onsdag, maj 09, 2012

Hundträning i Bergvik

Mycket nu får man verkligen säga. Var hem till hundarna på lunchen och tog då med dem på en skogspromenad i regnet. Blev sen lunch så jag kom inte ut i skogen förrän vid 13:30 men desto kortare eftermiddag blev det nu istället. Neo lämnade jag sedan av hemma medan Vinna och Humla fick följa med i bilen. Efter jobbet åkte jag direkt mot Bergvik, hämtade upp Helena och Zandra på vägen och anlände till Eva klockan 17.

Eva hade lagt upp ett prov till oss så vi körde efter hennes upplägg. Helena och Zandra fick öppenklassupplägg och jag Eliklassupplägg. Mycket passivitet då öppenhundarna fick gå på övningarna först. Markering, dirigering och sedan en skojig övning där Eva gick ut i skogen så att vi inte visste var hon stod. Hon sköt ett skott och la ut en dummy. Vi skulle sedan skicka hundarna i riktning mot skottet så att hundarna skulle passera flera olika terränger och leta sig till skottplatsen för att hitta "bytet". Alla hundarna fixade detta och det kändes som en skojig övning som passar våra lugna hundar och som gör att man får ut hundarna på bra avstånd och genom terrängskiften.

Efter detta avslutades provet med ett sök. Öppenklasshundarna fick dela på ett sök och Humla fick ta in hela söket.

Efter detta åkte vi bort till en tjärn för att köra vatten för första gången i år. Började blöta ner dem först och sedan körde ökl hundarna en markering och sedan en dirigering över tjärnen. Humla fick en markering på vatten som hon inte skulle ta. Skulle istället skicka på en dirigering och efter det fick hon hämta in markeringen. Helt ok och dessutom nästan tyst. Nått startgnäll och nått litet väs i passiviteten men inga pip.

Avslutade med en dubbelmarkering på land där vi som förare skulle bestämma ordningen. Gick också fint. Härligt med en bra genomkörare, känns hoppfull inför starterna i höst.

När det gäller Vinna så satt hon i bilen och hörde massor av skott vilket hon uppenbarligen inte bryr sig om. Bilen stod parkerad 50 meter från där Eva sköt på vatten så att hon hörde alla skotten är otvetydigt. Hur som helst så bestämde vi oss för att testa henne på skott ute också. Riggade ett område med bevingade dummysar som hon fick se. Ställde sedan upp och kastade en markering. När kastet var i luften sköts ett skott lite längre bort. Vinna blev direkt låg men gick ut till det riggade området. Hon var stirrig men hittade dummysar men tog inte in dem. Helt klart påverkad! Kastade en markering åt ett annat håll, utan skott och den hämtade hon så vi vek tillbaka till området och kastade en markering där och nu tog hon även den. Blir till att lägga lite "krut" på detta och hoppas för mitt liv att jag får henne att förstå vad skott är så att hon inte behöver oroa sig över dem. Har funderat ut ett koncept som jag kommer att köra men kommer att avvakta ett par veckor med att börja skotträningen. Vi SKA fixa detta för jag tänker inte ha en skottberörd hund till...

Det blev sen även ikväll och jag kom inte hem förrän klockan 22:30. Snabb datakoll och sedan isäng strax före 23:30. Nu är det lugnt med hundaktiviteter för ett tag vilket känns skönt. Självklart kommer jag att träna lite på egen hand men inget organiserat vilket faktiskt känns skönt.

Inga kommentarer: