torsdag, augusti 29, 2019

Varning för algblomning

Det ofattbara som hänt denna veckan gör att det känns angeläget att skriva ett varnande inlägg. Jag tror alla hundägare hört varningar om algblomning tidigare. Det kommer varje år och då pekar man framförallt på att man inte ska låta barn och hundar bada eller dricka av vattnet men…. Jag tror att vi är få som förstått hur fort och hur allvarligt det kan bli.

Essets pappa heter Boss och Boss pappa heter Lewis. De ägs av Martina som har en fantastisk lydnad på alla sina hundar. De har också en boardercollie, Ash, som är lite drygt ett år om jag minns rätt. Så här skrev hon på facebook igår.

Natten till idag orkade tyvärr inte heller Boss kämpa emot skadorna utan avled på Blå Stjärnan av sviterna efter förgiftningen.

En ofattbar tragedi för familjen. Med anledning av detta så finns det all anledning att gå ut med en varning:
1. Algblomning behöver inte innebära att vattnet ser äckligt ut. Giftet kan finnas kvar i vattnet även om själva algblomningen upphörd.
2. Effekten av förgiftningen kan komma mycket snabbt
3. Trots snabb hjälp från veterinär kan förgiftningen vara så allvarlig av djurens liv inte går att rädda.

Alla tankar går till Martina med familj som efter ett härligt sommarbad förlorade alla sina tre hundar.

För egen del blev det en rätt bra dag trots allt. Hundarna fick komma ut och apportera lite i skogen på lunchen och Esset fick rasa av sig ordentligt.

Efter jobbet bar det av till en tjärn för att träna med vilt. Esset fick först busa med flatvalpen Chimey vilket båda uppskattade för tungorna hängde ordentligt på bägge två.

Idag var det ökl upplägg som stod på schemat för alla hundarna. Vinna fick köra på slutet och gjorde väl inte sitt bästa arbete någonsin då hon försökte äta upp tre änder och var tveksam på andra på vatten men i övrigt var det mycket som var bra. Tyst och stadig, gjorde ett fint sök och en fin landdirigering samt föredömligt viltspontan. På slutet började det regna så vi hade tur med vädret.

När jag kom hem hade Henke fixat middag men först hann jag träna Esset lite. Blev pallen, avlämningar och gripande på dummy.

Efter middag blev det sista delen av Himmelsdalen. Nu bara måste de ju göra en andra säsong.

Direkt efter programmet gick jag faktiskt och la mig.

Inga kommentarer: