lördag, augusti 24, 2019

Tollingjaktprov i Umeå

Uppstigning klockan 05:00 och avresa mot Umeå strax efter klockan 05:30. Hanna och Penny skulle göra debut på tollingjaktprov å det kan man ju bara inte missa.

Det var tänkt att Esset skulle få träffa sin uppfödare och syster Fräsi och Marie och Wilden som Esset var hos när vi var utomlands också så den här gången tog jag bara med Esset. Det är första gången hon åker långt utan Vinna och såklart första gången som hon åker iväg helt själv en helg så det är nog nyttigt. Tyvärr visade det sig att Johanna strukit Virpi och stannat hemma. Marie låg nerbäddad sjuk så inte heller hon kom till Umeå så Essets tänkta dater uteblev men mitt huvudsyfte var ändå att få träffa Hanna och Penny och se dem starta.

Fantastiskt väder, fin provplats och så trevliga människor. Det är så skoj att åka nästan 40 mil och bara mötas av kända ansikten där man kommer fram.

Hanna och Pennys debut kanske inte blev riktigt vad de tänkt då Penny blev ofokuserad på tollingen och därför hamnade utanför prislistan där. Tack vare att det var få deltagare och fint väder så fick hon dock fortsätta och det var tur. Det var ju perfekt för Penny som då visade att hon verkligen behärskade övriga delar på provet.

Ansmygningen ner till gömslet var jättefin. Hon tollade och var passiv men vid tollingen var hon ute och sökte vilt så hon tappade helt fokusen från tollingen. Lugn och tyst i passivitet och fast vid skott och kast. Hämtade markeringarna på vatten bra och genomförde ett fint sök och en fantastisk landmarkering. Det enda som behöver förbättras är avlämningarna. Hon kommer till Hanna i full fart men släpper inom någon meter.

Riktigt fin premiär även om man blir lite snopen när tollingen inte funkar men alla övriga delar var så fint så jag blev såå stolt. Hanna har tränat jakt 3 gånger i år så Penny visade verkligen vilken härlig spontanitet hon har och övriga delar har Hanna verkligen tränat helt rätt. Här kommer bilder på deras debutprov














 
 


När nybörjarklass var färdig blev vi bortkörda från platsen då det skulle vara bilrally efter vägen. Det var sagt att de inte skulle köra efter denna sträcka men det hade blivit någon missuppfattning så vi var tvungna att bryta före Ökl vilket blev lite konstigt. Klockan 11:30 åkte vi därför hem till Ulrika med information om att vi skulle kunna återkomma igen klockan 15:30.

Hon Ulrika fick Esset och Penny träffa en massa nya bekantskaper. Får och framförallt baggen “Dill”, ankor, höns och kalkoner. Esset var också till hundgården för att hälsa på Ulrikas hundar både tollare, stövare och en älghund.

Härligt fika på altanen med kaffe och äggmacka med ägg från de egna djuren såklart.

När vi återvände till provplatsen var rallyt inte färdigt så vi fick vara åskådare ett tag och sen genomfördes ökl där bara två hundar skulle starta. Bägge hundarna bröt så redan en halvtimma senare var provet över. Här en bilder på dagens pristagare



Esset fick då komma ut och leka med en 7 månaders valp och en 14 veckors valp. Springa järnet, bekanta sig med lite änder och sedan var hon med när vi försökte hitta koden till Pennys avlämningar och tolling. Tollingen tror jag Hanna hittade nyckeln till direkt då hon bytte tollingföremål till tennisbollar istället. Avlämningarna däremot kräver lite mer arbete.

Vi kom inte tillbaka från skogen förrän vid 19-tiden. Åkte till Hannas lägenhet och slappade lite samt beställde pizza och satt och surrade i några timmar. Esset fick världens bästa ben (märgben och ett jättetuggben så hon hade att göra hela kvällen.) Redan före 23 gick vi och la oss…

Inga kommentarer: