torsdag, april 15, 2010

Lasse Jonsson

Idag tog jag en kort jobbardag, jobbade till 10:30. Åkte sedan och hämtade upp Helena och Etta och sedan Zandra och Grattis och styrde "skutan" till Alunda, Uppsala pår privatträning hos Lasse Jonsson. Vi anlände till mötesplatsen klockan 13:20, 40 minuter före avtalad tid. Rastade hundarna lite och sedan hade vi turen att Lasse kom redan 30 minuter före avtalat tid så efter en kortare resa till träningsmarkerna så satte vi igång klockan 14:00.

Vi började med att snacka lite, Lasse tog allt från grunden, lite väl basic till att börja med men vi sa inget och när han märkte hur hundarna jobbade så höjdes svårigheten snabbt så det blev riktigt riktigt bra.

Vi började med markering. Ett litet annorlunda sätt genom att Lasse gick och ställde sig lite undanskymt, sköt ett skott och kastade sedan en markering. Humla skötte sig riktigt bra men en okomplicerad enkelmarkering ska ju inte vara nått problem. Samma övning igen på lägre avstånd gick också bra och sedan en dirrigering till samma plats och inte heller detta var nått problem.
Efter detta blev det en inkallnings/ut övning vilket också våra hundar klarade utan problem.

Efter denna övning blev det en minnesövning för oss förare som vi klarade riktigt bra tycker jag även om budskapet gick fram om hur man kan luras av terrrängen.

Nästa övning blev en tannisbollskastare och ett kast som hamnade nerför en sluttning. Humla startade, försann direkt bakom krönet och var borta relativt länge men kom sedan med bollen i full fart. När alla hundarna hade gjort övningen gick vi för att se hur det såg ut och jösses vad brant det var, inte konstigt att hundarna kunde bli borta ett tag om bollen rullade iväg, det var ju närmare ett stup än en slänt.

När detta var klart tog Lasse fram vilt helt oväntat. Vi skulle köra sök med viltet men jag bad om en markering först. Åter igen ser jag Humla tvekar till vid upptagen men tar utan kommando och kommer ju in med dem men det är den där sekunden... Hur skulle det nu bli på söket. Vi la ut söket så att vilten låg så att Humla inte kunde se mig vid upptagen. Lasse däremot placerade ut sig i söket för att se alla uppdag. Vi kom överens att han skulle ge mig ett tecken om hon tvekade när hon kom till vilten men inte en enda gång fick jag nått tecken utan hon plockade in allt utan tvekan. Härligt! Lasse trodde att hon tvekade när vilten låg för öppet (på gräsmatta) så att hon såg det innan hon fick det i näsan. När hon däremot fann viltet med nosen var det ingen tvekan utan greppade direkt. Genomgående bra grepp och avlämningar i hand.
Innan vi åkte hem fick vi en vattenövning på de översvämmade åkrarna. Vi gick till en plats där Lasse kastade ut en boll med tennisbollskastaren. Den som skulle skicka hund gick sedan till en helt annan plats och skickade på en dirrigering som var sisådär en 60 meter. Gick kanon! Gjorde om övningen ytterligare en gång och stod nu längre från vattnet vid skicket men inte heller detta var nått problem.

5 timmars träning var till ända, förare och hundar var trötta och nöjda så vi avslutade vistelsen på Max och gasade sedan hemmåt. Anlände till Hudik klockan 22.

Inga kommentarer: