ett Workingtest. Jag dömde en station på WT:t för första gången och det gick rätt OK. Tillställningen blev mycket trevlig. På vägen hem hade jag dock en otäck upplevelse då jag höll på att krocka med en älg i 100km/h. En halvmeter från döden kändes det som…

Hundarna gjorde årets första och enda veterinärbesök då båda skulle vaccineras. Det är praktiskt när hundarna är i fas så att man kan vaccinera båda samtidigt, nu är det 3 år till nästa gång.

April
April började mycket bra. Först vinner Henke och travgänget på jobbet 478.123kr vilket resulterade i ett härligt tillskott i kassan även om pengarna skulle delas mellan många. Vi firade en kväll med en riktigt härlig återhämtningsdag med avslappnande bad och god mat.
Månadens inköp blev en videokamera för att kunna se hur tråningen går… Mycket praktiskt men svår att använda när man i huvudsak tränar på egen hand.

I mitten av april åkte jag och Henke tillsammans med Ida och Gösta till Vemdalen för en skön skidsemester. För första gången testade jag att åka med carvinskidor och jösses vad lätt det gick att svänga. Tur som tokar hade vi med vädret också så vi åkte alla dagar vi var på plats. Härligt!!!

Gästriketollarna anordnade privatträning hos Sanna Hallgren, Kennel Aktivivas. Humla var väldigt loj och gjorde en mycket blek insats med träningen som sådan var givande och bra så till Sanna skulle jag gärna återvända.

Maj
Provsäsongen började redan den 3:e maj med Tollingjaktprovet i Söderköping. Alltid svårt med tidigare starter eftersom isen fortfarande inte försvunnit hos oss vilket gör att Humla inte hinner få någon vattenträning före. Ett 2:a pris i Ökl blev det i alla fall efter fin lydnad, fint tollingarbete och mycket imponerande markeringsarbete. Vattendirrigeringen blev lite för svår och med den mattades Humla vilket resulterade i ett ineffektivt sök. Avlämningarna var också en stor brist vid detta prov, det måste vi jobba mera på.

I maj så började vi renoveringen utomhus om man nu kan kalla det renovering? Vi började och avslutade i alla fall bygget av nytt staket runt hela gården, målning återstår dock men det ska man vänta med i 1-2 år. Mycket sågande och skruvande blev det men skönt att man nu vet att hundarna håller sig på gården oavsett vad som händer
Maj slutade som det började. Tollingjaktprov i Umeå denna gång. Humla gjorde mycket bra ifrån sig. Spikade vattendirrigeringen på ett kommando och gjorde ett kanonsök. Halvknallade för första gången och hade ”snabba” avlämningar men annars var jag kanonnöjd med hennes jobb. Tyvärr räckte det bara till ännu ett 2:a pris, vårt 4:e i ordningen men ingen kan komma och säga att hon inte håller en jämn hög standard i alla fall.
I slutet av månaden sålde vi också vår röd hund-saab så nu har vi bara en bil igen…

Lyckades också med bedriften att på Katarinas möhippa tappa glasögon som jag hade i väskan (i ögonen hade jag istället liner). Utan att jag märkte det föll glasögonen ur väskan när jag öppnade garageporten på jobbet. Med min tur lyckade vi köra över den på vägen ut men det märkte jag inte förrän jag kom hem och inte hade några glasögon att ta på mig när jag tagit ur linserna. Inte bra!

Juni
Jaktinternat med Bettinson från Wales. Mycket regnig men intressant kurs med många nya infallsvinklar och idéer. Hårda tag så jag är glad över att jag inte hade hund med mig… Hade nog varit lite väl hårt för mjuka Humla…

Vi åkte ner till Linköping och köpte en ny bil, blev ytterligare en Saab 9-5 så nu har vi två. ”Silver-Saaben” får vara hundbil och den nya ”Sportsaaben” blir finbil.

I mitten av juni började jag också cykla med hundarna för att bygga upp deras kondis.
Bröllop mellan Katarina och Jonas den 20 juni var en trevlig tillställning och en härligt inledning till sommaren. Bröllopet bjöd dessutom på både regn och sol och en del härlig skratt tack vare lite busiga barn….
Juli
Sommaren och semestern inleddes med en veckas tripp till Piteå. Vädret under hela semestern var väl lite sådär i år, varannan-dags-väder gjorde att det inte blev några längre båtturer utan vi byggde istället ett hundhus men när hundgården skulle resas blev grannarna arga och satte stopp för våra planer i alla fall tillfälligt.
Tragiska nyheter fick vi när Humlas syster Ella blev sjuk i autoimmun hemolytisk anemi. Tack och lov svarade hon bra på behandlingen och är i dagsläget symptomfri. Vi håller tummarna att hon får vara pigg många många år framöver!!!

Augusti
I augusti gjorde vi årets första och enda lydnadstävling i Hudiksvall klass 3 för Humla och Elit för Neo. Utan träning, med kommande löppåverkan och extremt soligt och varmt entrade vi planen och gjorde fantastiskt dåligt ifrån oss och försöker snabbt glömma denna dag.

Ny Jaktkurs med det Nordiska tollargänget i Enköping hos Anita Norrblom. Fina dagar med härlig träning men fortfarande en osäker och loj Humla gjorde att träningen inte blev vad jag tänkt mig.
Annars går stor del av kvällspromenader åt till att plocka kantareller just nu. Efter fjolåret rekordsvampår trodde jag inte att det kunde bli bättre men jag hade fel. I år kryllar det av gula kantareller!!!

September
Pga många inställda tollingjaktprov kände jag att jag var tvungen att åka långt om jag överhuvudtaget skulle komma till start i höst. Helgen i slutet av september blev därför häktiskt. Körde ner till Götebort på fredag eftermiddag den 18:e. Startade på västras tollingjaktprov den 19e och ÄNTLIGEN!!! Humla gjorde ett helt fantastiskt jobb och det resulterade i att vi äntligen fick vårt 1:a pris. Mest stolt är jag över Humlas fina dirrigering. Hon var den enda hund som klarade dirrigeringen som en dirrigering. Andra hundar fick in den men mer på sök eller tur än dirrigering.

Direkt efter provet åkte jag upp till Hudik igen. Kom hem vid 01-tiden och redan klockan 07:30 var jag på plats i Järvsö för att starta på retieverjaktprov. Det blev för mycket för Humla som viltvägrade, igen… å så var den dagen förstörd… Nädå, jag hade mycket att glädja mig över denna helg och jag var mycket nöjd över Humlas insats.
Månaden slutade med att jag, Helena och Karina fick vara med på andjakt. Humlas andra riktiga jakt och den första som resulterat i apporteringsjobb. Humla apporterade in 4 av 11 änder som sköts den dagen och hon gjorde det riktigt bra. Tre vattenarbeten och ett sök i skogen. Härligt!!! En redan fulländad dag avslutades med att jag och Helena åkte ner till Söderhamn och shoppade, gick på massage och var ute och käkade. På kvällen satt vi på hotellet och snackade, käkade godis och läste skvallertidningar.
Oktober
Den 3:e oktober fick vi chansen att vara med på vår första Gåsjakt tillsammans med Melker och Noomi. Ett tufft uppdrag för en liten tollare men Humla genomförde jobbet långt över mina förväntningar och av 32 gäss som sköts den dagen apporterade Humla in 7. Matte var stolt som en tupp och Humla växte med uppgiften.
I mitten av månaden stod vi som arragörer av Gävleborgsavdelningens KM. I samband med detta startade jag Humla i Ökl på WT för första gången. Humla skötte sig OK men var än en gång ganska loj vilker resulterade i mediokra 66p och en 5:e plats

November

Hundåret avslutades i månadsskiftet oktober-November då det Nordiska tollargänget träffades hos Marie Israelsson för att än en gång träna apportering med Anita Norrblom som instruktör. Denna gång gjorde vi en tre-dagars-träff med provupplägg dag ett och sedan träning utifrån resultater dag två och tre. Hela helgen tränade vi med vilt och Humla kändes mera taggad än hon gjort på länge. Träningen var som vanligt givande och det kändes riktigt bra att Humla var så duktig med viltet och att man såg tydligt att vilt tänder henne betydligt mer än dummies. Det vådar gott för framtiden… Försökte att under november hålla uppe viltintresset men den planen gick i stöpet redan i december då andra saker tog mera tid.
I november åkte vi tillsammans med Ida och Gösta till Sundsvall för vår årliga lyxweekend. I år skulle det bli SPA men när vi checkade in fick vi beskedet att poolen var trasig och inte skulle vara igång under helgen. Ja ja vi fick tre dagars härlig shopping, goda middagar och lite bastubad blev det också.

Henke opererade ögonen och slipper numera glasögon för i alla fall några år framöver….

Den 30 november offentliggörs att jag och Mats blir miljökontorets nya chefer när Uno går i pension. Det är en tillfällig lösning för 2010 eftersom det planeras för ny organisation och man ännu inte vet vad det kommer att innebära för miljökontorets del.

December
Året slutade lite som det började, med renoveringar. Äntligen kom företaget som skulle fixa vår hall. Golvet slets ut och byggdes upp. Golvvärme installerades och klinker lades så nu är den biten kvar även om värmen inte får slås på förrän i slutet av januari.

Vi bestämde oss också för att köpa en ny tv till vardagsrummet och med det följde att hyllan skulle bort. Vi stuvade om och åkte sedan till IKEA och köpte en ny tv bänk och en vitrindel som monterades ihop och när tvn anlänt monterades den upp på väggen. Ny förstärkare blev det också och så blev det en ny dekoder så att parabolen togs i bruk igen och jösses vilken bra bild det blev. Vi hann precis blir klar med allt så att vi hann städa innan mamma, pappa och brorsan kom ner till Hudik för att fira jul.

Inga kommentarer: