fredag, oktober 30, 2009

Nordiska tollargänget B-prov

Oj oj, inte skrivit på 4 dagar då blir det svår att komma ihåg allt som gjorts på en sån här givande helg men vi får försöka.

Packade mig iväg och åkte upp till Marie i Vigge, 2,5 min nordväst om Hassela, det ni! Inte direkt värdens metropol men vilket ställe!!! Nu väntade en träningshelg med det ”Nordiska tollargänget” med deltagare från Norge, Sverige och Finland med Anita Norrblom som instruktör. Skämtade på jobbet då mina kollegor har lite svårt att förstå att man gång på gång går på hundkurs med samma instruktör. Sa då att instruktören på våra kurser är finsk, det är därför jag har så svårt att förstå att jag måste gå många gånger. senyumkenyit

Hur som helst var det endast första dagen som var helt planerad samt att det fanns en tanka att jobba mycket med vilt under helgen. Fredagen inleddes med att varje hund fick gå ett B-prov med undantag från vattenjobb. Efter utfört arbete redogjorde Anita för vad hon sett och sedan utifrån allas resultat så las helgens träning upp individuellt.

På förmiddagen gick Nkl av stapeln och de som hade Ökl hundar fick vara funkisar och skjuta, kasta markeringar och lägga ut sök. ”Provet” började med 2 enkelmarkeringar i lite risig terräng. Sedan blev det en transport in i skogen där söket låg utlagt, ett skott avlossades på vägen. När söket var inplockat blev det trasnport ut ur skogen för 2 avslutande enkelmarkeringar.

Vi hann med alla 5 Nkl hundarna lagom tills klockan var 12. Då promenerade vi tillbaka till huset och värmde en Gulaschsoppa som vi åt under diverse samtal om hund såklart.

Elisabeth och Emil stilstudie


På eftermiddagen startade Ökl-hundarna. Eftersom det var ojämt antal så fick Elisabeth med Emil gå själv och sedan gick jag med Humla och Annina med Daisy i par. Först fick Humla en dubbelmarkering, sedan Daisy på samma plats. Transport in i skogen där Daisy fick ta in söket och Humla sitta passiv. Transport ut ur skogen till en dirrigering för Humla diagonalt på skrå över täkten men inte så långt. På vägen in avlossades ett skott och en markering kastades för Daisy att ta. Ny transport tillbaka till söket för att Humla skulle få plocka in det och sedan avslutades det med dirrigering för Daisy med störande skott och markering som Humla skulle ta in.

Humla skötte sig på det stora hela väldigt bra. Helt tyst och fast, markerade bra och tog första viltet med en tvekan. Avlämningarna var ok men matte slarvade på andra skicket men andra markeringen kom in i alla fall. Transporten var ok och passiviteten på söket bra. Dirrigeringen har hon inga som helst problem med utan det blev ett rakt linjetag. Kaninen satt fast i mun när hon markerade kråkan som kastades när hon var på väg in. Fin avlämnig. Söket startade som det brukar, hon hittade en trut och stället sig och säger ”vad tycker du att jag ska göra med den”. Vi avvaktar å då sätter hon sig… Då traskar jag ut ur skogen men då börjar hon lämna truten så jag vänder och säger till henne att plocka in viltet å då kommer hon med truten som om det var det självklaraste i världen. Resten av vilten kommer in utan problem och hon sökte helt OK idag. Avslutande markeringen var heller inga problem.

När alla var färdiga avslutade vi dagen och gick in. Ett gäng åkte iväg för att handlade medan andra passade på att duscha, packa upp och sedan sätta sig och ta några glas vin och lite snacks i soffan.

Till middag blev det Johannas Thaigryta som vi för övrigt gärna tar receptet på och efter middag blev det många skålar i ”skumpa”. Det fanns både det ena och det andra att skåla för visade det sig.

Vid 23-tiden var vi alla trötta och kröp till kojs

Inga kommentarer: