torsdag, augusti 08, 2019

Kursavslutning

Jobbade på under dagen idag och gick även idag en runda i den fina Ljungskogen på jobbet på  lunchen.

På eftermiddagsfikat hade det blivit så fint väder ute att vi kunde sitta ute och fika å då kan ju hundarna också vara med.

Direkt efter jobbet åkte jag till kliniken och vägde Esset då hon ju uppnått 5 månaders ålder. Idag vägde hon 13.7 kg så hon börjar verkligen bli en stor flicka nu.

Åkte hem en sväng och bytte om och Henke rastade Vinna innan tjejerna fick hoppa in i bilen igen för kursavslutning för valpkursen. Idag, sista gången, var vi ute i skogen för lite spår och sökarbete.
Eftersom Esset har gått några spår redan så bestämde vis oss för att testa lite nytt. När övriga fick korta spår på ca 40-50 meter med en liggtid på ca 10 minuter så fick Esset ett spår med en okänd spårläggare. Spåret var ca 200 m med två vinklar och en liggtid som blev ca 40 minuter. Hon löste spåret perfekt. Spikade sträckorna och första vinklarna. En halv ringning ca 2 meter ut i första vinkeln annars helt perfekt!

För att börja träna in att hon ska plocka föremål i spåren fick hon också två korta spår med leksak som avslut. Hon är så spårintresserad att hon brukar strunta i föremålen men på detta vis så fokuserar man mera på föremålen. Första spåret markerade hon och tog föremålet men ville sedan fortsätta spåra. Vi avslutade spåret och lekte med föremålet istället. När vi sedan gick nästa korta spår så tog hon grejen direkt och jag kunde gå fram och leka med henne utan att hon fortsatte fokusera på spåret.
Medan jag tog ned den sista snitseln så nosade Esset på nått i backen. Till min fasa hade hon stoppat sin nos i ett jordgetingbo. Tack och lov verkar det som att hon klarade sig utan stick.

Träningen avslutades med att vi fick prova uppletande av föremål. Vi gick ut i en “ruta” med hundarna i koppel och la en grej (jag la en tennisboll) och sedan gick vi tillbaka till starten. Riktade upp hunden och då skulle den ut och söka. Övriga hundarna spårade vilket inte är så konstigt eftersom vi just fokuserat på det. Esset gav sig dock ut på ett stort sök och hittade så småningom bollen som apporterades och levererades till mig. Sååå duktig!

Under kursen fick Vinna vara med ute när inte Esset arbetade och sedan han jag lägga ett kort spår till henne också. Nyttjade den använda marken och la ett spår över tre andra spår. Hon klarade det bra men eftersom start och spårslut på de andra spåret avslutats med godis så lyckades hon även få vittring på två av spårens spårbörjan (låg nära hennes spårstart respektive spårslut) samt två av spårens spårslut som låg på hennes andrasträcka.

När vi kom hem klockan 21 var både vi och hundarna hungriga och det var skönt att Henke hade maten färdig. Vi åt och sedan däckade vi i soffan allesammans.

Inga kommentarer: