måndag, januari 02, 2012

Årskrönika 2011

Ja åren passerar verkligen i rasande fart och det är än en gång dags att summera ett år, denna gång 2011. Bloggen är mitt minne, utan den skulle jag inte veta att jag gjort någonting överhuvudtaget. Sedan jag började blogga glömmer jag vad jag gjort förra veckan för jag kan ju alltid gå tillbaka och kolla bloggen.

Januari
Året började liksom ifjol med snö, snö och åter snö!!! Dock var det lite varmare i år så snön var packad och hade en hård ishinna. Många promenader uppe efter grusvägen mot Iggesund blev det eftersom arbetet med att gräva ny dricksvattenledning pågick efter den så kommunen plogade den. Dock är vägen utrustad med bommar så det förekomm ingen trafik på den vilket gjorde det hela väldigt lyxigt. En välplogad, välsandad väg helt för sig själv, det är verkligen inte illa...
Redan i Januari hann vi med tre bra hundträningar. Vi har verkligen kommit igång tidigt i år! Hoppas att det kommer att visa sig i resultatlistan också!
Planeringen inför kommande valp påbörjades också redan nu men det var många om och men kvar innan det blev verklighet.

Februari
Katarina och Jonas lilla dotter Alva döps i ungefär samma veva som mamma får besked om att hon har bröstcancer. Inte roligt när ett sånt besked kommer. Det tog nog bara tre veckor innan behandling påbörjades och på nått sätt känns det bättre när det börjar.
Vi var hundvakt till Gunilla och Rolands labradorer över en helg. Fem hundar och relativt lugnt ändå det är rätt faschinerande även om jag aldrig i livet skulle vilja ha fem hundar, två är precis lagom.
I slutet av månaden blir jag akut sjuk och opereras vilket gör att februari blir rätt lugn även om jag bara spenderade en natt på sjukhuset.
Mars
SSRK:s årsmöte på flygstaden äger rum. I år med betydligt mindre snö vilket var kul för man kan göra lite mera. I samband med årsmötet anordnas workingtest och utställning och är man med i båda så kan man bli vinnare av den sk Mastern vilket Humla och jag lyckades med i år!!!

I år kom vi oss också för att gå och se Iggesunds Nyårsrevy för första gången och det gav verkligen mersmak. Hit går vi fler gånger för de var kanonkul!
I mars påbörjades också arbetet med att rekrytering av ny miljöchef. Sent om sider blev det så att jag sökte. Tror faktiskt innerst inne att jag sökte mest för att det på nått sätt var en trygghet eftersom det var det jobb  jag hade då. I efterhand inser jag att jag nog faktiskt egentligen inte vill ha det.

Äntligen var våra lokaler färdiga och det var dags för invigning. Vi bjöd in Bygg eftersom vi ju jobbar rätt nära dem. Snittar och skumpa i fikarummet och sedan vidare på bowling och restaurang. En riktigt trevlig kväll blev det så vi bestämde som vanligt att detta skulle vi göra igen.... ja träffas och hitta på nått vill säga, inte inviga våra lokaler.
Vi fortsatte under mars att träna regelbunder med vilt jag, Helena och Zandra.
I mars blev vi också som kommunanställd inbjuden till premiärvisning av filmen "Hur många lingon finns det i världen" Filmen om Glada Hudikteaterns grundare Per Johansson och den process det har varit att komma dit Glada Hudik teatern är idag. I min smak ingen superrulle men en fin film med mycket vyer från Hudiksvall vilket ju är skoj.

Humla beter sig konstigt på träningarna och en dag blir hon akut dålig av en inflammerad analsäck. Blev veterinär och antiinflammatorisk ett tag. Tur att det inte var tävlingssäsong!!!

April
April startade i rasande fläng. På lördag den 2 april åkte vi tillsammans med företaget som Henrik jobbar med till Sundsvall. Vi började med att åka till Birsta för att shoppa på dan och sedan hade vi bokat en minisvit på Södra Berget där företaget stod för show med Wallmans. Blev en mycket trevlig kväll. 

Direkt från Sundsvall åkte vi vidare till Björnriket för en fjällsemester tillsammans med Ida och Gösta. En mycket fräsch och fin lägenhet hade vi bokat mitt i backen. Vädret var bästa tänkbara och både jag och Henrik testade skidor för fullt alla dagarna för att sedan innan vi åkte hem köpa varsitt par.

När vi kom hem konstaterade vi att Humlas bak fortfarande inte var helt läkt så det blev fortsatt behandling men nu är hon i alla fall pigg så att vi kan träna och det gjorde vi minsann för den 9 april träffades det Nordiska tollargänget i Enköping för att i dagarna två drillas av både Anita och Jörgen denna gång. Vi har såå trevligt när vi träffas och denna gång blev det ju extra lyxigt när även Jörgen var med så vi fick två instruktörer. Humla skötte sig på det stora hela bra och vi fokuserade vidare med söket och vilt men det blev också en del dirrigeringsträning. Det var underbart att efter sex månader få träna på barmark igen.
Värmebölja i mitten av april och vi kunde äta middag ute tack vare 20 graders värme. Åhhh var härligt!!! Den snabba snösmältningen ställde dock till det med stora översvämningar i bl.a Änga. Häftigt när det blir såna extrema grejer så länge man inte drabbas så farligt då kan man mest fascineras över naturens makter. Mycket snö har det varit några vintrar och nu blev det som sagt mycket vatten och tidig värme!
Den 21 april styrde vi bilen mot Piteå för att fira påsk. Även där hade våren kommit snabbt vilket gjorde att vi kunde spendera dagen på stugan och sitta och grilla i ett näst intill snöfritt landskap även om isen såklart ligger än.
Den årliga fågelskådningen ägde i år rum den 26 april och i år fick vi förutom en drygt 50 tal fågelarter även se många bävrar så det blev lite av en bäversafari också.

Valborgsmässoafton inleddes med första kurstillfället på den kurs som jag, Zandra, Ida och Helena hade anmält oss till i Sundsvall med Anders Hallgren som instruktör. Helena som är höggravid blev dock aldrig med på kursen vilket nog alla utom hon själv insett redan från början. Hur som helst så inleddes kursen lite försiktigt för att vi och instruktören skulle få känna av nivån på våra hundar. Kommer att bli bra det här tror jag
Valborgskvällen firades hemma hos oss tillsammans med Ida och Gösta.

Maj
Årets första vattenträning genomfördes tillsammans med Gunilla och labbarna den 4 maj. Jag och Helena tränade sedan den 5 maj och sedan den 7 maj åkte jag och Ida på internat (ökl/elit) med Jens Palmkvist. Ett internat som inledningsvis kändes som enorm överkurs med kanske inte så svåra övningar men hela tiden med mycket störningar vilket gjorde Humla väldigt låg och försiktig. Dock är hon duktig på att ta mina kommandon så hon klarade till skillnad från många andra ekipage. Det roliga var att dag två visade det sig att hon vuxit med uppgiften så jag tror verkligen att detta träningskoncept är rätt för henne.
Kursen hos Anders fortsatte också. Det roliga med hans kurs är att vi tränar en grej i taget. Alltid med vilt och alltid med skott för att sedan på sista kurstillfället lägga ihop allt och köra ett ”prov”. Kurstillfälle 2 bjöd på dirrigering på land vilket gick väldigt bra. Katarina och Jonas var sedan hos oss på middag. Händer inte så ofta men det är alltid trevligt NÄR det händer…
Den 16 maj inledde vi en kort testperiod med LCHF. Ska testa en månad bara för att se hur det är. Testet visade sig bli mer eller mindre permanent och fortsatte nästan hela året men en dipp den sista månaden.

Viltträningen fortsatte med Humla då jag och Helena och Zandra tränade regelbundet.

Vi letar hus och titt som tätt dök det upp hus som vi åkte och tittade på. I maj åkte vi och tittade på ett hus i Njutånger där läget var underbart men huset inte så optimalt. Hmm men läget…
Den 18 maj körde vi årets första träningsprov a´la ”genrep”. Både Humla och Grattis skötte sig MYCKET bra, 1:a pris mässiga båda två även om det fanns lite pip hos Humla inledningsvis.

I maj var vi också ut på krogen vilket inte händer så ofta. Det var invigning av en ny krog ”Hogges”. Vi började med att träffas hos Eva-Lotta och Micke och sedan hamnade vi alltså på Hogges vilket var ett mycket trevligt ställe.

Blodomloppet brukar vi alltid se till att delta i och så även i år. Vi hade som vanligt två lag där några sprang och några gick. Jag hade med Humla för det funkar bra med henne trots att det är så mycket folk.

25 maj blev det årets andra genrep på Anders Ökl kurs. Humla gick i par med Gunilla och det är såå härligt tempo på henne nu. Motivationen har verkligen höjts enormt i år men då till viss bekostnad på ljud. Bara det inte blir för mycket så kan jag leva med detta men vilken balansgång det är!!!

Den 26 maj skulle vi avtacka Bertil på jobbet som kommer att gå i pension och fira Kicki som fyllt 60 år. Vi firade dem med en resa till Agön med grillning, övernattning, kajapaddling mm. Årets första havsdopp genomfördes också idag men lite fusk är det ju när man har en varm bastu att gå in i efteråt… En mycket mycket trevlig ”utflykt” i fint väder ändå fram tills det var dags att åka hem då var det ett riktigt oväder. På hemresan fick vi också beskedet att lilla Elvira hade kommit till världen. Helena och Melker hade med andra ord fått en flicka på morgonen.
29 maj var det provpremiär. Hade hoppats på att komma med på Bispgårdenprovet båda dagarna men det blev inte så. En start blev det dock och det gick sååå bra. Humla var kanonduktig men hängde av någon anledning på dirrigerings- och markeringskråkorna. Dock inte sökkråkorna vilket ju är konstigt. Tyvärr innebar detta att Humla åkte ner från ett 1:a pris till ett 3:e pris med all rätt även om jag tycker att i jämförelse med andra nog borde haft ett bättre pris. I vilket fall som helst är jag ENORMT nöjd med ÖKL premiären på retrieverjaktprov i år.
Juni
Juni inleddes med sommarvärme i Änga. Var dessutom iväg till Jävsö med Gunilla för att ”övervaka” henne inledande lydnadskarriär. Maggie var sig inte lik så det blev ingen succé denna dag.

Den 12 juni inträffade åter igen ett ”väderfenomen” i Hudiksvall. Det var enormt varmt +26 grader och jag tog hundarna på en promenad ned till båten i bara shorts och bikiniöverdel. En lite stund senare när jag gick hem tyckte jag att det blev kallt och vips, på bara några timmar sjönk temperaturen från +26 till +14 grader. Brrrr!!!!

Den 17 juni begav jag mig tillsammans med ett flertalet Hälsingeekipage till Norge för att starta på retrieverjaktprov där. Resan började inte bra då varningslampan i bilen började lysa. Efter kontroll med två verkstäder som uppgav att det nog skulle gå bra så fortsatte vi. Tur att vi var två bilar som samkörde om det skulle hända nått. Vi anlände till Fosen vid 23 tiden så det var bara att blåsa upp sängen och lägga sig och sova. Kändes konstigt att för första gången ha hundarna sovandes i bilen men det skulle visa sig gå bara fint.

Det visade sig att det skulle bli en fantastisk helg i Norge där Humla tog sin första 1:a i Ökl på retrieverjaktprov och slutade dessutom som bästa hund. Åhhh vad jag är stolt. Dag två kom ljuden och förstörde det hela men vi fick ändå ett andrapris så jag var såå nöjd.
Ytterligare en husvisning denna gång i Saltvik blev det i juni. Ytterligare ett hus med ett bra läge men OJ vad mycket jobb och vad stora kostnader! Nä, det blir inte detta hus heller...

Medan jag var i Norge åkte Anette, Pixel och Catta till Boots i tyskland och det blev några lyckade parningar så nu är det bara att avvakta och hålla tummarna. Undra om det blir någon valp och tik till mig?
Midsommar firade vi i år i Harmånger hemma hos Martin och Linda. Blev midsommarstångsresning, midsommarmiddag och bad i både sjö och tunna.
Juni avslutades med ytterligare en husvisning, denna gången i Edsta. Det klart bästa huset hittills men nu var vi inte helt nöjda med läget. Alltid är det något!
Vi beslutade också att stänga en livsmedelsbutik pga dåliga förhållanden för första gången. Tråkigt men nödvändigt och på sätt och vis lite spännande också eftersom det händer så sällan.

Juli
Semester och årets premiärtur med båten som genomfördes den 6 juni efter att Henke suttit hamnvakt hela natten. Premiärturen gick (som vanligt) till Berghamn. Tre nätter blev det inledningsvis och vi hann med att bada, gå långpromenader runt ön, fiska och äta mycket god mat. Vi har förresten bestämt att vi ska ta en långpromenad/ dag när vi är ute med båten. I vanliga fall brukar vi kunna bli lite förslappade så det känns väldigt skönt och dessutom fördriver man nån timme varje dag vilket är det man verkligen har när man är ute med båten.

När vi kom hem till fastlandet igen åkte vi till Enånger. Där blev det flyguppvisning när Jonas flög sitt plan med start och landning på den nyasfalterade E4:an som byggs en bit från huset.
Vi gjorde även ett inköp i form av en gummibåt till båten. Nästa år ska vi försöka oss på att hitta en motor också så kan vi göra små turer efter stränderna i samband med att vi ligger i olika hamnar på somrarna. Dessutom är tanken att vi ska köpa några nät så att vi kan fiska också vilket kommer att bli skoj. En viss säkerhet innebär gummibåten också om den stora av någon anledning skulle ge upp.

Kul i parken med Alkazar tillsammans med Eva-Lotta och Micke blev det också en väldigt kall och kylslagen kväll. Tänk om det hade varit varmt och fint väder vad mycket folk det skulle ha varit! Nu var det många som missade en bra show!
Den 13 juli åkte vi ut med båten igen. Nu åkte vi till vår andra bästa ö som ligger nästan längst ut i skärgården. En liten skyddad hamn där man kan ligga oavsett väder. Stranden är inte den bästa och inte heller promenadstigarna men fisket är bra och ofta ligger det inte så mycket andra båtar här så vi kan ha hundarna lösa eftersom det inte finns några stugor eller annat på ön så det är ingen som bara ”dyker upp” och inte kan hundarna sticka nån stans heller. Det som kan ställa till det lite är att det ofta finns huggorm på stigarna på dagarna men tack och lov har de hållit sig borta kvällstid då hundarna i huvudsak spatserar vind för våg.
Juli 2011 var också månaden och året då jag började få fisk. Jag har inte fiskat mycket i mitt liv men fiskat har jag men aldrig fått nått napp men se i år har det vänt. Varje gång vi fiskade på Innerstön fick jag minst en abborre å de grillade vi såklart på kvällarna.
Äntligen köpte sig Ida och Gösta en båt också så nu kan vi umgås till havs igen vilket är skoj. Den 17 juli träffades vi ute för första gången och såklart var det i Berghamn.
I Juli konstaterade vi att vi ätit LCHF i 2 månader och jag började för första gången sakna smörgåsar vilket resulterade i att jag började baka mitt eget LCHF bröd.

Ytterligare en husvisning var vi på, denna gången i Tolsta och även detta var ett fullt tänkbart hus men det var många på visningen och priset blev snabbt högre än vi var villiga att lägga. Kändes ändå som om ett husköp snart skulle kunna bli möjligt så vi gjorde slag i sak och fixade lånelöften från banken utifall att…
Jag och Henke hade ett lite dataprojekt där vi gjorde en fotobok som vi beställde och skickade till mamma och pappa som present och Krya på dig gåva. En mycket uppskattad present blev det. Boken innehöll bilder och beskrivning av vår Kroatienresa förra sommaren.
Den 22 juli inträffade något osannolikt i Norge. En galning sprängde en bomb i Osla och begav sig sedan till ön Utöya och började meja ner socialdemokratiska ungdomar. Vet inte vad dödssiffran slutade på men det närmar sig nog 70 personer totalt.

Den 24 juli kom brorsan och barnen och hälsade på i Hudik. Det var fantastiskt roligt då Emil aldrig varit och hälsat på oss och Amanda var så liten när hon var här att hon inte minns det. Vi var såklart ute med båten, gjorde lite dagsturer (bla till Tjännavallen och Änga) samt var på stan och var hemma på kvällarna och grillade och spelade Kubb.

Juli månad avslutade med att jag var och hjälpte till vid jaktprovet i Bollnäs. Blev ingen start för min del men nog var jag väldigt sugen när jag var där men nu hade jag ju inte anmält mig så då kommer man ju inte med heller ;)

August
Båttur tillsammans med Katarina och Jonas slutade med att vi blev strömlösa. Vi måste verkligen köpa ett nytt kylskåp nästa år för det slukar ström. Nu åkte vi ut och körde båten några timmar och även om det är mysigt att vara ute och åka båt så känns det ju lite onödigt när vi sedan åker tillbaka till samma hamn igen. Det var nämligen fullt överallt där vi försökte lägga till men i Bakspån var vi alldeles ensamma. Konstigt det kan vara!
Annars var väl augustis stora begivenhet Tollarspecialen i Sälen. I år bodde jag med Norrmännen Johanna, Elisabeth med respektive samt ett par till från Norge. Måste erkänna att det var tur att Johanna är svensk för ibland hade jag lite svårt att hänga med i svängarna öven om det går mycket bättre numer.
I år var jag domare på workingtestet och dessutom startade jag Humla på Tollingjaktprovet och sedan var både Humla och Neo med på utställningen på söndag. Nästa år ska jag göra så lite som möjligt tror jag för det känns verkligen som om det skulle vara roligt att bara vara på plats och titta på en massa andra också. Nu hade jag alla dagarna inbokade. Vi får väl se vad jag har för material till nästa år…

Humla skötte sig bra på tollingjaktprovet och jag anser att hon skulle ha haft ett 1:a pris men hon fick ett 2:a pris vilket var lite tråkigt men huvudsaken är att man är nöjd med hunden. Utställningen gick inge vidare för Humla men för Neo gick det bättre som slutade som 3:e bästa veteranhane. Höjdpunkten på specialen var nog att få träffa Boots som förhoppningvis är pappa till min nästa hund.

I juli började också kantarellsäsongen men det var framförallt nu i augusti som det blev mycket gula kantareller plockade.
Ett antiklimax inträffade när Humla började löpa precis före vi skulle åka till Norge och starta igen och gå på kurs för Sanna. Fick sedan klartecken att jag skulle få starta sist på provet men bara timmar innan jag åker till Norge har NKKs domare satt stopp för det och eftersom jag inte kunde ta ledig så missade jag inte bara kursen utan även provstarten. Skit också!!!!

I augusti slutade mitt chefsvikariat vilket från början kändes som en besvikelse men som senare känndes sååå skönt. Ska bli riktigt roligt att bli ”vanlig” inspektör igen. Nämnden tackade av oss med fin blombukett och snart börjar Maggan från Ljusdal som blir min nya chef.

Lördag den 20 augusti var vi ner till Stockholm för att vara med på en bröllopsfest. Själva bröllopet hade genomförts borgerligt redan i våras men festen hölls som sagt idag. Rasmus och Erika var de som hade gift sig. Festen innebar också att vi vaknade nere i Stockholm på vår 7 åriga bröllopsdag. Vi hade en mysig dag bl.a i Pampas marina. Härligt väder, häftiga båtar och god mat. När vi kom hem från Stockholm firade vi dock med lite plockmat och champagne.

Ytterligare en husvisning, denna gång i Hede, genomfördes men läget var sådär och det var en hel del som behövde göras på huset så inte heller detta kommer att bli vår nya bostad.

