lördag, februari 21, 2009

Anita Norrblom dag 1

Vaknade klockan 07:30 och fixade oss i ordning för en heldag i 13 graders kyla men det bästa vi vet, hundträning!!! Först levererades en valp från Finland till Sverige samtidigt som ett tilltänkt par (Norsk-Svensk (med finsk pappa)) fick träffas men sen bar det av till Wij's säteri och Anitas träning.

Dagen började (som vanligt) med lite lydnad och stadgaträning. Mycket imponerande att se att 6 tollare i relativt unga år sköter sig så fantastiskt bra!!! Visst hördes nått pip och visst fanns lite stadgebrister men det var endast enstaka händelser under dagen. Under 95% av tiden var det helt tyst och sansat i ledet. Förmiddagen blev således walk-up med stadga och passivitet och enstaka enklare apporteringar.

Solen sken och det var tur för annars hade vi säkert fruset men nu gick det bra. Som sagt -13 grader och snö på backen och mycket stå på stället gör ju annars att man lätt blir rätt kall men förmiddagen gick bra. Vi samlades och satt och åt lunch i solen och på eftermiddagen var det vilt som stod på schemat. Träningen fokuserade på det som var problem för just den hund som skulle köras. Det blev lite sök, lite markeringar och annat inne i skogen.

För egen del var det Humlas ovilja att spontant plocka upp kråka som skulle tragglas. Vi började med en dubbelmarkering med kråka och fasan. Fasan var ett nytt vilt för Humla men innebar inga större problem. Dåligt grepp vid gripandet resulterade i tapp men hon tog upp den på nytt igen och till slut hade hon kläm på vilket grepp som krävdes för att kunna inleverera det. Nästa skick var mot kråkan och nu fick Anita se problemet. Humla hittar kråkan och stäler sig och tittar på mig. Taktiken var att vänta ut henne och hoppas att hon skulle välja det rätta, dvs plocka upp kråkan och komma in med den. Vi väntade och väntade men det gjorde också Humla. Till sist gick Anita lugnt och försiktigt ut för att sjlv hämta kråkan och då försökte hon såklart ta den men se det tillät INTE Anita utan sa vänligt med bestämt att:
- Du har haft din chans, nu är kråkan MIN!

Humla sprang då till mig istället till mig och där blev hon kopplad och uppbunden i en rot på sidan om. Beter man sig på det viset så får man inte jobba utan då hamnar man vänligt men bestämt i skamvrån. Istället fick några andra hundar jobba å så vick hon ett nytt försök. Ny dubbelmarkering, denna gång med bara kråkor. Första klippte hon direkt och kom in med men på den andra var det tvekan igen. Gick ifrån lite men valde utan några kommandon att slutligen ta fågeln och komma in. Jag ville inte avsluta på det viset utan bad om ytterligare en markering och denna gång var upptaget som det skulle och då avslutade vi. Summa summarum: Träna bara vilt i samband med markering och dirrigering och överlåt till henne (dvs inga nya kommandon) att fatta rätt beslut och ta fågeln annars blir det skamvrån!

Under eftermiddagens träning i skogen blev man lite kylslagen men på det stora hela klarade vi kylan bra.

Sammanfattning av dagen: Ja, Humla visade viltproblemet så att vi fick lite tips kring hur vi tränar det. Stadga och kontakt är det inga problem med och inte heller de enklare övningar som dagen bjöd på. I morgon blir det dirrigering vid gemensamma övningen på förmiddag och efter lunch blir det individuell träning men i samband med en fingerad jaktprovssituation.

Efter träningen åkte vi tillbaka till stugan och då kastade jag mig i duschen för att göra bort det direkt och samtidigt få upp värmen. Klockan 18 träffades vi alla i vår stuga och åkte och hämtade pizza. Blev en stillsam men trevlig kväll som avslutades vid 23-tiden

De flesta bilderna kommer att läggas upp i ett nytt album inom kort

Inga kommentarer: