lördag, september 01, 2007

Jaktprov starten

Blev en tidig morgon, steg upp klockan 05:50. Åt frukost, rastade hundarna och packade sedan in grejer i bilen för att börja turen till Järvsö tillsammans med Roland och Ginny. Var på samlingen klockan 08:00 och gick sedan ner för att se ett par hundar innan det var dags för mig att starta som hund nummer 4.
Startklar
Provet började med en kort transport ner till vattnet. Det var väl inte några större problem. Blev sedan en enkelmarkering på vatten. Nu visade det sig att där båten låg och markeringen landade var det bara 1,5dm djupt. Hade önskat att det varit djupare för ett snabbare upptag av viltet men det gick hyffsat i alla fall. Humla sprang fram den sista biten, nosade på anden, lyfte upp den, travar genom det grunda vattnet, simmar den korta sträckan som det går att simmar och kommer sedan upp på land. Hon lägger ner den och skakade sig en meter framför mig men annas OK.

Första vattenmarkeringen...

... en and

Gick vidare en kort sträcka till ett riktat närsök. Skickade och Humla hittade direkt en kråka, nosade på den och funderade lite innan hon lyfte upp i den vingen, gallopperade in med den och lämnade i hand.

Nytt skick ca 10 meter längre ut. Jag frågade om det var OK att gå fram några metrar och det var det så jag säger till Humla att komma men oups, vart är Humla....? Jo hon är påväg tillbaka till anden som hon plockade in på vattnet som ligger ca 10 meter bakom oss... Humla kommer så fort jag ropar... Humla går även denna gång ut fint, finner direkt, nosar på den, plockar upp den och kommer in och lämnar i hand.

Andra skicket på det riktade närsöket...

.. iväg...

... åsså kommer den andra kråkan in...

Nu går man vidare längst strandkanten, en transport på ca 30 meter för att ta ytterligare en markering i det grunda vattnet. Även denna markeras fint, upptaget är snabbt denna gång och fint grepp runt kroppen på truten vilket är tur annars hade hon inte kommit upp för den höga strandkanten. Humla lämnar i hand.

Humla har hämtat den andra vattenmarkeringen, en trut...

... som lämnas i hand

Innan vi går vidare till söket kommer ett skott och sedan blir det en kort transport till söket. Humla är seg på söket, inte alls det tempo hon haft de senaste träningarna, tyvärr. Hon tussar dock runt där ute och finner vilt, nosar lite på dem, plockar upp dem utan någon inverkan från mig och kommer sedan in med dem. Hon greppade alla runt kroppen och alla lämnas i hand. Hon plockar in fyra vilt innan vi går vidare till den avslutande enkelmarkering på land vilket hon löser fint. Phu! Provet är över.

Har tyvärr inga bilder från söket eller den avslutande landmarkeringen

Mats Norling under den öppna kritiken

Pga de sega upptagen och låga tempot på söket så räknade jag med en nolla men när jag kom tillbaka var det folk som trodde att det skulle bli en 3:a eftersom hon genomförde hela provet. Jag började såklart hoppas men på kritiken stod det klart att det blev en nolla. På kvällen sa domaren att det lika gärna kunnat bli en 3:a, det var ett gränsfall men idag blev det i alla fall så att han satte en nolla. SKIT också!! Hade ju varit roligt att få ett pris i alla fall när det var så nära även om en 3:a inte är så bra så hade det ju ändå varit ett pris. Äh… får ta nya tag till nästa år!

Två startande efter mig kom Sofia och Ella. Ella började rätt likt Humla...

Sofia och Ella, klar för start.... Undrar om hon är en pointer...?

Ella kommer in med en kråka från närsöket

Ella med truten från den andra vattenmarkeringen

... men på söket tyckte hon att det var pest och pina så efter att två vilt kommit in så bröt Sofia och domaren och avslutade med landmarkeringen som Ella löste med lite förarstöd. Ella är ju ändå sötast så vad spelar priset för roll...? Det blev såklart en nolla även för dem...

När helgen var slut konstaterades att det bara delats ut totalt 3st 1:or i Nkl, 4st 2:or (tror jag) och något fler 3:or men resten nollor under hela lördag och söndag trots att provet var fullt!!!!. Hårt men helt OK dömt även om jag tyckte bedömningen på söndan var rätt tuff.. Synd bara att det inte blev en 3:a för min del när hon löste hela provet. Lugn, tyst, fast i skott och kast. Bra markör, duktig viltfinnare men tempo i arbetet och i upptagen gjorde att det blev en nolla, det blev ju ett ineffektivt arbete. Måste få spontanare upptag och då tror jag tempot kommer också, framförallt på söket där det blir mest påtagligt…

På kvällen blev det supé och middag men alla var vi trötta så vi gick och la oss vid 23:00-tiden och somnade direkt

1 kommentar:

Anonym sa...

Men guud vad duktiga ni varit. Snål domare som bara gav en nolla! Ni tar ett pris nästa gång!