Den 25 augusti inträffar så årets händelse. Lilla Vinna föds i en kull med åtta valpar men tänk, bara två tikar men två är ju tillräckligt även om det gärna hade fått vara fler.
Den 28 augusti invigs efter 20 års väntan slutligen den nya E4:an förbi Hudiksvall. Invigningen genomfördes med diverse lopp för bl.a löpning, cykling, rullskidåkning mm. Vi var med och cyklade i hällandes regn och ganska stark blåst dagen efter lysnatta som kanske hade varit lite väl blöt…
Månaden avslutades med vår första privata husvisningen, nu i Rogsta, men det vara bara helt fel så det blev ingenting med det…

September
Inleddes med att Humla fick agera Pick-up hund på Elitkalssprovet i Järvsö. Först på gåsjakt och senare på eftermiddagen på andjakt. Jag är stolt som en tupp! Frågade om domaren kunde döma henna som KKL hund och hade det inte varit för den ena domaren så hade det nog blivit så och godkänd hade hon blivit för hon skötte sig fenomenalt. Kändes hur som helst jättehäftigt att få vara pick-up med en tollare på ett elitklass A-prov.
Humla började med nått nytt efter sitt detta löp. Vid en träning försökte hon äta upp en fågel!
En företeelse som skulle få katastrofala konsekvenser på vår nästa provstart. Först gjorde vi dock en start på A-prov, KKL men Humla pep så mycket från början att jag bröt direkt så hon fick aldrig göra nått utan fick helt enkelt vara med som passiv hund lite bakom. Ååå vad jag grämer mig över att hon inte kunde blivit bedömd vid förra provet. På B-provet på eftermiddan gjorde hon dock ett mycket övertygande jobb med undantag från det absolut sista skicket då vi alla trodde att hon jobbade där ute men då det visade sig att hon hittat anden som hon sedan bestämde sig för att äta upp.

Dagen efter var jag rutansvarig på Elitklassrutan vilket var en trevlig erfarenhet då jag aldrig sett några elitklassprov tidigare.

Införde en ny rutin genom att regelbundet en dag i veckan simma en kilometer innan jag gick till jobbet. Mycket skönt och välbehövligt. Konstaterar också att LCHF dieten nu resulterad i en 10kg viktnergång. Hade jag väl aldrig trott och nu vill jag inte gå ner mera.

Ytterligare ett hus besöktes och detta ville jag verkligen ha. Det låg i Via och var det första huset i den delen av stan som vi tittat på. Hur som helst så var det denna gång Henke som satte stopp för det hela. Attans också men vi måste ju båda vilja ha huset såklart.
Ett första besök nere hos Vildandens och valparna genomfördes den 23 september. Ååååå vad mysigt med en massa rultiga valpar i en valplåda. Mitt första möte med Pixel blev också mycket positivt så det känns verkligen hoppfullt det här. Nu är bara frågan vilken av tikarna som kommer att bli min.
Ett besök på IKEA tillsammans med Helena resulterade i ett nytt Vitrinskåp till vardagsrummet samt nya fina vinglas och så klar lite annat smått och gott som bara följer med i farten.
September avslutades med ytterligare ett genrep inför årets sista provstart samt värmerekord vilket känns skönt. Vattnet kommer inte att vara kallt för hundarna för den 29 september uppmättes 25.6 grader i Hudiksvall.

Oktober
Den första oktober åkte jag, Ida och Maggan upp till Övik. Jag och Ida skulle starta på det särskilda jaktprovet och Maggan skulle jobba. Resan skulle bli en hit då Humla skötte sig alldeles utmärkt och därmed belönades med ett 1:a pris i Ökl på retrieverjaktprov även i Sverige. Det var förresten väldigt mycket strul på provet då tre bössor gick sönder, kastaren gjorde fel vid tre tillfällen och det började storma så mycket att man blev tvungen att ta bort båten från markeringsuppgiften och istället placera ut kastare på land. Men allt går med hjälpsamma funktionärer så provet genomfördes i sin helhet och inga sura miner bland deltagare eller funktionärer.
Var med på en skyttedag i Bollnäs. Jösses vad skoj det är men bedrövligt vad dåligt jag skjuter. Måste träna, måste träna!!!

Skitbilen, vår Silversaab är inte värd mycket för tillfället. Än en gång har vi problem med den vilket vi haft några gånger bara i år. Vill ha en ny bil nu!!!

I oktober ändrade jag hårfärg också så numer är jag brunett.

Oktober blev även det en varm månad med fint väder

Den 21 oktober tog jag bilen ner till Arlanda och flög sedan ner till Malmö. Nu skulle den lilla krabaten hem. VÄLKOMMEN VINNA !

November
I november är vi hundakt till två av Roland och Gunillas labradorer. Det blev verkligen huset fullt med hundar och lite jobbigt var det faktiskt eftersom ju Vinna är så liten än och Henke inte vill promenera med fler än två hundar. Vi löste det genom att åka ut i skogen och låta hundarna springa fritt den 2 km långa promenad som vi gick. Vinna fick hänga med men Henke bar henne vissa bitar för att hon skulle få vila mellan varven.

Blir akut inlagd på sjukhuset igen och denna gång blir det en större operation med nästan fyra veckors sjukskrivning till följd. Praktiskt då jag kunde vara hemma med Vinna men såklart inget jag skulle vilja ha varit med om.

Vinna blir 12 veckor och med det följer såklart ett besök till veterinären för vaccination. Passade då på att kolla upp Neo också som konstateras ha problem med båda armbågarna som är väldigt stela. Inte mycket att göra åt på en gammal hund men smärtstillande, omega-3 och glucosamin blir det framöver för honom. Humla fick också komma in en snabbis för vägning och jag är stolt att trots lite motion den senaste tiden så är de i perfekt kondition. Neo vägen ca 17kg, Humla 16 kg och lilla Vinna 8 kg.
Den 26 november är i på dop då Henriks kusin Per döpte sin lilla Meja. 
Dagen efter, den 27 november snöade det för första gången men den snön försvann efter två dagar så det gick faktiskt att plocka kantareller ända in i december i år.

December
Vår årliga Lyx-shopping-resa tillsammans med Ida och Gösta gick än en gång till Sundsvall. I år hade vi bestämt oss för att köpa alla julklapparna den helgen och så blev det också. I år bodde vi också för första gången på Knaust vilket var lite skojigt då man ju bara sett den pampiga trappen på bild tidigare. Den är ännu pampigare i verkligheten! Blev lite kläder, nya bäddmadrasser till sängarna, ramar, glas och en massa annat köpt den helgen också.

Vinna växer och förutom att hon aldrig lyckas bli rumsren och att hon bits nått fruktansvärt så utvecklas hon fint och nu väntar jag bara på att huggtänderna ska lösa problemet med bitandet, att hon ska bli rumsren och att hennes ben ska växa lite sen så ska vi nog får ordning på den lilla. Energi och målmedvetenhet har hon i obegränsade mängder så den delen kommer nog inte att bli hennes svaghet.
I december utsätts vi för ett attentat. Sent en natt kastar någon ägg på vårt fönster. Henke förvandlas till en jägare och spårar förövarna så händer det igen så vet vi var de bor.

Hundarna får annars inte så mycket stimuli nu för tiden. Vinna tar mycket tid och sätter gränserna och mörkret gör ju inte det hela bättre. Någon snö fick vi aldrig så det är verkligen en kontrast till i fjol. Vi hade till och med värmerekord i Hudiksvall i december eller vad sägs om +10 grader!!!

I december inträffade också en oljekatastrof i grannkommunen Söderhamn. 800.000 liter råtallolja rann ut i havet och nu återstår ett gediget saneringsjobb och att vänta och se vilka effekter detta får. Inte nog med detta, på juldagen drar dessutom stormen Dagmar in över bl.a. Hälsingland och effekterna blev tydliga. OJ vad det blåste!
Året avslutades tillsammans med Kicki, Henrik, Ida, Gösta och en magsjuk Alice i Enånger. Lugnt, knappt några raketer och därmed en lugn Neo och oberörda flickor i form av Humla och Vinna. Skönt!

Inga kommentarer: